Προς πρόωρες εκλογές η Ιταλία - Πρόταση μομφής από τον Μ. Σαλβίνι

Προς πρόωρες εκλογές η Ιταλία - Πρόταση μομφής από τον Μ. Σαλβίνι

Ακόμα μια κλιμάκωση στην κυβερνητική κρίση της Ιταλίας σημειώθηκε χθες, με τον Ματέο Σαλβίνι να απαιτεί την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και να διαλύει τον κυβερνητικό συνασπισμό. Η απάντηση του Λουίτζι Ντι Μάιο ήταν άμεση, δηλώνοντας ότι το Κίνημα του των Πέντε Αστέρων δεν φοβάται τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι εκλογές θα διεξαχθούν πιθανώς στις 23 Οκτωβρίου. Ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, εξετάζει αυτή την ημερομηνία, ωστόσο αυτό εξαρτάται από το πότε θα διεξαχθεί η ψήφος εμπιστοσύνης, αναφέρει η la Repubblica. 

Ο Μ. Σαλβίνι φαίνεται πως προτιμά η κοινοβουλευτική διαδικασία να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ το Κίνημα των Πέντε Αστέρων επιθυμεί μετά την 15η Αυγούστου, με τον Ματαρέλα να ανησυχεί για τις επιπτώσεις της κυβερνητικής κρίσης στην προετοιμασία του προϋπολογισμού για το 2020. 

«Αυτοί που χάνουν χρόνο βλάπτουν τη χώρα», αναφέρει η Λέγκα σε δήλωση που εξέδωσε, αναφέροντας ότι θα καταθέσει στη Γερουσία πρόταση μομφής για να ρίξει την κυβέρνηση και ότι ελπίζει πως η χώρα θα πάει γρήγορα σε πρόωρες εκλογές.

«Είμαστε έτοιμοι, δεν μας ενδιαφέρει ούτε κατ'' ελάχιστον να κατέχουμε κυβερνητικές θέσεις και ποτέ δεν μας ενδιέφερε», τόνισε εχθές ο Ντι Μάιο, κατηγορώντας τον Σαλβίνι ότι «παρασύρει τη χώρα» και πως αργά ή γρήγορα οι Ιταλοί θα στραφούν εναντίον του.

«Ο χρόνος της κυβέρνησης τελείωσε», είπε από την πλευρά του ο Σαλβίνι, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και την παραίτηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, κάλεσε τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, να δώσει εξηγήσεις στον ιταλικό λαό γιατί αποφάσισε να ρίξει την κυβέρνηση συνασπισμού με το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

«Δεν επαφίεται στον υπουργό Εσωτερικών να συγκαλεί το κοινοβούλιο ή να ορίζει την ατζέντα μιας πολιτικής κρίσης», αλλά στον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα, είπε ο Κόντε, κατηγορώντας τον Σαλβίνι ότι κατασκεύασε την κυβερνητική κρίση και ότι αξιώνει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές για να κεφαλαιοποιήσει το ότι οι δημοσκοπήσεις του δίνουν υψηλά ποσοστά, πάνω από το 30% των προθέσεων ψήφου.

Η κυβέρνηση συνεργασίας της Ιταλίας έχει φτάσει πολλές φορές στα πρόθυρα της διάλυσης τον τελευταίο χρόνο, καθώς η Λέγκα και το M5S συγκρούστηκαν για διάφορα ζητήματα, από την αυτονομία των ιταλικών περιφερειών ως τον κατώτερο μισθό. Η πιο πρόσφατη αφορμή δόθηκε προχθές, καθώς το M5S Κίνημα Πέντε Αστέρων καταψήφισε την πρόταση για το έργο σιδηροδρομικής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας Γαλλίας-Ιταλίας, με τον Σαλβίνι να έχει προειδοποιήσει ότι εάν το M5S καταψήφιζε την εκτέλεση του έργου για τη σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας Λιόν-Τορίνου, θα έθετε σε κίνδυνο τη συνέχιση της θητείας της κυβέρνησης.

