Πώς άντεξαν οι Δημοκρατικοί
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

Πώς άντεξαν οι Δημοκρατικοί

Ενώ το αμερικανικό Κογκρέσο αλλά και η Γερουσία θεωρούνταν σχεδόν χαμένα για τους Δημοκρατικούς, οι ενδιάμεσες εκλογές τελικά δεν έφεραν ένα ρεπουμπλικανικό κύμα στην επιφάνεια. Μετά μάλιστα τη νίκη στην Αριζόνα και την επικράτηση του Μαρκ Κελι, αν κερδίσουν και τη Νεβάδα θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ανεξαρτήτως της έκβασης του επαναληπτικού γύρου στην Τζίορτζια (6 Δεκεμβρίου).

Οι πανηγυρισμοί του Τζο Μπάιντεν για τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα στηρίζονται στην αυξημένη συσπείρωση που παρατηρήθηκε στους κόλπους των Δημοκρατικών με σκοπό την επικράτηση τους στο πολιτικό σύστημα.

Την ημέρα των αμερικανικών εκλογών η φρενίτιδα για το πολλαπλό τζακπότ των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Powerball έφτανε στο απόγειο της. Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες βίωναν τις εκλογές όπου ξοδεύτηκαν τα περισσότερα χρήματα στην ιστορία τους, αγγίζοντας τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια. Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι βάσισαν μεγάλο κομμάτι της στρατηγικής τους στη διαφήμιση και συγκεκριμένα στην αρνητική διαφήμιση εναντίον των αντιπάλων τους, ώστε να αναδείξουν τα αδύναμα σημεία των αντίζηλων τους.

Σε αυτές τις εκλογές φαίνεται πως οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να περάσουν το μήνυμά τους πιο αποτελεσματικά. Η προοπτική απαγόρευσης των αμβλώσεων αποτέλεσε ένα σημείο εστίασης, στο οποίο επικεντρώθηκαν οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών, ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Αυτό αποτέλεσε ένα βασικό κίνητρο για τους εκλογείς, για να ενισχύσουν τους δημοκρατικούς, που δεσμεύονταν πως θα προστατεύσουν τις πολιτείες τους από τον κίνδυνο της επαναφοράς των απαγορεύσεων για τις γυναίκες.

Οι γυναίκες αποτέλεσαν δηλαδή ένα βασικό κοινό που επηρέασε τις ενδιάμεσες εκλογές και έδωσαν στους δημοκρατικούς την ψήφο τους, αποτρέποντας τη νίκη Ρεπουμπλικανών. Όχι τυχαία άλλωστε, ο Τζο Μπάιντεν αναφερόταν συνεχώς προεκλογικά όσο και μετά τη 8η Νοεμβρίου στο πόσο κομβική θέση έχουν οι γυναίκες για την προεδρία του και ότι στηρίζεται σε εκείνες για το μέλλον της χώρας.

Στην πράξη, οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να προσελκύσουν τους ουδέτερους, δίνοντας στις εκλογές έναν χαρακτήρα μάχης απέναντι στην οπισθοδρόμηση και την απώλεια κεκτημένων δικαιωμάτων, από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι και τις καθημερινές ελευθερίες. Παράλληλα, φαίνεται να πέτυχαν εντυπωσιακά ποσοστά σε όσους ψήφισαν πρόωρα όπως τους δινόταν το δικαίωμα, σε βαθμό που πολλοί Ρεπουμπλικάνοι να δηλώνουν πως όλα θα ήταν διαφορετικά αν επιτρεπόταν μόνο η παραδοσιακή ψηφοφορία.

Ένας πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν ενδεχομένως το σημείο-κλειδί. Η ενεργοποίηση του Μπαράκ Ομπάμα, που επισκέφτηκε κρίσιμες πολιτείες, ενώ εμφανίστηκε συχνά σε εθνική κλίμακα, έδωσε την απαραίτητη ώθηση που χρειάζονταν οι Δημοκρατικοί. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως αυτές ήταν οι πρώτες εκλογές μετά το φιάσκο του 2020, όταν οι οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, ντροπιάζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες σε όλο τον κόσμο. Απέναντι στη φιγούρα του Τραμπ και όσα θύμιζε, οι Δημοκρατικοί είχαν να αντιτάξουν τον Μπαράκ Ομπαμα, που μπήκε δυνατά στη μάχη των εκλογών.

Στόχος ήταν να φανεί ότι καθώς ο Τζο Μπάιντεν εισέρχεται στο δεύτερο μισό της θητείας του, και παρά την πτώση της δημοτικότητάς του, εντούτοις οι Δημοκρατικοί διατηρούν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Η ανάσχεση της επέλασης των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές βέβαια θα πρέπει να πιστωθεί και στον Τζο Μπάιντεν. Σε ένα κύμα ακρίβειας με την ενεργειακή κρίση σε εξέλιξη, ο Αμερικανός πρόεδρος μπόρεσε να κάνει ένα ντεμαράζ το τελευταίο διάστημα, όπου έδειξε πως προσπαθεί να βρει λύσεις.