Politico: Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται την Ταϊβάν

Politico: Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται την Ταϊβάν

Με την ένταση να κλιμακώνεται στην Ανατολική Ασία, οι κυρώσεις της Κίνας εναντίον της Ταϊβάν αποτελούν έντονη υπενθύμιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πόσο  εξαρτημένη είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση από το νησί και ιδίως από τα μικροσκοπικά ηλεκτρονικά τσιπ που κατασκευάζει.

Όπως τονίζει σε δημοσίευμά του το Politico, η Κίνα απαγόρευσε μερικώς το εμπόριο με την Ταϊβάν ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι και πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην θάλασσα που περιβάλλει το αμφισβητούμενο έδαφος.

Για την ώρα, η Κίνα έχει περιορίσει τα μακροπρόθεσμα αντίποινά της στην απαγόρευση εξαγωγής άμμου από το νησί, καθώς και την εισαγωγή από την Ταϊβάν προς την ενδοχώρα, εσπεριδοειδών, παγωμένων λευκών χτενιών και κατεψυγμένου σκουμπριού.

Αλλά ο κίνδυνος για την Ταϊπέι και τις δυτικές εταιρείες που εξαρτώνται από την κατασκευή ταϊβανέζικων τσιπ, είναι ότι τα μελλοντικά μέτρα του Πεκίνου μπορεί να είναι πολύ πιο σκληρά, όπως ο ολοκληρωτικός αποκλεισμός, ακόμα και η κινεζική εισβολή.

Τα μηχανήματα και οι συσκευές αποτελούσαν σχεδόν το 60% των εισαγωγών της ΕΕ από την Ταϊβάν πέρυσι. Η μεγαλύτερη ανησυχία για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα ήταν η ξαφνική περικοπή των προμηθειών ηλεκτρονικών τσιπ, που παράγονται από τη μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών στον κόσμο: την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC). Η εταιρεία καταλαμβάνει περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς ημιαγωγών από ξένους προμηθευτές και φημολογείται ότι έχει πελάτες όπως η Apple και η Qualcomm.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην TSMC είναι ότι η Πελόζι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της εταιρείας, Μαρκ Λιου, κατά την επίσκεψή της.

Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη έχει χτίσει αυτή τη σχέση εξάρτησης με την Ταϊβάν σε διάστημα πολλών ετών και αυτό σημαίνει πως μια περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για μια ζωτικής σημασίας εφοδιαστική αλυσίδα.

Πώς μπορεί να προστατευτεί η ΕΕ

H EE δεν διαθέτει την τεχνογνωσία, την οποία έχει προσελκύσει η Ταϊβάν. Η TSMC ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80 από τον Μόρις Τσανγκ, πρώην μηχανικό στην Texas Instruments με έδρα τις ΗΠΑ. 

Η κουλτούρα της Ταϊβάν στον τομέα της απασχόλησης σημαίνει επίσης ότι οι κατασκευαστές των τσιπ μπορούν να προσλάβουν και να απολύσουν εργαζομένους πιο εύκολα ώστε να προσαρμόζονται στις αυξομειώσεις των επιπέδων ζήτησης.

Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με την ιδιαίτερη μορφή των τσιπ της TSMC. Η εταιρεία δεν παίζει απλώς ρόλο-κλειδί στα ηλεκτρονικά, αλλά κατασκευάζει ήδη πιο προηγμένα τσιπ, όπως αυτά που έχουν μέγεθος μόλις πέντε νανόμετρα ή και λιγότερο, τα οποία θα είναι άκρως σημαντικά για την αυτόνομη οδήγηση.

Γιατί η Ταϊβάν χρειάζεται την Ευρώπη; 

Ο κρίσιμος ρόλος της TSMC δεν έχει περάσει απαρατήρητος στην Κίνα. Kορυφαίος Κινέζος οικονομολόγος έχει καλέσει ανοιχτά το Πεκίνο να «καταλάβει» την εταιρεία.

Ορισμένοι δυτικοί παρατηρητές, ωστόσο, αμφιβάλουν πως αυτή η απειλή θα υλοποιηθεί, σημειώνοντας ότι απλώς δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας να το κάνει, καθώς η TSMC βασίζεται σε άλλες εταιρείες για την παροχή εξοπλισμού, όπως η ολλανδική εταιρεία ASML.

Ωστόσο, η σκέψη για το ακραίο σενάριο της πλήρους αποκοπής των ταϊβανέζικων τσιπ, χωρίς αμφιβολία θα οδηγήσει τους Ευρωπαίους νομοθέτες και τις επιχειρήσεις στο να επιταχύνουν τα υπάρχοντα σχέδιά τους για επαναφορά της παραγωγής τσιπ  στην Ευρώπη και διπλασιασμό του μεριδίου αγοράς της στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας ημιαγωγών.