Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 48.400 οι νεκροί
AP Photo/Ghaith Alsayed
AP Photo/Ghaith Alsayed

Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 48.400 οι νεκροί

Ο απολογισμός των νεκρών στην Τουρκία από τους μεγάλους σεισμούς του περασμένου μήνα αυξήθηκε σε 48.448, δήλωσε τη σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, καθώς οι αρχές σπεύδουν να δημιουργήσουν πόλεις από κοντέινερ για να στεγάσουν μακροπρόθεσμα όσους έμειναν άστεγοι από την καταστροφή.

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σκοτώθηκαν στη Συρία, έχει ανέλθει σε περισσότερους από 54.000.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μαλάτια, μία από τις επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς, ο Σοϊλού είπε ότι στον απολογισμό στην Τουρκία περιλαμβάνονται 6.660 ξένοι υπήκοοι, κυρίως Σύροι, προσθέτοντας ότι οι αρχές προσπαθούν ακόμη να ταυτοποιήσουν 1.615 θύματα.

Κοντέινερ από το Κατάρ

Από τον σεισμό και τις επακόλουθες ισχυρές δονήσεις τραυματίστηκαν περισσότεροι από 115.000 στην Τουρκία και εκατομμύρια άνθρωποι κατέφυγαν σε σκηνές ή προσπάθησαν να μετακινηθούν σε άλλες πόλεις.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε να ανοικοδομήσει τα σπίτια μέσα σε ένα χρόνο, αλλά θα χρειαστούν πολλοί μήνες προτού χιλιάδες άνθρωποι μπορέσουν να εγκαταλείψουν τις σκηνές ή τα κοντέινερ και τις καθημερινές ουρές για τρόφιμα και να μετακομίσουν σε μόνιμες κατοικίες.

Ο Σοϊλού δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να εγκαταστήσει 115.585 κοντέινερ για ισάριθμες οικογένειες σε 239 τοποθεσίες σε όλη την πληγείσα περιοχή. Είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί 23 τοποθεσίες και έχουν στηθεί 21.000 κοντέινερ, στα οποία ζουν 85.000 άνθρωποι.

Είπε ότι 433.536 σκηνές έχουν στηθεί μετά το σεισμό σε 354 τοποθεσίες, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις θα λάβουν νέους προσωρινούς χώρους εργασίας μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Κατά την επίσκεψή του την Κυριακή στο Χατάι, μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το Κατάρ δεσμεύτηκε να στείλει 10.000 κοντέινερ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο Σοϊλού δήλωσε ότι από τα 36.257 κτίρια που κατέρρευσαν, τα ερείπια των 5.321 είχαν καθαριστεί, ενώ 6.000 από τα 18.219 κτίρια που προορίζονταν για άμεση κατεδάφιση είχαν γκρεμιστεί και τα προκύπτοντα ερείπια είχαν καθαριστεί.

Είπε ότι τα κτίρια που κατέρρευσαν και εκείνα που προορίζονται για άμεση κατεδάφιση αποτελούν μόνο το 25% των εργασιών, ενώ άλλα κτίρια με σοβαρές ζημιές που πρέπει να κατεδαφιστούν και να καθαριστούν αποτελούν το 75%.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, ολοκλήρωσε πενθήμερη επίσκεψη στις σεισμόπληκτες περιοχές της Συρίας και της Τουρκίας, όπου επισκέφθηκε επιζώντες και πληγέντες, καθώς και το προσωπικό ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχει επείγουσα υποστήριξη στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

«Το επίπεδο της καταστροφής και της ερήμωσης είναι συγκλονιστικό και σε πολλά μέρη παραπέμπει σε Αποκάλυψη», δήλωσε ο Γκράντι. «Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποστεί απώλειες, τραυματισμούς και τραύματα και πολλοί άλλοι έχουν εκτοπιστεί από αυτό το τραγικό και τρομερό γεγονός».