Πολωνία: Επιτροπή για διερεύνηση τυχόν ρόλου της αντιπολίτευσης υπέρ της Ρωσίας
AP
AP

Πολωνία: Επιτροπή για διερεύνηση τυχόν ρόλου της αντιπολίτευσης υπέρ της Ρωσίας

Επιτροπή διερεύνησης τυχόν ευθύνης του αντιπολιτεύουμενου κόμματος στην έκθεση της χώρας στην ρωσική επιρροή θα συσταθεί στην Πολωνία.

Σύμφωνα με το Reuters μεταδίδει ότι ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα υπογράψει νομοσχέδιο που θα επιτρέψει σε επιτροπή να διερευνήσει κατά πόσον το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Πολιτικής Πλατφόρμας (PO), του οποίου ηγείται σήμερα ο Ντόναλντ Τουσκ επέτρεψε να επηρεαστεί η χώρα αδικαιολόγητα από τη Ρωσία και, ως αποτέλεσμα, έγινε υπερβολικά εξαρτημένη από τα καύσιμά της όταν ήταν στην εξουσία.

Το κόμμα PO ήταν στην κυβέρνηση από το 2007 έως το 2015. Ο Τουσκ, ο οποίος στο παρελθόν ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρωθυπουργός της Πολωνίας, πρόκειται να οδηγήσει το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές στο τέλος του έτους.

Το κόμμα απορρίπτει τους ισχυρισμούς και λέει ότι ο νόμος έχει σχεδιαστεί για να καταστρέψει πολιτικά τον Τουσκ ενόψει των εκλογών.

Ο νομοθέτης του PO Marcin Kierwinski δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό TVN 24: «Σε μια κανονική δημοκρατική χώρα, κάποιος που είναι πρόεδρος της χώρας δεν θα υπέγραφε ποτέ έναν τέτοιο νόμο σταλινικού τύπου».

Ο Ντούντα δήλωσε ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο επειδή πιστεύει ότι «πρέπει να τεθεί σε ισχύ», αλλά είπε επίσης ότι θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να εξετάσει την κριτική ότι είναι αντισυνταγματικό.

Το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει μια ερευνητική επιτροπή που θα μπορούσε να παραδώσει μια πρώτη έκθεση τον Σεπτέμβριο.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή θα ερευνήσει την περίοδο μεταξύ 2007 και 2022 και θα έχει την εξουσία να απαγορεύσει σε άτομα που θα βρεθούν να έχουν ενεργήσει υπό ρωσική επιρροή να έχουν άδεια ασφαλείας ή να εργάζονται σε θέσεις στις οποίες θα είναι υπεύθυνοι για δημόσια κονδύλια για 10 χρόνια, αποκλείοντάς τα ουσιαστικά από τα δημόσια αξιώματα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Τουσκ, ξεκίνησε η κατασκευή ενός τερματικού σταθμού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που θα επιτρέπει την εισαγωγή μη ρωσικού φυσικού αερίου, και η χώρα υπέγραψε συμφωνία με τη ρωσική Gazprom το 2010, κάτι που αναφέρεται στην επίσημη αιτιολόγηση του νομοσχεδίου.