Πολιτική παράλυση απειλεί τη Γαλλία
Shutterstock
Shutterstock

Πολιτική παράλυση απειλεί τη Γαλλία

Λάδι στη «φωτιά» που έχει ανάψει στη Γαλλία η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος έριξε η τηλεοπτική συνέντευξη του Εμανουέλ Μακρόν, με τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση να καταγγέλλουν έναν πρόεδρο που «ψεύδεται» και «περιφρονεί» τους εργαζόμενους. Η οργή εντείνεται· νέες απεργίες και διαδηλώσεις παραλύουν σήμερα τη χώρα, και εν μέσω της γενικευμένης κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής αρχίζει πλέον να γίνεται λόγος για «κρίση δημοκρατίας».

Ξεκαθαρίζοντας πως η επίμαχη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία και αδιαπραγμάτευτη, ο Εμανουέλ Μακρόν επιχείρησε να «γυρίσει σελίδα» μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στα δίκτυα TF1 και France 2. Όμως αν και ζητούμενο της τηλεοπτικής εμφάνισης ήταν, σύμφωνα με συνεργάτες του, «να κατευνάσει τα πνεύματα», το αποτέλεσμα ήταν μάλλον ακριβώς το αντίθετο -σε σημείο που προβάλλει κίνδυνος παράλυσης στη χάραξη πολιτικής.

Σε μία Γαλλία που «βράζει» από τους δρόμους έως την αίθουσα της Εθνοσυνέλευσης γεννώνται αμφιβολίες για τη δυνατότητα ενός προέδρου να κυβερνήσει με την κοινωνία απέναντι, τη δημοτικότητά του βυθισμένη στο 28% και ενώ βρίσκεται στην κεφαλή μίας κυβέρνησης μειοψηφίας που είναι «υποχρεωμένη» να επιδιώκει συναινέσεις. 

«Ζούμε πραγματικά μία κρίση δημοκρατίας, και υπάρχει η αίσθηση ότι ο πρόεδρος δεν ακούει», δηλώνει ο Ιβ Σεντομέρ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο έγκριτο Πανεπιστήμιο Paris 8 Vincennes-Saint-Denis, θέτοντας το ερώτημα πώς μπορεί να προχωρήσει η Γαλλία υπό αυτές τις συνθήκες.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν επιχείρησε να στρέψει τη συζήτηση σε άλλα ζητήματα, αλλά το βασικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Και πάνω σε αυτό, λέει ‘προχωράμε’. Αλλά τίθεται το ζήτημα εάν μπορούμε ‘να προχωρήσουμε’ σε μία περίπλοκη χώρα σαν τη Γαλλία ενάντια στα συνδικάτα, τη πλειοψηφία του λαού, ενάντια σε εκατομμύρια ανθρώπους που διαδηλώνουν στους δρόμους, ενάντια σε όσους απεργούν και ενάντια στην πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης», επισημαίνει.

Στο πεδίο χάραξης πολιτικής, Ιβ Σεντομέρ αναφέρει ότι «υφίσταται πολύ μεγάλο ζήτημα», καθώς δεν μπορεί να επιστρατεύεται για οποιοδήποτε νομοσχέδιο το Άρθρο 49.3 του Συντάγματος, στο οποίο και κατέφυγε ο Μακρόν για να εξασφαλίσει την έγκριση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο.

Το επίμαχο άρθρο του Συντάγματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για οικονομικά νομοσχέδια, και μία φορά το χρόνο για άλλης φύσης νομοσχέδια, σημειώνει μιλώντας στο δίκτυο France 24, και διερωτάται: «Τι θα συμβεί; Θα είναι πολύ δύσκολο, αφότου έχει αναδυθεί τόση αντίσταση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, να βρεθούν συμβιβασμοί για να περάσουν άλλα νομοσχέδια». Ως προς το εάν θα μπορέσει ο Μακρόν όντως να αλλάξει σελίδα, o καθηγητής Πολιτικών Επιστημών θεωρεί ότι «θα είναι πολύ δύσκολο και κανείς δεν μπορεί να πει τι θα συμβεί στους δρόμους».

Νέες απεργίες και διαδηλώσεις έχουν «παραλύσει» σήμερα τη Γαλλία κόντρα στην εισαγωγή της μεταρρύθμισης Μακρόν για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο και οι συλλήψεις ανέρχονται σε εκατοντάδες. Οι ελλείψεις καυσίμων επεκτείνονται μετά τις κυλιόμενες απεργίες στα διυλιστήρια, ενώ τόνοι απορριμμάτων «πνίγουν» το Παρίσι εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα. Στη σημερινή απεργία, δε, αναμένεται να μετάσχουν έως και οι μισοί από τους δασκάλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Διαβάστε επίσης

Γαλλία: «Παρέλυσε» η χώρα λόγω της γενικής απεργίας 

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει απέναντί του σύσσωμα τα συνδικάτα εργαζομένων της Γαλλίας. Για την ακρίβεια, ουδέποτε την τελευταία δεκαετία έχουν υπάρξει οι συνδικαλιστικές ενώσεις σε τέτοιο βαθμό ενωμένες, με τη συνέντευξη Μακρόν και -συγκεκριμένα τη δήλωση ότι τα συνδικάτα δεν παρουσίασαν εναλλακτικές στο νομοσχέδιο του συνταξιοδοτικού- να κλιμακώνει την οργή τους.

«Άρνηση και ψεύδη» χρέωσε στον Εμανουέλ Μακρόν ο Λοράν Μπερζέ, γενικός γραμματέας το μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT -του μεγαλύτερου της Γαλλίας-, λέγοντας ότι το συνδικάτο έχει σχέδιο για τη μεταρρύθμιση και ο Γάλλος πρόεδρος το γνώριζε, αλλά είπε ψέματα. Το σκληροπυρηνικό συνδικάτο CGT εξίσου κατακεραύνωσε τον Μακρόν για «υποκρισία», αναφέροντας ότι οι δηλώσεις του δείχνουν «περιφρόνηση για τα εκατομμύρια ανθρώπων που διαμαρτύρονται». 

Στο μέτωπο της αντιπολίτευσης, για «περιφρόνηση» των εργαζομένων μίλησαν επίσης αμφότεροι οι Μαρίν Λεπέν και Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ενώ ο Ολιβιέ Φορ, γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προειδοποίησε για σφοδρή αντίδραση των Γάλλων στη συνέντευξη Μακρόν, λέγοντας ότι ο πρόεδρος «έριξε κι άλλα εκρηκτικά σε μία φλεγόμενη κόλαση».

Δύο ημέρες αφότου η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν «επιβίωσε» οριακά των προτάσεων δυσπιστίας που κατατέθηκαν από την αντιπολίτευση, ο Εμανουέλ Μακρόν υπεραμύνθηκε μέχρι κεραίας της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, ξεκαθαρίζοντας πως είναι αναγκαία για τη χώρα και θα εφαρμοστεί, και ο ίδιος αποδέχεται το κόστος για τη δημοτικότητά του. «Ορισμένοι δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα», δήλωσε στρεφόμενος κατά της αντιπολίτευσης, ενώ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν, την οποία και έχει καλέσει να διευρύνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία -άγνωστο πώς...

Διαβάστε επίσης

​Ανυποχώρητος ο Μακρόν: Σε ισχύ η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση έως τα τέλη του 2023

Τάσος Γιαννίτσης στο Liberal: Ασφαλιστικό χωρίς συγκρούσεις τελικά δεν λύνεται