Πούτιν σε Ερντογάν για φράγμα: Είναι περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή (vids)
AP Photo/Nina Lyashonok
AP Photo/Nina Lyashonok

Πούτιν σε Ερντογάν για φράγμα: Είναι περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή (vids)

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα ως μια «περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή» κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ουκρανία: Είκοσι εννέα πόλεις και χωριά πλημμύρισαν

Οι ζημιές στο φράγμα Καχόβκα είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 29 πόλεις και χωριά κατά μήκος του ποταμού Ντνίπρο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Γράφοντας στο Telegram, ο Iχόρ Κλιμένκο αναφέρει ότι 10 από αυτά τα πληθυσμιακά κέντρα βρίσκονταν στην ουκρανική πλευρά του ποταμού, ενώ άλλα εννέα κατά μήκος της κατεχόμενης από τη Ρωσία αριστερής όχθης.

Ο Ολεξάντρ Προκούντιν - επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης στη Χερσώνα - δήλωσε ότι η Ουκρανία εκκένωσε περίπου 1.700 ανθρώπους από τις πλημμυρισμένες περιοχές.

Τα θολωμένα, λασπώδη νερά φτάνουν ήδη στις στέγες της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία και οι διασώστες καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να απομακρύνουν, με μικρές βάρκες και αμφίβια οχήματα, τους κατοίκους. 

Η καταστροφή προκάλεσε πλημμύρες τόσο στην πλευρά που ελέγχεται από την Ουκρανία –όπου βρίσκεται η πόλη της Χερσώνας– όσο και στα κατεχόμενα από τους Ρώσους εδάφη, στη δεξιά όχθη. Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή και προχωρούν σε εκκενώσεις.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τα νερά του Δνείπερου ανέβηκαν κατά πέντε μέτρα και η στάθμη μπορεί να ανέβει και άλλο εντός της ημέρας.

Κίνδυνος με τις νάρκες που επιπλέουν

Η Ουκρανία, στο μεταξύ, προειδοποίησε την Τετάρτη για τον κίνδυνο από τις επιπλέουσες νάρκες που ήρθαν στην επιφάνεια από τις πλημμύρες αλλά και την εξάπλωση ασθενειών και επικίνδυνων χημικών ουσιών, καθώς ανώτεροι αξιωματούχοι επιθεώρησαν τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κατάρρευση του τεράστιου υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα.

Επισκεπτόμενος την Χερσώνα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ολεξάντρ Κουμπράκοφ δήλωσε ότι πάνω από 80 οικισμοί έχουν πληγεί από την καταστροφή.

Αγωνία στη Χερσώνα – Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή

Κάτοικοι στην πρώτη γραμμή του μετώπου με την Ουκρανία, από τη ρωσική πλευρά, εξέταζαν σήμερα τις ζημιές που προκλήθηκαν στα πλημμυρισμένα σπίτια τους από τα νερά του φράγματος Καχόβκα και περίμεναν βοήθεια από τις αρχές ενώ άλλοι αναζητούσαν πληροφορίες για τους δικούς τους ανθρώπους στο διαδίκτυο.

Οι διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι διέταξαν τους κατοίκους τριών περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς ανέβαιναν τα νερά, χθες Τρίτη, την ώρα που Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνταν για την ανατίναξη του φράγματος.

Ο Βλαντίμιρ Σάλντο, ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της κατεχόμενης Χερσώνας, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή. Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί 1.500 άνθρωποι από πλημμυρισμένους οικισμούς και έχουν στηθεί 48 προσωρινά κέντρα φιλοξενίας, είπε.

Στην πόλη Νόβα Καχόβκα, ακριβώς δίπλα στο φράγμα, νερά σε καφετί χρώμα έχουν καλύψει τους κεντρικούς δρόμους που είναι σχεδόν άδειοι. Στην όχθη του Δνείπερου, πλάι στο στάδιο Ενέρχιγια, μικρά δέντρα έχουν βυθιστεί στο νερό σχεδόν μέχρι τα φύλλα τους. Στις γειτονιές, οι ντόπιοι στέκουν δίπλα στα πλημμυρισμένα αυτοκίνητά τους, με το νερό να τους φτάνει στα γόνατα.

Σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα δήμαρχο, τον Βλαντίμιρ Λεοντίεφ, περίπου 100 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στην πόλη αυτήν. Μέχρι το μεσημέρι σήμερα η στάθμη του νερού στη Νόβα Καχόβκα είχε αρχίσει να πέφτει, υποστήριξε σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε στο κανάλι του στο Telegrafm. Εξακόσιες κατοικίες, ένας παιδικός σταθμός, ένα σχολείο και μια μονή πλημμύρισαν και 900 άνθρωποι απομακρύνθηκαν, πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Λεοντίεφ είπε ότι κάθε δευτερόλεπτο διαρρέουν από τον ταμιευτήρα 30.000 κυβικά μέτρα νερού και η πόλη κινδυνεύει από μολύνσεις λόγω των πλημμυρών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Πολλοί άνθρωποι είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν με συγγενείς τους στις πλημμυρισμένες περιοχές και αναζητούν πληροφορίες σε διαδικτυακές ομάδες συζητήσεων.

