Ρωσία: Τι σημαίνει η προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών
AP
AP

Ρωσία: Τι σημαίνει η προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι στριμωγμένος.

Πολεμικά, χάνει σε ορμή, ενώ η ουκρανική αντεπίθεση τον έχει βγάλει εκτός πλάνων αναφορικά με το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ, όπως αναφέρει το BBC.

Προσαρτώντας βιαστικά τις ανατολικές περιοχές καθώς και τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα στο νότο, μπορεί να στείλει νέα στρατεύματα (εξ ου και η επιστράτευση) αλλά και να εκτοξεύει απειλές προς τη Δύση, αν συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία με πυραύλους που χρησιμοποιούνται εναντίον αυτού που έχει χαρακτηρίσει «ρωσικό έδαφος»

Η Κριμαία καταλήφθηκε με λίγη αιματοχυσία και τέθηκε υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο.

Oι περιοχές που προσαρτήθηκαν εξακολουθούν να βρίσκονται εν μέρει στην Ουκρανία και να είναι το 15% της ουκρανικής επικράτειας.

Πώς προσαρτεί τέσσερις περιοχές που δεν ελέγχει καν; Όποια και αν είναι η απάντηση, ο Πούτιν βιάστηκε να το κάνει.

Τι θα αλλάξει;

Αυτό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Ακόμη και ο Πεσκόφ δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει πού θα είναι τα νέα σύνορα.

Σε αυτό το σημείο η Ρωσία θα εισέλθει σε μια νέα φάση ύπαρξης, λέει η εξόριστος πολιτική σχολιάστρια Eκατερίνα Σούλμαν και θα μετατραπεί σε ένα «κράτος με μη νομιμοποιημένα σύνορα. Θα περιλαμβάνει “θραύσματα” που δεν είναι απλά μη αναγνωρισμένα από οποιοδήποτε άλλο κράτος ή διεθνή οργανισμό, αλλά δεν έχουν και κεντρική διοίκηση».

Πώς αντιδρά η Ουκρανία;

Ο Ζελένσκι ανταπέδωσε τις κινήσεις της Ρωσίας με τις ενταξιακές διαδικασίες στο ΝΑΤΟ. Κατέστησε πάντως σαφές ότι η προσάρτηση δεν θα φέρει στο Κρεμλίνο αυτό που ελπίζει..

Πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η στιγμή;

Ο Πούτιν έχει ήδη απειλήσει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή του για την προστασία του ρωσικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων. 

Πάντως, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι τα πρόσφατα σχόλια για την πυρηνική κλιμάκωση ήταν ανεύθυνα.

Τα επόμενα βήματα μετά το διάταγμα για την προσάρτηση

Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα εγκρίνει τις προσαρτήσεις, που προέκυψαν από τα «δημοψηφίσματα», τις επόμενες μέρες. Όταν γίνει αυτό, η Δούμα θα εγκρίνει τις συμφωνίες και θα υιοθετήσει τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, με τις οποίες αυξάνεται η έκταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στη συνέχεια, τα έγγραφα θα εγκριθούν από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και κατόπιν η απόφαση της ρωσικής Βουλής θα υπογραφεί επισήμως από τον Πούτιν.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 4 Οκτωβρίου. Αποτελεί ωστόσο ρωσική νομική διαδικασία, καθώς οι προσαρτήσεις δεν πρόκειται να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα.

Διαβάστε ακόμα:

Πούτιν: Καλώς ορίσατε σπίτι, η νίκη θα είναι δική μας