<p>Οι σχέσεις Ρωσίας και Κίνας έχουν φτάσει στο ανώτατο επίπεδο τους, σημειώνει κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση Πούτιν - Σι Τζινπίνγκ</p>
Ρωσία και Κίνα: «Η συμμαχία μας δεν είναι στρατιωτικοπολιτική»
AP
AP

Ρωσία και Κίνα: «Η συμμαχία μας δεν είναι στρατιωτικοπολιτική»

<p>Οι σχέσεις Ρωσίας και Κίνας έχουν φτάσει στο ανώτατο επίπεδο τους, σημειώνει κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση Πούτιν - Σι Τζινπίνγκ</p>

Η Ρωσία και η Κίνα διαβεβαίωσαν σε κοινή δήλωσή τους την Τρίτη ότι η στενή εταιρική σχέση μεταξύ τους δεν συνιστά «στρατιωτικοπολιτική συμμαχία».

«Τα μέρη σημειώνουν ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, αν και δεν αποτελούν στρατιωτικοπολιτική συμμαχία παρόμοια με εκείνη που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υπερβαίνουν το πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας», ανέφεραν οι δύο πλευρές μετά τη σύνοδο κορυφής στη Μόσχα μεταξύ των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ.

«Δεν στρέφονται κατά τρίτων χωρών»

Οι σχέσεις αυτές «δεν συνιστούν ένωση, δεν έχουν συγκρουσιακό χαρακτήρα και δεν στρέφονται κατά τρίτων χωρών», υπογράμμισαν.

Σχετικά με την Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Σι Τζινπίνγκ ότι οι κινεζικές προτάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για ειρηνευτική διευθέτηση στην Ουκρανία, αλλά ότι η Δύση και το Κίεβο δεν είναι ακόμα έτοιμοι.

«Δεν υπάρχουν νικητές σε πυρηνικό πόλεμο»

Στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε στο τέλος της επίσκεψης επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, οι δύο άνδρες προειδοποίησαν κατά οποιωνδήποτε βημάτων που θα μπορούσαν να ωθήσουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε «ανεξέλεγκτη φάση», προσθέτοντας με έμφαση ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν νικητές σε πυρηνικό πόλεμο.

Ο Πούτιν κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις ότι πολεμούν «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», ενώ ο Σι επανέλαβε την «ουδέτερη στάση» της Κίνας για την Ουκρανία και κάλεσε σε διάλογο.

«Πιστεύουμε ότι πολλές από τις διατάξεις του ειρηνευτικού σχεδίου που πρότεινε η Κίνα είναι σύμφωνες με τις ρωσικές προσεγγίσεις και μπορούν να ληφθούν ως βάση για ειρηνική διευθέτηση, όταν θα είναι έτοιμοι γι' αυτό στη Δύση και στο Κίεβο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε τέτοια ετοιμότητα από την πλευρά τους», δήλωσε ο Πούτιν.

Η πρόταση της Κίνας -έγγραφο 12 σημείων που καλεί σε αποκλιμάκωση και τελικά κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία- δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τον τρόπο τερματισμού του πολέμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απορρίψει την κινεζική πρόταση, δεδομένης της άρνησης του Πεκίνου να καταδικάσει τη Ρωσία για την Ουκρανία, και λένε ότι μια κατάπαυση του πυρός τώρα θα κλειδώσει τα ρωσικά εδαφικά κέρδη και θα δώσει στον στρατό του Πούτιν περισσότερο χρόνο για να ανασυνταχθεί.

Το Κίεβο χαιρέτισε τη διπλωματική εμπλοκή της Κίνας, αλλά λέει ότι η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και υπογραμμίζει τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Συνεργασία «χωρίς όρια»

Οι συνομιλίες στο Κρεμλίνο είχαν ως στόχο να εδραιώσουν τη συνεργασία «χωρίς όρια» που ανακοίνωσαν οι δύο ηγέτες τον περασμένο Φεβρουάριο, λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπέγραψαν σειρά εγγράφων σχετικά με «στρατηγική συνεργασία» μετά από συνομιλίες που ο Πούτιν χαρακτήρισε «επιτυχείς και εποικοδομητικές» και οι οποίες έδειξαν ότι η Κίνα είναι πλέον σαφώς ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της Ρωσίας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η πολύπλευρη συνεργασία μας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται για το καλό των λαών των χωρών μας», δήλωσε ο Πούτιν σε τηλεοπτικές δηλώσεις.

Η επίσκεψη του Σι αποτελεί σημαντική ώθηση για τον Πούτιν, καθώς ο ίδιος αντιπαρατίθεται σε αυτό που θεωρεί ως μια εχθρική Δύση που είναι αποφασισμένη να επιφέρει μια «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία.

Ο Κινέζος ηγέτης επισκέφθηκε τη Μόσχα λίγες ημέρες αφότου ένα διεθνές δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν σχετικά με τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο τους τελευταίους μήνες παρά τις μεγάλες απώλειες που έχουν υποστεί.

Στην κοινή τους δήλωση, ο Σι και ο Πούτιν κάλεσαν επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να «υπονομεύουν την παγκόσμια στρατηγική ασφάλεια» και να σταματήσουν να αναπτύσσουν παγκόσμιο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.

Ενώ δεσμεύτηκαν για πιο τακτικές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ωστόσο, οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι η στενότερη διμερής σχέση τους δεν στρέφεται κατά οποιουδήποτε τρίτου έθνους και ότι δεν συνιστά «στρατιωτικοπολιτική συμμαχία».

Η δύναμη της Σιβηρίας

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία, η Κίνα και η Μογγολία έχουν ολοκληρώσει όλες τις συμφωνίες σχετικά με σχεδιαζόμενο αγωγό για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα και ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου προς το Πεκίνο.

Είπε επίσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές επιχειρήσεις που εγκατέλειψαν τη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο σχεδιαζόμενος αγωγός Power of Siberia 2 θα παρέδιδε 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στην Κίνα μέσω της Μογγολίας. Η Μόσχα πρότεινε την ιδέα πριν από πολλά χρόνια, αλλά έχει αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα, καθώς η Ρωσία στρέφεται προς την Κίνα για να αντικαταστήσει την Ευρώπη ως σημαντικότερο πελάτη φυσικού αερίου.

Η ρωσική Gazprom προμηθεύει ήδη φυσικό αέριο στην Κίνα μέσω του υφιστάμενου αγωγού Power of Siberia στο πλαίσιο μιας συμφωνίας 30 ετών και 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξεκίνησε στα τέλη του 2019. Ο εν λόγω αγωγός εκτείνεται σε περίπου 3.000 χιλιόμετρα (1.865 μίλια).

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Κίνα εξακολουθούν να αποτελούν ένα μικρό κλάσμα του ρεκόρ των 177 δισ. κυβικών μέτρων που παρέδωσε στην Ευρώπη το 2018-19.

Ο Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία θα παραδώσει τουλάχιστον 98 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Κίνα έως το 2030.

Διαβάστε επίσης:

Σι και Πούτιν προτείνουν «υπεύθυνο διάλογο» για την Ουκρανία - Συμφωνία «στρατηγικής συνεργασίας»