Πούτιν: «Νέα σύνορα» στις σινορωσικές σχέσεις
Anton Novoderezhkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Anton Novoderezhkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Πούτιν: «Νέα σύνορα» στις σινορωσικές σχέσεις

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί τη Ρωσία, λέγοντας ότι οι σχέσεις έχουν φτάσει σε «νέα σύνορα» εν μέσω των ανησυχιών των ΗΠΑ ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να παράσχει υλική υποστήριξη στην εισβολή στην Ουκρανία.

Οι κινεζικές προμήθειες όπλων στη Ρωσία θα απειλούσαν με μια πιθανή κλιμάκωση του πολέμου σε μια αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας από τη μια πλευρά και της Ουκρανίας και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από την άλλη.

Ο Πούτιν καλωσόρισε τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, Γουάνγκ Γι, στο Κρεμλίνο, λέγοντάς του ότι το διμερές εμπόριο είναι καλύτερο από το αναμενόμενο και θα μπορούσε σύντομα να φτάσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, από 185 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

«Περιμένουμε μια επίσκεψη του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Ρωσία, έχουμε συμφωνήσει σε αυτό», είπε ο Πούτιν στον Γουάνγκ.

«Όλα προχωρούν, αναπτύσσονται. Φτάνουμε σε νέα σύνορα», δήλωσε ο Πούτιν.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tass επικαλέστηκε τον Γι - ο οποίος είχε ξεχωριστή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ - λέγοντας ότι η Κίνα θα «τηρήσει σταθερά μια αντικειμενική και αμερόληπτη θέση και θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην πολιτική διευθέτηση της κρίσης».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι χαιρετίζει την ανάληψη πιο ενεργού ρόλου από την Κίνα στις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και δήλωσε ότι εκτιμά την «ισορροπημένη προσέγγιση» της Κίνας. Αλλά σε ξεχωριστή δήλωση, το υπουργείο δήλωσε ότι ο Λαβρόφ και ο Γι δεν είχαν συζητήσει ένα αναφερόμενο κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο.

Για τον Πούτιν, η υποστήριξη της Κίνας ως μεγάλης δύναμης εν μέσω της μεγαλύτερης αντιπαράθεσης με τη Δύση από το αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου του επιτρέπει να προβάλει την απομόνωση της Ρωσίας στη Δύση ως μια κλίση προς την Ασία.

Ο Γουάνγκ είπε στον Πούτιν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αντέξει την πίεση μιας ασταθούς διεθνούς κατάστασης και ότι οι κρίσεις προσφέρουν ορισμένες ευκαιρίες.

Η σχέση μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας, είπε ο Γουάνγκ μέσω διερμηνέα, δεν στρέφεται κατά οποιουδήποτε τρίτου, αλλά εξίσου «δεν θα υποκύψει στην πίεση τρίτων» - μια σαφής αιχμή κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Μαζί υποστηρίζουμε την πολυπολικότητα και τον εκδημοκρατισμό στις διεθνείς σχέσεις», είπε ο Γουάνγκ στον Πούτιν.

Όταν ο Σι συνάντησε τον Πούτιν πρόσωπο με πρόσωπο λίγο πριν η Ρωσία στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, σφράγισαν μια συνεργασία «χωρίς όρια» που προκάλεσε ανησυχία στη Δύση.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου της Ρωσίας, μια από τις βασικές πηγές εσόδων για τα κρατικά ταμεία της Μόσχας.

Η εξάρτηση

Για τον Σι, η Ρωσία εξαρτάται σήμερα περισσότερο από ποτέ από το Πεκίνο και είναι κατώτερος εταίρος της αναγεννημένης Κίνας, η οποία ήδη ηγείται σε πολλές τεχνολογίες του 21ου αιώνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε το Σάββατο τον Γουάνγκ για τις συνέπειες σε περίπτωση που η Κίνα παράσχει υλική υποστήριξη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το Πεκίνο έχει αρνηθεί την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στη Ρωσία.

Μετά τις προειδοποιήσεις του Μπλίνκεν, για τις οποίες δεν παρείχε αποδείξεις, η Κίνα δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να προβούν σε απαιτήσεις.

«Ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει η διεθνής κατάσταση, η Κίνα ήταν και παραμένει δεσμευμένη, μαζί με τη Ρωσία, να καταβάλει προσπάθειες για τη διατήρηση της θετικής τάσης στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων», δήλωσε ο Γουάνγκ στον Λαβρόφ.

Ο Σι στάθηκε στο πλευρό του Πούτιν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αντιστεκόμενος στις πιέσεις της Δύσης να απομονώσει τη Μόσχα. Το σινο-ρωσικό εμπόριο έχει εκτοξευθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία και η Ρωσία έχει ενισχύσει τις εξαγωγές πετρελαίου σε ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Διαβάστε επίσης: 

Ζαχάροβα: Δεν συζητήθηκε με την Κίνα κάποιο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία

Ρωσία: Καλωσορίζει τον ενεργό ρόλο της Κίνας για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία