Πολωνία και Τσεχία κατά Όρμπαν λόγω Ουκρανίας
AP
AP
Ομάδα Βίσεγκραντ

Πολωνία και Τσεχία κατά Όρμπαν λόγω Ουκρανίας

Η ενότητα εντός της Ομάδας του Βίσεγκραντ δοκιμάζεται σοβαρά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να αντιτίθεται στην αυστηροποίηση των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών προμηθειών.

Αντίθετα, Πολωνία, Τσχεχία και Σλοβακία είναι από τους πιο σκληρούς επικριτές στους κόλπους της ΕΕ κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και των ενεργειών του στην Ουκρανία.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα, δήλωσε καθώς κατευθυνόταν για τη συνάντηση των ηγετών του Βίσεγκραντ στη Σλοβακία την Πέμπτη: «Δεν είναι οι καλύτερες στιγμές για το σχήμα (Βίσεγκραντ) και οι διαφορετικές στάσεις της Ουγγαρίας επηρεάζουν σημαντικά και περιπλέκουν την κατάσταση.

Δεν κρύβω ότι οι απόψεις του Ούγγρου πρωθυπουργού, μερικές από τις οποίες μπορεί να χαρακτηριστούν ακόμη και προκλητικές, δεν βοηθούν αυτή τη συνεργασία να προχωρήσει όπως παλιά».

Πριν από λίγες μέρες, ο Όρμπαν ενόχλησε περαιτέρω τους γείτονές του φορώντας ένα κασκόλ σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα που απεικόνιζε ένα μέρος της ουκρανικής επικράτειας ως μέρος της Ουγγαρίας, με αποτέλεσμα το Κίεβο να καλέσει τον Ούγγρο πρεσβευτή για να υποβάλει διαμαρτυρία.

Ο Φιάλα είπε την Τετάρτη ότι το κασκόλ της «Μεγάλης Ουγγαρίας» – το οποίο έδειξε επίσης έδαφος τώρα στην Αυστρία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, την Κροατία και τη Σερβία ως μέρος της Ουγγαρίας – θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης στη σλοβακική πόλη Kόζιτσε

Η Πολωνία, σύμμαχος της Ουγγαρίας στις προηγούμενες διαμάχες της με την ΕΕ για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει επίσης στραφεί πιο επικριτικά στον Όρμπαν λόγω της στάσης του απέναντι στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Mατέους Μοραβιέτσκι, επέκρινε την Ουγγαρία για το ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επικυρώσει την αίτηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Θα πω ευθέως στον Όρμπαν ότι για την Πολωνία αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες αλλαγές στο διεθνές δίκαιο, δηλαδή η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καταρρεύσει η Ομάδα του Βίσεγκραντ. Είναι μια δομή που προστατεύει τα συμφέροντα των χωρών μας έναντι άλλων ομάδων συμφερόντων από τη δυτική Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.