Πούτιν για πυρηνικά: Αν η Ρωσία δεχτεί επίθεση δεν υπάρχουν πιθανότητες επιβίωσης για κανέναν
Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Πούτιν για πυρηνικά: Αν η Ρωσία δεχτεί επίθεση δεν υπάρχουν πιθανότητες επιβίωσης για κανέναν

«Αν η Ρωσία δεχτεί επίθεση δεν υπάρχουν πιθανότητες επιβίωσης για κανέναν» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο συνέδριο συζήτησης (think tank) Valdai, σε ερώτημα για το αν το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας έχει γίνει παρωχημένο.

«Δεν είμαι έτοιμος να πω αν πρέπει να πραγματοποιήσουμε πυρηνικές δοκιμές ή όχι», σημείωσε, ενώ τόνισε: «Έχουμε δοκιμάσει με επιτυχία στρατηγικό πύραυλο».

Επανέλαβε τη θέση του ότι η Ρωσία δεν άρχισε τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά ξεκίνησε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως την αποκαλεί, για να προσπαθήσει να τον τελειώσει.

«Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας στην Ουκρανία» είπε ακόμη. Ενώ πρόσθεσε: «Η Ουκρανία έχασε πάνω από 90.000 άτομα από την έναρξη της αντεπίθεσης». Δήλωσε ότι η Ρωσία, «η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου σε έκταση», δεν έχει ανάγκη να πάρει εδάφη από την Ουκρανία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ακόμη ότι «η Δύση δημιουργεί “νέο σιδηρούν παραπέτασμα” με τη Ρωσία».

Ανέφερε ότι η σύγκρουση δεν ήταν επομένως «ιμπεριαλιστική ή εδαφική», αλλά αφορούσε την παγκόσμια τάξη και ότι η Δύση, η οποία «είχε χάσει την ηγεμονική της δύναμη και χρειαζόταν πάντα έναν εχθρό, είχε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα».

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτές που θα συμφωνηθούν με συναίνεση» είπε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος.

«Ποιοι είστε εσείς τέλος πάντων;»

«Όλη την ώρα ακούμε "Πρέπει", "Πρέπει", "Σας προειδοποιούμε σοβαρά". Ποιοι είστε εσείς τέλος πάντων; Ποιο δικαίωμα έχετε να προειδοποιείτε κάποιον; Ίσως είναι καιρός να απαλλαγείτε εσείς οι ίδιοι από την αλαζονεία σας, να σταματήσετε να συμπεριφέρεστε έτσι απέναντι στον κόσμο».

Παράλληλα, δήλωσε ότι η Ρωσία βλέπει όλους τους πολιτισμούς ως ίσους και είναι έτοιμη για «εποικοδομητική συνεργασία», ενώ η Δύση, έχοντας ξεχάσει την έννοια του συμβιβασμού, βλέπει κάθε χώρα που της αντιτίθεται ως εχθρό και ανέφερε ως παραδείγματα την Κίνα, την Ινδία και τις αραβικές χώρες.