Ποιοι είναι οι κανόνες επανεξαγωγής των γερμανικών αρμάτων μάχης
Ουκρανία

Ποιοι είναι οι κανόνες επανεξαγωγής των γερμανικών αρμάτων μάχης

Η Πολωνία και πολλές άλλες χώρες έχουν δηλώσει ότι θέλουν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 για την άμυνά της κατά της Ρωσίας, αλλά ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν έχει μέχρι στιγμής στείλει ή επιτρέψει σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να το πράξουν.

Τα άρματα μάχης Leopard, τα οποία χρησιμοποιούνται από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ και απαιτούν την έγκριση του Βερολίνου για επανεξαγωγή, θεωρούνται από τους ειδικούς στον τομέα της άμυνας ως τα καταλληλότερα για την Ουκρανία.

Η Πολωνία θα ζητήσει από τη Γερμανία άδεια να επανεξάγει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, αλλά ακόμη και χωρίς αυτήν (σ.σ. την άδεια) η Βαρσοβία θα μπορούσε να τα στείλει ως μέρος ενός συνασπισμού χωρών, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. 

Σε μια προφανή αλλαγή στη θέση της Γερμανίας, η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ δήλωσε την Κυριακή η κυβέρνησή της δεν θα εμπόδιζε την Πολωνία εάν έστελνε τα άρματα μάχης Leopard 2.

Παρακάτω εξηγούνται οι κανόνες τις εξαγωγές αμυντικού γερμανικού υλικού σε άλλες χώρες και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονταν στο παρελθόν τέτοιες συμφωνίες:

Πως οι κυβερνήσεις μπορούν να επανεξάγουν γερμανικά τανκ 

Όλα τα πολεμικά όπλα γερμανικής κατασκευής συνοδεύονται από πιστοποιητικό τελικής χρήσης που σημαίνει ότι ο νέος ιδιοκτήτης τους χρειάζεται την έγκριση του Βερολίνου εάν θέλει να παραδώσει αυτό το όπλο σε άλλη χώρα.

Τα αιτήματα επανεξαγωγής συνήθως λαμβάνουν το «πράσινο φως» εάν τα όπλα πρόκειται να πάνε σε άλλα μέλη του ΝΑΤΟ ή σε στενά συμμαχικές χώρες. Η έγκριση απορρίπτεται σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία «εάν υπάρχει λόγος να υποτεθεί ότι θα ήταν αντίθετη με τη φιλοδοξία της Γερμανίας να έχει καλές σχέσεις με άλλες χώρες».

Το ίδιο ισχύει για περιπτώσεις όπου τα όπλα ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή επιθετικού πολέμου ή η έγκριση επανεξαγωγής ενδέχεται να παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Γερμανίας βάσει του διεθνούς δικαίου.

Καθώς οι εξαγωγές άμυνας είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα στη Γερμανία, οι χώρες συνήθως δεν υποβάλλουν απευθείας επίσημο αίτημα επανεξαγωγής στις γερμανικές αρχές. Αρχικά κάνουν μια «προκαταρκτική έρευνα» δίνοντας στη Γερμανία την ευκαιρία να αποσαφηνίσει εάν είναι έτοιμη να προμηθεύσει το ζητούμενο όπλο ή όχι. Εάν όχι, η όποια χώρα απέχει από την υποβολή επίσημης αίτησης επανεξαγωγής και δεν προκαλείται διπλωματική βλάβη.

Αυτός σημαίνει ότι η Πολωνία μπορεί, υποβάλλοντας ένα επίσημο αίτημα επανεξαγωγής, να αναγκάσει τον Σολτς να διευκρινίσει αν είναι έτοιμος να δει την Πολωνία να στέλνει τα Leopard της στην Ουκρανία ή όχι.

Στο παρελθόν, ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση έπαιζε για το χρόνο μη ανταποκρινόμενη σε αιτήματα εξαγωγών σε ευαίσθητες περιπτώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, ένα επίσημο αίτημα της Πολωνίας θα εξακολουθούσε να αυξάνει την πίεση στον Σολτς να λάβει μια απόφαση.

Ποιες οι επιπτώσεις αποστολής των Leopard

Εάν τα γερμανικά άρματα μάχης αποσταλούν χωρίς τη συγκατάθεση του Βερολίνου, μια πιθανή συνέπεια θα μπορούσε να είναι η άρνηση της Γερμανίας να προμηθεύσει ανταλλακτικά για αυτά, δήλωσε ο αμυντικός αναλυτής Konrad Muzyka.

«Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό από τη σκοπιά της Βαρσοβίας να μην βγούμε εκτός γραμμής και να δημιουργήσουμε έναν μεγαλύτερο συνασπισμό», είπε. Διότι, φυσικά, το πολιτικό πρόβλημα για τη Γερμανία, αν ήθελαν να διακόψουν την προμήθεια ανταλλακτικών, θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν υπήρχε συνασπισμός».

Τα τανκς είναι όπλα υψηλής συντήρησης. Είναι κατασκευές από χάλυβα, αλλά πολύ ευαίσθητοι και θα χαλάσουν γρήγορα χωρίς συντήρηση και έτοιμη προμήθεια ανταλλακτικών.

Ωστόσο, η Πολωνία με έναν μεγάλο στόλο σχεδόν 250 Leopard μπορεί να βασιστεί σε εκτεταμένα αποθέματα ανταλλακτικών και σε μια ικανή αμυντική βιομηχανία, σύμφωνα με ειδικούς, που θα της επιτρέψουν να εξυπηρετήσει οποιαδήποτε Leopard παραδοθούν στην Ουκρανία για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η Βαρσοβία ή το Κίεβο θα πρέπει να επιστρέψουν στη Γερμανία για να αγοράσουν περισσότερα ανταλλακτικά.

Έχουν γίνει προσπάθειες να αμβλυνθούν οι κανόνες για να διευκολυνθεί η συνεργασία σε αμυντικά έργα με άλλες χώρες όπως η Γαλλία ή η Βρετανία, αλλά τίποτα δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, εν μέρει λόγω της αντίθεσης των Πρασίνων.

Διαβάστε ακόμα:

Εντείνεται η πίεση στη Γερμανία για τα Leopard