Ρωσία: Η αδύναμη πολεμική της οικονομία την εξωθεί σε διαπραγματεύσεις
associated press
associated press
CNBC

Ρωσία: Η αδύναμη πολεμική της οικονομία την εξωθεί σε διαπραγματεύσεις

Οι Ρώσοι παραμένουν απρόθυμοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, οι αυξανόμενες οικονομικές και στρατιωτικές πιέσεις στο εσωτερικό της - από την προμήθεια στρατιωτικού υλικού και τη στρατολόγηση στρατιωτών μέχρι τις κυρώσεις σε εξαγωγές που παράγουν έσοδα, όπως το πετρέλαιο - θα μπορούσαν να είναι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν τελικά τη Μόσχα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNBC, σε αυτή τη φάση αυτό που επιχειρεί να κάνει η Μόσχα είναι μια επίδειξη αυτού που οι ειδικοί σε θέματα πολέμου περιγράφουν ως «επιτελικές εκεχειρίες» και μια σειρά από προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να πείσει τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν να μιλήσει με το Κίεβο.

Εξάλλου,  πιστεύεται ευρέως ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια νέα καλοκαιρινή επίθεση στην Ουκρανία για να εδραιώσει τα εδαφικά κέρδη στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, τα οποία οι δυνάμεις της κατέχουν εν μέρει. Εάν επιτύχει, η επίθεση θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία μεγαλύτερη επιρροή σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες.

Τα ρωσικά αποθέματα στρατιωτικού εξοπλισμού που έχουν απομείνει από τη σοβιετική εποχή, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης, του πυροβολικού και των οχημάτων μάχης πεζικού, θα εξαντληθούν μεταξύ τώρα και των μέσων του φθινοπώρου, δήλωσε ο Τζακ Γουάτλινγκ, ανώτερος ερευνητής για τον χερσαίο πόλεμο στο Royal United Services Institute (RUSI) στο Λονδίνο, αναφέρει σε ανάλυση του στο  CNBC. Αυτό σημαίνει ότι η ικανότητα της Ρωσίας να αντικαταστήσει τις απώλειες θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από το τι μπορεί να παράγει από το μηδέν.

Επιβράδυνση της οικονομίας

Εν τω μεταξύ, μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται στον ορίζοντα όσον αφορά την οικονομία της Ρωσίας που είναι επικεντρωμένη στον πόλεμο, η οποία έχει υποφέρει από το βάρος των διεθνών κυρώσεων, καθώς και από εγχώριες πιέσεις, που επίσης σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στον πόλεμο, όπως ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και το υψηλό κόστος τροφίμων και παραγωγής που ακόμη και ο Πούτιν χαρακτήρισε «ανησυχητικό».

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας (CBR) παραμένει στην πορεία διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα (στο 21%) σε μια προσπάθεια να μειώσει τον ρυθμό του πληθωρισμού, ο οποίος ανήλθε στο 10,2% τον Απρίλιο. Η CBR δήλωσε τον Μάιο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια αποπληθωριστική διαδικασία, αλλά ότι απαιτείται ακόμη «μια παρατεταμένη περίοδος σφιχτής νομισματικής πολιτικής» για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 4% το 2026. Εν τω μεταξύ, η αισθητή επιβράδυνση της ρωσικής οικονομίας εξέπληξε ορισμένους οικονομολόγους.

Η ανάπτυξη που παραμένει στη ρωσική οικονομία επικεντρώνεται στη μεταποίηση, ειδικά στον αμυντικό τομέα και τις συναφείς βιομηχανίες, και τροφοδοτείται από τις κρατικές δαπάνες, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Κολιάντρ, ανώτερο συνεργάτη του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής.