Σε ποια χέρια θα περάσει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια;
Ουκρανία

Σε ποια χέρια θα περάσει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια;

Το Κρεμλίνο θέλει να διατηρήσει τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμός της Ευρώπης στη Ζαπορίζια υπό τον έλεγχο του για να εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις του. Για την Ουκρανία ωστόσο η περιοχή, αλλά και ο ίδιος ο σταθμός αποτελούν κομβικό κομμάτι του κράτους και της επικράτειας της. Η τύχη του σταθμού αποτελεί βασικό ζήτημα τόσο στη σημερινή κατάσταση όσο και στις όποιες διαπραγματεύσεις ξεκινήσουν στο μέλλον.

Από την πρώτη στιγμή της εισβολής στην Ουκρανία, ο σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια αποτέλεσε βασικό στόχο του Κρεμλίνου. Τον Μάρτιο ο πυρηνικός σταθμός καταλήφθηκε, λίγες ημέρες αφότου οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ξεχυθεί στην Ουκρανία για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Για τη Ρωσία η κατοχή του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης είναι κομβικής σημασίας για να εξυπηρετήσει τις δικές της επιδιώξεις. Το Κρεμλίνο ανησυχεί πως ουκρανικές δυνάμεις θα ανακαταλάβουν τον σταθμό, ενώ αυτός ο ανταγωνισμός αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατυχήματος. Ένα χτύπημα από τη μία ή από την άλλη πλευρά στον πυρηνικό σταθμό ή ακόμα και μία διακοπή της ηλεκτροδότησης στην ευρύτερη περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε μία δυσλειτουργία με καταστροφικές συνέπειες.

Το μεγάλο ζήτημα ωστόσο αποτελεί ο έλεγχος του μεγαλύτερου στην Ευρώπη κι ανάμεσα στους δέκα μεγαλύτερους στον κόσμο, πυρηνικού σταθμού. Ο σταθμός της Ζαπορίζια τροφοδοτεί μεγάλο μέρος της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα το Κρεμλίνο να τον εποφθαλμιά, τόσο για να «στραγγαλίσει» το Κίεβο, όσο και να ενισχύσει το δικό της δίκτυο στις κατεχόμενες περιοχές.

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας έχει δηλώσει ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αποσυνδέσει τη Ζαπορίζια από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας. Ουσιαστικά οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να σταματήσουν τη λειτουργία των ενεργών μονάδων παραγωγής ενέργειας και να ιδιοποιηθούν τη λειτουργία του εργοστασίου, ώστε να περιέλθει ολοκληρωτικά στον έλεγχο τους.

Επί των ημερών της ρωσικής εισβολής, αποσυνδέθηκε πλήρως ο πυρηνικός σταθμός από το ουκρανικό δίκτυο για πρώτη φορά στην ιστορία του, προτού επανασυνδεθεί στη συνέχεια. Ακόμα και τώρα ο σταθμός υπολειτουργεί, μέσω εφεδρικών γραμμών, ενώ εξακολουθεί να στελεχώνεται από Ουκρανούς τεχνικούς. Εάν η Ρωσία επιτύχουν να αποσυνδέσει τον σταθμό από το δίκτυο της Ουκρανίας, θα πιέσει ακόμα περισσότερο το Κίεβο, μειώνοντας την τροφοδοσία της ενέργειας σε όλη την επικράτεια.

Σήμερα, οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να εστιάζουν στην περιοχή της Ζαπορίζια, καθώς ο σταθμός είναι κρίσιμος για την ενεργειακή τροφοδοσία για τις κατεχόμενες περιοχές. Ακόμα και τώρα, που οι ρωσικές δυνάμεις κατευθύνονται προς την κατάληψη του συνόλου του Ντονμπάς, ο σταθμός της Ζαπορίζια αποτελεί στρατηγική τοποθεσία για το Κρεμλίνο.

Κατά συνέπεια το Κίεβο θέτει σαφώς επί τάπητος το μέλλον του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, εν όψει οποιοδήποτε διαπραγματεύσεων εξελίσσονται ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Ειδικά από τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να χρησιμοποιούν τη Ζαπορίζια για στρατιωτικούς σκοπούς. 

Η κατάσταση φαίνεται αρκετά κρίσιμη έπειτα από το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων εναντίον των ουκρανικών θέσεων. Τις τελευταίες παρατηρούνται οι εντονότερες επιθέσεις από τη ρωσική πλευρά, που στοχεύουν σε αστικά κέντρα και τις υποδομές της Ουκρανίας, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας. Η οπισθοχώρηση από τη Χερσώνα αποτελεί ένα πλήγμα για το γόητρο του πουτινικού καθεστώτος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση των επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα.