Προκλητικό δημοσίευμα του TR Haber αμφισβητεί την ελληνικότητα της Κρήτης

Προκλητικό δημοσίευμα του TR Haber αμφισβητεί την ελληνικότητα της Κρήτης

Mετά την παρουσίαση του χάρτη που δείχνει σχεδόν το μισό Αιγαίο και την Κρήτη να απεικονίζονται ως τμήμα της Τουρκίας, κείμενο του «TR Haber», το οποίο υπογράφει πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Άμυνας, αναφέρει πως τα 3/4 του νησιού ανήκουν στους Τούρκους.

Το Σάββατο οι ακροδεξιοί Γκρίζοι Λύκοι δώρισαν στον πρόεδρο του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και κυβερνητικό εταίρο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πίνακα  που παρουσιάζει σχεδόν το μισό Αιγαίο και την Κρήτη να απεικονίζονται ως τμήμα της Τουρκίας.

Η ιστοσελίδα TR Haber το πήγε ένα βήμα παραπέρα, καθώς σημερινό κείμενο που φέρει την υπογραφή του πρώην Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Άμυνας, απόστρατου αξιωματικού και γεωπολιτικού - στρατιωτικού αναλυτή Γιουμίτ Γιαλίμ αναφέρει ότι «τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία» και «η παρουσία των ΗΠΑ και της Ελλάδας εκεί είναι παράνομη».

Αναλυτικά το κείμενο:

«Τουρκική γη 2,5 αιώνων, η Κρήτη, μοιράστηκε από την Αγγλία το 1913 σε 4 χώρες. 3 από αυτές τις 4 χώρες αποχώρησαν αργότερα από τη συμφωνία. Οι Έλληνες κατέλαβαν ολόκληρο το νησί χωρίς την έγκριση των Οθωμανών, όταν υποτίθεται ότι τα εδάφη θα μεταβιβάζονταν στον πρώην ιδιοκτήτη.

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πολλά νησιά που ανήκαν στους Τούρκους στο Αιγαίο έμειναν με αβέβαιο νομικό καθεστώς. Το σημαντικότερο από αυτά τα νησιά, που δωρίστηκαν στους Έλληνες από τις κυρίαρχες δυνάμεις της περιόδου χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, είναι αναμφίβολα η Κρήτη, με τη θέση της να θυμίζει αεροπλανοφόρο στη μέση της Μεσογείου.

Η Κρήτη, ένα από τα νησιά του οποίου το νομικό καθεστώς παρέμεινε στο κενό για έναν αιώνα μετά τον πόλεμο, δεν ανήκε ποτέ στα χαρτιά στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία ότι η Αθήνα κατέχει όλο αυτό το νησί.

Η Συμφωνία του Λονδίνου της 30ης Μαΐου 1913 όριζε τη μεταβίβαση της Κρήτης στις «συμμαχικές δυνάμεις». Αυτά τα «συμμαχικά κράτη» που καθορίστηκαν από την Αγγλία αποτελούνταν από τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Ελλάδα. Μετά τη μεταφορά της Κρήτης σε αυτές τις 4 χώρες στα χαρτιά, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία αποχώρησαν από τη συμφωνία και παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους.

Με την αποχώρηση των τριών αυτών χωρών, ενώ αναμενόταν ότι τα 3/4 της Κρήτης θα περνούσαν στον πρώην ιδιοκτήτη της, δηλαδή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Αθήνα δημιούργησε de facto κατάσταση διεκδικώντας ολόκληρο το νησί».

Εν συνεχεία φιλοξενεί τις δηλώσεις του Γιαλίμ που λέει πως «στην Ελλάδα δόθηκε το ένα τέταρτο της Κρήτης. Τα 14 νησιά, βραχονησίδες και βράχοι γύρω από το νησί είναι υπό την κυριαρχία του Οθωμανικού Κράτους. Πουθενά στην επακόλουθη Συμφωνία των Αθηνών υπάρχει δήλωση ότι η Κρήτη αφέθηκε στην Ελλάδα».

Εν συνεχεία, κατέληξε πως «η Κρήτη, η οποία είναι βαριά οπλισμένη από τις ΗΠΑ, θα είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση πολέμου. Οι τουρκικές ομάδες SAT και SAS έχουν επίσης νομική αιτιολόγηση για την επιχείρηση απόβασης κατά της Κρήτης».