Εντείνεται η πίεση στη Γερμανία για τα Leopard

Εντείνεται η πίεση στη Γερμανία για τα Leopard

Εντείνεται η πίεση που ασκείται στη Γερμανία για την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαμηνύει ότι θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες. 

Συγκεκριμένα, ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει ακόμη αίτημα από την πολωνική κυβέρνηση. Οι ανακοινώσεις στον Τύπο δεν αποτελούν επίσημο αίτημα», αναφερθείς σε σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, ότι η χώρα του προτίθεται να ζητήσει από τη Γερμανία άδεια προκειμένου να παραδώσει στην Ουκρανία άρματα μάχης Leopard που διαθέτουν οι πολωνικές ένοπλες δυνάμεις.

«Υπάρχουν διαδικασίες για αυτό και αυτές θα τηρηθούν. Όταν υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Πολωνία, ξεκινά η διαδικασία», δήλωσε ο κ. Χέμπεστραϊτ, απέφυγε ωστόσο να απαντήσει πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία. Η Γερμανία «δεν είναι απομονωμένη στο θέμα της παράδοσης των Leopard 2, κάποιες χώρες είναι υπέρ, κάποιες άλλες κατά», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν αποκλείει την παράδοση, αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση για κάτι τέτοιο». «Είμαστε τεράστιοι υποστηρικτές της Ουκρανίας, εξακολουθεί ωστόσο να υπάρχει ανάγκη συζήτησης για την παράδοση των Leopard 2 και θα πάρουμε αυτόν τον χρόνο», πρόσθεσε.

Ανάσα για το Κίεβο

Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν θα σταθεί εμπόδιο εάν η Πολωνία θέλει να στείλει τα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό μια πιθανή «ανάσα» για το Κίεβο.

Έντεκα μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στον νότιο γείτονά της, οι μάχες επικεντρώνονται στην πόλη Μπαχμούτ στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου οι μισθοφόροι της Βάγκνερ  και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε μια μάχη φθοράς.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Κυριακή ότι οι δυνάμεις της βελτιώνουν τις θέσεις τους στη νότια περιοχή Ζαπορίζια της Ουκρανίας, αν και ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ότι η κατάσταση εκεί είναι "δύσκολη" αλλά σταθερή.

Τα άρματα μάχης Leopard, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή μιας σειράς χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά η μεταφορά τους στην Ουκρανία απαιτεί την έγκριση του Βερολίνου, θεωρούνται από αμυντικούς εμπειρογνώμονες ως τα πλέον κατάλληλα για την Ουκρανία.

Οι δυτικοί σύμμαχοι υποσχέθηκαν όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν κατάφεραν να πείσουν τη Γερμανία να άρει το βέτο της στην παροχή των αρμάτων μάχης.

Ωστόσο, σε μια προφανή αλλαγή στη θέση της Γερμανίας, η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή της δεν θα μπλοκάρει την Πολωνία εάν στείλει τα άρματα μάχης Leopard 2 χωρίς τη γερμανική έγκριση.

"Προς το παρόν το ερώτημα δεν έχει τεθεί, αλλά αν μας το ζητούσαν δεν θα στεκόμασταν εμπόδιο", δήλωσε η ίδια στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI TV, όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση της κυβέρνησής της σε οποιαδήποτε τέτοια απόφαση της Πολωνίας.

Χρειαζόμαστε εκατοντάδες άρματα μάχης

Πολλές εκατοντάδες άρματα μάχης από τους δυτικούς συμμάχους της χρειάζεται η Ουκρανία προκειμένου να αντεπιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις για να ανακτήσει εδάφη που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις της Μόσχας, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο επιτελάρχης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Χρειαζόμαστε άρματα μάχης --όχι 10 με 20-- αλλά πολλές εκατοντάδες», έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο Αντρί Γέρμακ.

«Στόχος μας είναι (να αποκαταστήσουμε) τα σύνορα του 1991 και να τιμωρήσουμε τον εχθρό, που θα πληρώσει για τα εγκλήματά του».

Το Κίεβο κάνει έκκληση για την προμήθεια αρμάτων μάχης, κυρίως των γερμανικής κατασκευής Leopard 2, τα οποία χρησιμοποιούνται από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ και για τα οποία απαιτείται η έγκριση του Βερολίνου ώστε να επανεξαχθούν στην Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί θα υποφέρουν

Απειλές εξαπέλυσε και σήμερα η Μόσχα ότι ο ουκρανικός λαός θα υποφέρει αν η Δύση στείλει άρματα μάχης για να υποστηρίξει το Κίεβο, καθώς το ζήτημα του αν θα μεταφερθούν στην Ουκρανία γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard παραμένει άλυτο.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η διάσπαση στην Ευρώπη σχετικά με το αν θα παράσχει άρματα μάχης στο Κίεβο δείχνει ότι υπάρχει αυξανόμενη "νευρικότητα" εντός της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

"Αλλά φυσικά όλες οι χώρες που συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, στην άντληση όπλων στην Ουκρανία και στην αναβάθμιση του τεχνολογικού της επιπέδου φέρουν ευθύνη (για τη συνέχιση της σύγκρουσης)", πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

"Το κυριότερο είναι ότι ο ουκρανικός λαός είναι αυτός που θα πληρώσει το τίμημα για όλη αυτή την ψευδοϋποστήριξη", είπε.