«Πράσινο φως» από τους υπουργούς της ζητά η Τ. Μέι στη συμφωνία για το Brexit

«Πράσινο φως» από τους υπουργούς της ζητά η Τ. Μέι στη συμφωνία για το Brexit

Μετά την «τεχνική συμφωνία» στην οποία κατέληξαν χθες η Βρετανία και οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, η Τερέζα Μέι έχει συγκαλέσει για σήμερα το μεσημέρι το κρισιμότερο υπουργικό συμβούλιο της θητείας της, προκειμένου να λάβει «το πράσινο φως» για να προωθήσει τη συμφωνία στη βουλή. Σε αυτή δεν την περίπτωση, όλα δείχνουν ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 25 Νοεμβρίου, όπου και θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το «διαζύγιο» με το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, οι υπουργοί κλήθηκαν στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και ορισμένοι είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση με την πρωθυπουργό ή τον προσωπάρχη της Γκάβιν Μπάργουελ. Είχαν τη δυνατότητα να διαβάσουν βασικά έγγραφα της συμφωνίας, αλλά όχι να τα πάρουν μαζί τους αποχωρώντας, καθώς υπήρχε ο φόβος διαρροών.

Σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου, οι φόβοι της πρωθυπουργού επικεντρώνονται στις υπουργούς Διεθνούς Βοήθειας Πένι Μορντό και Ασφάλισης, Έσθερ Μάκβει οι οποίες ανήκουν στους υπέρμαχους του «καθαρού» Brexit. Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου οι σημαντικότεροι υπουργοί της Μέι παραμένουν στο πλευρό της -όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ και ο αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ. Nεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για στήριξη στην Μέι και από τους Τζέφρι Κόξ, Σαγίντ Τζαβίντ και Τζέρεμι Χάντ.

Το θετικό για την Μέι, όπως σημειώνουν τα βρετανικά μέσα είναι ότι δεν υπάρxουν παραιτήσεις μέχρι στιγμής. Εξίσου θετική για την πρωθυπουργό ήταν η ανταπόκριση από τον φιλοκυβερνητικό τύπο, καθώς εφημερίδες όπως η Daily Express και η Daily Mail έσπευσαν να χαιρετίσουν την συμφωνία «ως την καλύτερη δυνατή για την χώρα».

Το αρνητικό, από την άλλη, είναι ότι τόσο οι 50 περίπου σκληροπυρηνικοί βουλευτές των Τόρις όσο και οι Βορειοϊρλανδοί σύμμαχοι της Μέι, του κόμματος DUP που διαθέτει δέκα βουλευτές, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία. «Όλοι οι σπουδαίοι και οι καλοί που είχαν βγει κατά το #EURef (δημοψήφισμα για την ΕΕ) θα εξαπλωθούν ξανά τις ερχόμενες εβδομάδες για να προσπαθήσουν να μας πείσουν να συμφωνήσουμε. Είμαστε σαφείς --δεν θα ψηφίσουμε αυτήν την ταπείνωση!», δήλωσε σε μήνυμά του στο Twitter ο  βουλευτής Σάμι Γουίλσον, ενώ ο συνάδελφός του Τζέφρι Ντόναλντσον δήλωσε σήμερα στο BBC Radio 4 ότι «από αυτό που ακούσαμε (...) η συμφωνία έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει στη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να υποστηρίξουμε ».

Σημειώνεται ότι το βασικό εμπόδιο, που ξεπεράστηκε στις διαπραγματεύσεις ήταν το πώς θα διασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία εφόσον η δεύτερη αποχωρήσει ως κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν χθες, το κείμενο προβλέπει κοινές τελωνειακές διευθετήσεις ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε., ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για συνοριακούς ελέγχους.

Από την πλευρά του, ο τέως υπουργός Εξωτερικών και θερμός υποστηρικτής του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, απέρριψε εξαρχής τη συμφωνία ως «αποικιακή», όπως και ο Τζόναθαν Ρις-Μόγκ οποίος φέρεται να ζητά να κινηθεί η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης για την Μέι.