Λίγο πιο κάτω, στο χωριό Στάρα Ζμπουρίβκα, οι κάτοικοι βοηθούν ο ένας τον άλλον να φύγουν με μικρές βάρκες, είπε η Κάτια, μια γυναίκα από την περιοχή που σήμερα ζει εκτός της Ουκρανίας. Στην ομάδα συζήτησης του χωριού της, οι κάτοικοι ανέφεραν ότι το νερό τους φτάνει μέχρι το στήθος. Στην κοινότητα αυτήν ζουν περίπου 20 άνθρωποι, πρόσθεσε.

«Κανείς δεν καταλαβαίνει πόσο οδυνηρό είναι, όταν χάνεται το σπίτι της παιδικής ηλικίας σου κάτω από τα νερά. Υπάρχουν ζώα και ηλικιωμένοι εκεί. Ελπίζω να διασωθούν γρήγορα», είπε η Κάτια.

«Φταίει το ΝΑΤΟ»

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πάτρουσεφ δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ «φέρουν την ευθύνη» για την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ο Πάτρουσεφ είπε ότι οι χώρες αυτές «συντονίζουν τις δραστηριότητες της Ουκρανίας» και ως εκ τούτου «έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τους βομβαρδισμούς».

Το φράγμα έσπασε νωρίς το πρωί της Τρίτης, στέλνοντας χείμαρρους νερού σε μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία επιρρίπτουν η μία την άλλη την ευθύνη για την καταστροφή του φράγματος.

«Καταστρέφεται η γεωργία»

Η καταστροφή του φράγματος θα πλημμυρίσει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γεωργικής γης στη νότια Ουκρανία και ίσως να μετατρέψει τουλάχιστον 500.000 στρέμματα γης, που έμειναν χωρίς άρδευση, σε «έρημο», δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας.

Το Κίεβο εκτιμά ότι περίπου 42.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από τις πλημμύρες που αναμένεται να κορυφωθούν την Τετάρτη, την ώρα που ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η κατάρρευση του φράγματος άφησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς κανονική πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

«Η καταστροφή του υδροηλεκτρικού σταθμού θα οδηγήσει στο γεγονός ότι τα χωράφια στη νότια Ουκρανία μπορεί να μετατραπούν σε έρημο το επόμενο έτος», δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ουκρανία διαθέτει 33 εκατ.εκτάρια γεωργικών εκτάσεων, οπότε σχεδόν το 2% της έκτασης αυτής είναι υπό απειλή.

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι η καταστροφή θα διακόψει την παροχή νερού σε 31 αρδευτικά συστήματα στις ουκρανικές περιφέρειες Ντνίπρο, Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Παράλληλα, τονίστηκε ότι το 2021 - πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας - τα συστήματα αυτά παρείχαν άρδευση σε 584.000 εκτάρια από τα οποία οι αγρότες συγκομίζουν περίπου 4 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και ελαιούχων σπόρων.

Αυτό αντιπροσώπευε περίπου το 4% της παραγωγής της χώρας, καθώς το 2021 η παραγωγή σιτηρών και ελαιούχων σπόρων της Ουκρανίας ήταν 104 εκατομμύρια τόνοι.

Η καταστροφή του φράγματος άφησε χωρίς νερό το 94% των αρδευτικών συστημάτων στη Χερσώνα, το 74% αυτών στη Ζαπορίζια και το 30% αυτών στις περιοχές του Ντνίπρο, σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης σε προκαταρκτικές εκτιμήσεις ότι περίπου 10.000 εκτάρια γεωργικής γης στη δεξιά όχθη της Χερσώνας θα πλημμυρίσουν.

«Αρκετές φορές περισσότερες (εκτάσεις θα βρεθούν κάτω από το νερό) στην αριστερή όχθη της περιοχής, η οποία βρίσκεται σήμερα υπό κατοχή», ανέφερε το υπουργείο.

Το υπουργείο δεν ανέφερε πόσα σιτηρά μπορούν να χαθούν λόγω των πλημμυρών.

Ο Ουκρανός υπουργός Γεωργίας Μίκολα Σόλσκι δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα θα μπορούσε να έχει συγκομιδή 18 εκατομμύρια τόνους χειμερινών σιτηρών φέτος και ότι το χειμερινό σιτάρι κυριαρχεί στην παραγωγή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πλημμυρισμένη Χερσώνα: Συνεργείο του BBC εγκαταλείπει εν μέσω βομβαρδισμών (vid)

Πετρέλαιο, νάρκες και χημικά: Περιβαλλοντική «βόμβα» στις όχθες του Δνείπερου

Νόβα Καχόβκα: Αναφορές για εγκλωβισμένους - Σε κίνδυνο 42.000 πολίτες

Νόβα Καχόβκα: Ποιος ωφελείται από την κατατροφή του φράγματος στη νότια Ουκρανία