Προετοιμάζονται για μαζικό μεταναστευτικό κύμα οι γειτονικές χώρες της Ουκρανίας

Προετοιμάζονται για μαζικό μεταναστευτικό κύμα οι γειτονικές χώρες της Ουκρανίας

Οι γειτονικές χώρες με την Ουκρανία προετοιμάζονται να υποδεχτούν εκατομμύρια μετανάστες από την Ουκρανία καθώς κλιμακώνεται η ρωσική εισβολή και ενισχύονται οι φόβοι για για μεγάλη μεταναστευτική κρίση με σοβαρό ανθρωπιστικό, πολιτικό και κοινωνικό κόστος τόσο για τους Ουκρανούς πρόσφυγες όσο και για τα κράτη στα οποία θα καταφύγουν, σύμφωνα με ανάλυση του CNBC.

Η Πολωνία, η οποία μοιράζεται χερσαία σύνορα περίπου 530 χιλιομέτρων με την Ουκρανία, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι προετοιμάζεται να υποδεχτεί έως  και ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες, τους οποίους σχεδιάζει να στεγάσει σε ξενώνες, κοιτώνες και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η κοντινή Ρουμανία αναμένει μετανάστευση σε «εκατοντάδες χιλιάδες», ενώ η Σλοβακία και η Τσεχία υπολογίζουν τις εισροές σε δεκάδες χιλιάδες.

Η φύση της εξελισσόμενης κατάστασης στην Ουκρανία, ωστόσο, σημαίνει ότι η κλίμακα του πιθανού εκτοπισμού αμάχων είναι ακόμη άγνωστη.

«Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, είναι δυνητικά μία από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις αυτής της κρίσης», δήλωσε στο CNBC την Τρίτη η διευθύντρια παγκόσμιας ανάλυσης κινδύνου στο Control Risks Οξάνα Αντονένκο.

Η Ουκρανία, όπου ζουν περίπου 44 εκατομμύρια, είδε εσωτερικούς εκτοπισμούς περίπου 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. 

Η επιχείρηση της Ρωσίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για την κατάληψη των περιοχών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ που ελέγχονται από τους αντάρτες θεωρήθηκε πιθανό να προκαλέσει παρόμοια εσωτερική μετανάστευση, αν και σε διαφορετική κλίμακα. Πράγματι, πολλοί έχουν ήδη φύγει από τις περιοχές

Ωστόσο, η περαιτέρω εισβολή της Πέμπτης στην κεντρική και δυτική Ουκρανία θα μπορούσε να έχει πολύ ευρύτερες επιπτώσεις, προειδοποίησαν οι ειδικοί.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι μια εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να αναγκάσει ένα έως πέντε εκατομμύρια Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τις περιοχές όπου μαίνονται οι μάχες. Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας εκτίμησε ότι οι μετανάστες μπορεί να φτάσουν τα τρία έως πέντε εκατομμύρια.

«Αν υπάρξει ρωσική κατάληψη όλης της Ουκρανίας τότε αυτοί θα ήταν μακροπρόθεσμοι Ευρωπαίοι πρόσφυγες», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Stratfor για τη στρατηγική ανάλυση στη Rane.

Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία βασικοί αποδέκτες

Τη μερίδα του λέοντος που θα υποδεχτούν τους μετανάστες εκτιμάται ότι θα είναι οι  παραμεθόριες χώρες: Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Μολδαβία και Ρουμανία. Σύμφωνα με την πολιτική της ΕΕ, δεν απαιτείται βίζα για τους Ουκρανούς για να εισέλθουν στη ζώνη Σένγκεν και αρκεί μια κοινή ταξιδιωτική περιοχή μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Ωστόσο, χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, θα μπορούσαν γρήγορα να αισθανθούν την «ηθική πίεση» να μοιραστούν το βάρος αυτού που ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι θα ήταν η χειρότερη μεταναστευτική κρίση «από τον πόλεμο».

Ήδη, η Πολωνία φιλοξενεί μια μεγάλη ουκρανική κοινότητα. Αν και ελάχιστοι έχουν διεκδικήσει το καθεστώς του πρόσφυγα, η Πολωνία έχει εκδώσει περίπου 300.000 βίζα προσωρινής διαμονής σε Ουκρανούς τα τελευταία χρόνια. Ορισμένοι εκτιμούν ότι έως και 2 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν μεταναστεύσει στην Πολωνία από την προσάρτηση της Κριμαίας.

Τέλος να σημειωθεί ότι θα υπάρξουν και πολιτικές επιπτώσεις μιας τέτοιας μαζικής μετανάστευσης. Η προσφυγική κρίση του 2015 θεωρείται ευρέως ότι ενίσχυσε το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κίνημα που διογκώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Μια παρόμοια εισροή μεταναστών θα μπορούσε να δημιουργήσει παρόμοιες προκλήσεις σε ένα ήδη επισφαλές περιβάλλον μετά την Covid.