Ποιος ο ρωσικός ρόλος στην κρίση μεταξύ ΕΕ - Λευκορωσίας

Ποιος ο ρωσικός ρόλος στην κρίση μεταξύ ΕΕ - Λευκορωσίας

Η απόπειρα του Βλάντιμιρ Πούτιν να διαχωρίσει τη θέση του από τις ενέργειες του Λουκασένκο έδειξε πως η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο του. Ας μην ξεχνάμε πως όταν βρέθηκαν οι μετανάστες στα σύνορα με τη Λιθουανία και την Πολωνία, το Κρεμλίνο δικαιολόγησε έμμεσα το Μινσκ, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους χειρισμούς της. Ωστόσο, ενδεχομένως δεν περίμενε τον Λευκορώσο δικτάτορα να εκβιάσει με τη διακοπή των ενεργειακών ροών προς την Ευρώπη.

Σίγουρα, το Κρεμλίνο δεν θα επέτρεπε να τεθεί υπό αμφισβήτηση η προνομιακή θέση που έχει καταλάβει στον ενεργειακό χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά πλέον και οι εικόνες των μεταναστών που δεν μπορούν ούτε να τραφούν καθώς και οι ανθρώπινες απώλειες δεν προσφέρει κάτι στη Ρωσία. Ακόμα κι αν κάποιος υποστήριζε πως υπήρχε ένας σχεδιασμός να πληγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των απάνθρωπων μεθόδων του λευκορωσικού καθεστώτος, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Όλο αυτό το διάσημα ο Λουκασένκο δεν υπάκουε ακριβώς τις εντολές της Μόσχας. Άλλωστε το Μινσκ δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία, κάτι που η Ρωσία το θεωρεί σημαντικό. Ο Λευκορώσος δικτάτορας πίστευε και πιστεύει πως μπορεί να εκβιάζει παραχωρήσεις από τη Μόσχα, είτε με τη μορφή κονδυλίων είτε άλλης στήριξης, ώστε να ανταλλάσσει την κάθε του πράξη.

Η Λευκορωσία βέβαια διατηρεί τη σημασία της για τη ρωσική στρατηγική. Το ζήτημα είναι κατά πόσο ο Λουκασένκο είναι απαραίτητος για το πως το Κρεμλίνο φαντάζεται το μέλλον της Λευκορωσίας. Σίγουρα το Κρεμλίνο δεν θα ήθελε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση, που θα οδηγούσε σε μία «πολύχρωμη» επανάσταση στα σύνορα του. Αλλά πλέον και το δικτατορικό καθεστώς του Λουκασένκο έχει απρόβλεπτες εξάρσεις.

Οι σοβαρές ευρωπαϊκές κυρώσεις απέναντι στο Μινσκ έχουν θορυβήσει το λευκορωσικό καθεστώς, καθώς θα πλήξουν περαιτέρω την οικονομία του. Εκεί άλλωστε οφείλονται ορισμένες ενέργειες του Μινσκ να φανεί πως έχει σταματήσει τη μεταφορά μεταναστών προς τα σύνορα της ΕΕ.

Ωστόσο, η Μόσχα δεν έχει ακόμα καταλήξει πως μία διάδοχη κατάσταση θα εξυπηρετούσε καλύτερα τις στοχεύσεις της στη Λευκορωσία. Σε καμιά περίπτωση, όμως δεν θα επιτρέψει η στάση της συμμάχου και προστατευομένης του να διακινδυνεύσει την ενεργειακή της στρατηγική, δίνοντας πάτημα να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία της.