Ποιοι οι μισθολογικοί «παράδεισοι» για τους εκπαιδευτικούς στην Ευρώπη - Η θέση της Ελλάδας

Ποιοι οι μισθολογικοί «παράδεισοι» για τους εκπαιδευτικούς στην Ευρώπη - Η θέση της Ελλάδας

Ελβετία, Λουξεμβούργο και Γερμανία φαίνεται να είναι οι μισθολογικοί «παράδεισοι» για τους εκπαιδευτικούς σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσίευση η Κομισιόν. 

Όπως φαίνεται και στο γράφημα, στο οποίο αποτυπώνονται οι ετήσιοι βασικοί μισθοί για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται με πλήρη απασχόληση, Βουλγαρία, Λετονία, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία είναι οι χώρες που ανταμείβουν με τα λιγότερα χρήματα τους εκπαιδευτικούς τους. Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση, οι ετήσιοι μισθοί των άνωθεν χωρών ανέρχονται σε λιγότερα από 10.000 ευρώ.

Αντιστοίχως, τις μεγαλύτερες απολαβές οι καθηγητές τις λαμβάνουν σε Δανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ελβετία και Λιχτενστάιν, με τον ετήσιο βασικό μισθό να ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.

Χαμηλά στη λίστα βρίσκεται και η Ελλάδα, στην οποία ο βασικός μισθός για έναν νεοδιορισμένο καθηγητή ανέρχεται στα 15.435 ευρώ ετησίως.

Ωστόσο σε καλύτερο επίπεδο βρίσκεται η Ελλάδα, στον πίνακα σύγκρισης των μισθών των εκπαιδευτικών με 10 και 15 χρόνια προϋπηρεσίας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, μετά από 10 χρόνια προϋπηρεσίας, ο μισθός αυξάνεται 21,6%, ενώ μετά από 15 χρόνια 32,4%. Μάλιστα ένας εκπαιδευτικός που έχει φτάσει στην κορυφή της μισθολογικής κλίμακας στη χώρα, λαμβάνει μισθό αυξημένο κατά 97,3% εν συγκρίσει με αυτόν ενός νεοδιορισμένου.

Στην κορυφή της εν λόγω λίστας βρίσκεται η Κύπρος, στην οποία οι αρχικοί μισθοί αυξάνονται κατά 85% τα πρώτα 15 χρόνια και έως και 143% στο τέλος του καριέρα του εκάστοτε εκπαιδευτικού.

Μπορείτε να δείτε όλη την έρευνα εδώ.