Περίπου το 10% της θαλάσσιας ζωής απειλείται με εξαφάνιση
Shutterstock
Shutterstock
Περιβάλλον

Περίπου το 10% της θαλάσσιας ζωής απειλείται με εξαφάνιση

Οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την κλιματική αλλαγή έως τη μόλυνση του περιβάλλοντος, είναι «καταστροφικές» για τη θαλάσσια ζωή, με σχεδόν το 1/10 των υποθαλάσσιων φυτών και ζώων να απειλούνται μέχρι στιγμής με εξαφάνιση, σύμφωνα με την τελευταία «Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών»

Η δημοσίευση της έκθεσης συμπίπτει με τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για τη φύση στο Μόντρεαλ, όπου ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε τις χώρες να τερματίσουν το «όργιο καταστροφής» και να εγκρίνουν μια συμφωνία για την ανάσχεση και την αναστροφή της απώλειας οικοτόπων.

Περισσότερα από 1.550 από τα περίπου 17.903 θαλάσσια φυτά και ζώα που αξιολογήθηκαν από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης κινδυνεύουν με εξαφάνιση, σύμφωνα με την τελευταία λίστα.

«Δείχνει ότι έχουμε αρκετά καταστροφικές επιπτώσεις στα θαλάσσια είδη», δήλωσε στο Reuters ο Κρεγκ Χίλτον-Τέιλορ, επικεφαλής της Κόκκινης Λίστας της IUCN.

«Κάτω από τη θάλασσα, δεν μπορείτε πραγματικά να δείτε τι συμβαίνει. Και έτσι, αξιολογώντας την κατάσταση των ειδών, έχουμε μια πραγματική ένδειξη του τι πραγματικά συμβαίνει εκεί, και δεν είναι καλά τα νέα» πρόσθεσε.

Ο Χίλτον - Τέιλορ είπε ότι το ποσοστό των θαλάσσιων ειδών που αντιμετωπίζουν εξαφάνιση είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερο από ό,τι δείχνουν τα τρέχοντα δεδομένα, επειδή αυτά που αναλύθηκαν μέχρι στιγμής τείνουν να είναι ευρέως διαδεδομένα είδη ψαριών, που δεν απειλούνται επί του παρόντος.

Οι πληθυσμοί του dugong, ενός παχουλού, γκρίζου φυτοφάγου θηλαστικού που είναι κοινώς γνωστό ως θαλάσσια αγελάδα, έχουν μειωθεί σε λιγότερους από 250 ενήλικες στην ανατολική Αφρική και λιγότερους από 900 στη γαλλική επικράτεια της Νέας Καληδονίας, ανέφερε η IUCN.

Μεταξύ των απειλών που αντιμετωπίζουν είναι η απώλεια της κύριας πηγής τροφής τους, του θαλάσσιου χόρτου, λόγω της εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περίπτωση της Μοζαμβίκης και της ρύπανσης από την εξόρυξη νικελίου στον Ειρηνικό.

«Η απαίσια κατάσταση αυτών των ειδών θα πρέπει να μας σοκάρει και να μας δεσμεύσει για επείγουσα δράση», δήλωσε η Aμάντα Βίνσεντ πρόεδρος της Επιτροπής Θαλάσσιας Διατήρησης της Επιτροπής Επιβίωσης Ειδών της IUCN.