Τα σενάρια

Τρία είναι τα σενάρια σε περίπτωση πρόωρων εκλογών για τις πιθανές εκλογικές συμμαχίες και το μοίρασμα των εδρών στο Κοινοβούλιο και τη Γερουσία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Businessinsider.it, λαμβάνοντας ως γνώμονα την τελευταία δημοσκόπηση της AGI/YouTrend την 1η Αυγούστου.

Σε αυτήν τη σφυγμομέτρηση η Λέγκα πιστώνεται με ποσοστό 36,8%, το κεντροαριστερό Pd (Δημοκρατικό Κόμμα) με 21,7%, το Κίνημα 5 Αστέρων με 17,6%, το δεξιό Forza Italia (του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) με 7,3% , το ακροδεξιό «Αδέλφια της Ιταλίας» (FdI) με 6,4%, το κεντρώο +Europa με 2,9%, οι Πράσινοι με 2,3% και «Η Αριστερά» με 2%. Και στους τρεις πιθανονολογούμενους εκλογικούς συνδυασμούς, με βάση την κοινή ή όχι κάθοδο των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς (που θα υπολογίζει διαφορετικά την κατανομή εδρών με βάση το ποσοστό των δυνάμεων και το άθροισμά του), ο κερδισμένος μένει πάντα ο Σαλβίνι.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει μία προγραμματική συνεργασία και κάθοδο στις εκλογές με όλες τις δυνάμεις της Κεντροδεξιάς. Εάν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά της δημοσκόπησης, μία κοινή κάθοδος όλων των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς (Λέγκα-Forza Italia-FdI) στις εκλογές θα εξέλεγε μία συντριπτική πλειοψηφία τόσο στο Κοινοβούλιο (416 έδρες από τις 618) όσο και στη Γερουσία (210 από 309). Συνεπώς και στα δύο Σώματα η Κεντροδεξιά θα είχε πάνω από τα 2/3 των εδρών. Η μόνη σημαντική δύναμη της αντιπολίτευσης θα έμενε το Pd με 119 έδρες στο Κοινοβούλιο και 57 στη Γερουσία, καθώς θα ήταν το μόνο κόμμα της Αριστεράς που θα ξεπερνούσε το όριο του 3%. Το Κίνημα των 5 Αστέρων, που ήταν το πρώτο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές (Μάρτιος 2018) θα εξέλεγε μόνον 81 βουλευτές και 40 γερουσιαστές.

Το δεύτερο προβλέπει την περίπτωση ο Σαλβίνι να επιλέξει μία μοναχική πορεία της Λέγκας στις εκλογές. Με σχεδόν το 37% των ψήφων το κόμμα του θα ήταν μακράν η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική παράταξη, με 283 έδρες στο Κοινοβούλιο και 143 στη Γερουσία. Όμως, αυτοί οι αριθμοί δεν αρκούν για να του εξασφαλίσουν μία πλειοψηφία. Σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν άκρως απαραίτητοι για τον Σαλβίνι οι 62 βουλευτές και οι 31 γερουσιαστές που θα εξέλεγαν οι Forxa Italia και το ακροδεξιό FdI. Σε μία περίπτωση μοναχικής καθόδου της Λέγκας, το Pd θα εξέλεγε 153 βουλευτές και 73 γερουσιαστές, ενώ το Κίνημα 5 Αστέρων 118 και 60, αντίστοιχα.

Το τρίτο σενάριο προβλέπει μία κοινή κάθοδο της Λέγκας με το FdI, αλλά όχι το Forza Italia. Με πάνω από 43%, αυτή η υποθετική συμμαχία θα εξασφάλιζε μία ευρεία πλειοψηφία με 353 έδρες στη Βουλή και 181 στη Γερουσία. Σε αυτήν την περίπτωση, στα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου οι ομάδες της αντιπολίτευσης θα ήταν τρεις: Της Κεντροαριστεράς (131 βουλευτές και 61 γερουσιαστές), του Κινήματος (102-50) και η τρίτη της Forza Italia (30-15).