Ανυποχώρητος ο Μακρόν: Σε ισχύ η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση έως τα τέλη του 2023
AP Photo / Bob Edme
AP Photo / Bob Edme

Ανυποχώρητος ο Μακρόν: Σε ισχύ η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση έως τα τέλη του 2023

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την Τετάρτη, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι ελπίζει πως η πρόσφατα εγκριθείσα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους, αφού θα έχει εγκριθεί από το Συνταγματικό Συμβούλιο.

«Η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, γι' αυτό δεσμεύτηκα να την εφαρμόσω και όχι γιατί μου αρέσει», διαβεβαίωσε ο Εμ. Μακρόν.

«Εγώ δεν επιδιώκω την επανεκλογή μου (...), αλλά ανάμεσα στις βραχυπρόθεσμες δημοσκοπήσεις και το γενικό συμφέρον της χώρας, επιλέγω το γενικό συμφέρον της χώρας», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας προσθέτοντας ότι «αν πρέπει να επωμισθώ σήμερα την αντιδημοφιλία, θα την επωμισθώ».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να πείσει τον γαλλικό λαό για την ανάγκη αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Δήλωσε ωστόσο ότι αν δεν προχωρούσε σε αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια, οι εναλλακτικές λύσεις ήταν η μείωση των συντάξεων ή η αύξηση των παρακρατήσεων ή η αύξηση της φορολογίας ή, τέλος, η αύξηση του κρατικού χρέους.

«Δεν υπάρχουν 36 λύσεις» εκτός της παράτασης του χρόνου εργασίας, είπε ακόμα, επαναλαμβάνοντας ότι η μεταρρύθμιση πρέπει «να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους», «ώστε τα πράγματα να παραμείνουν σε τάξη».

Οι μεγάλες εταιρείες με υπερκέρδη που πραγματοποιούν εξαγορές μετοχών πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στο σύστημα αναδιανομής, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο «εξαιρετικής συνεισφοράς», ενώ καταδίκασε τον «κυνισμό» ορισμένων μεγάλων εταιρειών που έχουν καταγράψει σημαντικά κατ' εξαίρεσιν κέρδη που τους επιτρέπουν να επαναγοράσουν τις δικές τους μετοχές στο χρηματιστήριο.

Η Μπορν θα συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης

Ο Εμ. Μακρόν ανακοίνωσε ακόμα ότι η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη του, δύο μόλις μέρες μετά την οριακή επιβίωση της γαλλικής κυβέρνησης από ψηφοφορία για πρόταση δυσπιστίας με αιχμή το Συνταξιοδοτικό. 

«Έχει την εμπιστοσύνη μου για να ηγηθεί αυτής της κυβέρνησης», είπε ο Μακρόν, στην οποία έχει δώσει εντολή να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

Έτοιμος να πληρώσει το πολιτικό κόστος

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι είναι έτοιμος να δεχτεί την κριτική ως συνέπεια της επιβολής μιας αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που έχει προκαλέσει σάλο και διαμαρτυρίες.

«Καλούμενος να επιλέξω ανάμεσα στις δημοσκοπήσεις και το γενικό συμφέρον της χώρας, επιλέγω το γενικό συμφέρον της χώρας», είπε ο Μακρόν, ενώ αναγνώρισε ότι «δεν κατάφερε να πείσει» τη χώρα για τη μεταρρύθμιση.

Σφοδρή κριτική από τους πολιτικούς αντιπάλους

Με τέσσερα χρόνια να απομένουν για την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του, ο Μακρόν επιδιώκει να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη του κόσμου, καθώς η κυβέρνησή του δέχεται σφοδρή πολιτική κριτική λόγω της απόφασής της να περάσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού χωρίς ψηφοφορία, παρακάμπτοντας την κάτω Βουλή.

Σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση στην Γαλλία, ο Εμάνουελ Μακρόν ανέφερε ότι δεν διεφάνη εναλλακτική πρόταση σε σχέση με την άσκηση της εξουσίας, ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση.

Παράλληλα, καταδίκασε εξάλλου τα κρούσματα βίας των τελευταίων ημερών, ενώ καταλόγισε στα συνδικάτα ότι δεν επεδίωξαν ούτε τον διάλογο ούτε τους συμβιβασμούς με την κυβέρνηση. Δήλωσε ωστόσο διατεθειμένος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.

Η συνέντευξη έρχεται με φόντο τις εντάσεις στους δρόμους, καθώς η οργή στη Γαλλία εξακολουθεί να βράζει με εκατοντάδες διαδηλωτές να έχουν συλληφθεί και αστυνομικούς να κατηγορούνται ότι καταπνίγουν τη νόμιμη διαμαρτυρία.

Ούτε βήμα πίσω ο Μακρόν

Πριν σπάσει τη σιωπή του στην τηλεοπτική συνέντευξη, ο Μακρόν πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της Τρίτης σε συσκέψεις με υπουργούς, συμβούλους και συμμάχους.

Άνθρωποι που συμμετείχαν στις συζητήσεις, του οποίους επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, AFP, ανέφεραν ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη αποκλείσει κάθε ριζική κίνηση.

Δεν θα υπάρξει νέος πρωθυπουργός σε αντικατάσταση της απερχόμενης Ελιζαμπέτ Μπορν, δεν θα διαλυθεί η Εθνοσυνέλευση και δεν θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 χρόνια.

Αλλαγή ατζέντας

Παράλληλα, ο Μακρόν κάλεσε τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, σε «αλλαγή μεθόδου και νέα μεταρρυθμιστική ατζέντα», όπως αποκάλυψε συμμετέχων σε συνάντηση υπό τον Μακρόν, τον οποίο επικαλείται το France 24.

Ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον δήλωσε την Τρίτη στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France Inter ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ανοίξει «νέο κεφάλαιο» με πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της καθημερινότητας της πλειοψηφίας των Γάλλων, που θα αφορούν στην εργασιακή ζωή και στους μισθούς τους,  τη μετανάστευσης, την αναμόρφωση της γαλλικής βιομηχανίας, του εκσυγχρονισμού της υγείας και της παιδείας, κ.α.

Η προσπάθεια του Γάλλου προέδρου να αλλάξει την ατζέντα, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, εν μέσω μεγάλης κοινωνικής αναταραχής που συνεχίζει να συγκλονίζει τη Γαλλία.

Διαβάστε επίσης:

Η Γαλλία «βράζει», ο Μακρόν «ζυγίζει» τα επόμενα βήματα

Γαλλία: Κρίσιμο διάγγελμα Μακρόν μετά την «πύρρειο νίκη» στο Συνταξιοδοτικό