Περιοδεία του Μπλίνκεν στην Νοτιοανατολική Ασία - Τι είπε για τη «φιλοδοξία» της Κίνας

Περιοδεία του Μπλίνκεν στην Νοτιοανατολική Ασία - Τι είπε για τη «φιλοδοξία» της Κίνας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα την πρώτη περιοδεία του στη Νοτιοανατολική Ασία από την Τζακάρτα, όπου αναμένεται να εκφωνήσει λόγο για την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στη ζώνη του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού, που βρίσκεται στην καρδιά της στρατηγικής τους απέναντι στην Κίνα.

Προερχόμενος από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου είχε συμμετάσχει σε συνάντηση με τους ομολόγους του της Ομάδας των Επτά πιο πλούσιων χωρών (G7), η οποία ήταν αφιερωμένη ουσιαστικά στις εντάσεις με τη Ρωσία, ο υπουργός θέλει να δώσει έμφαση σε αυτή την περιοχή που θεωρείται η προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Τζο Μπάιντεν, τον οποίο όμως δεν σταματούν να απασχολούν άλλες κρίσεις -- με τη Μόσχα αλλά και το Αφγανιστάν ή ακόμη το Ιράν.

Συνέχιση της στρατηγικής Τραμπ

 

Σήμερα το απόγευμα, ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Ινδονήσιο πρόεδρο Τζόκο Ουιντόντο. Αύριο, Τρίτη, αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία για την «προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών για την περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού».

Η στρατηγική της κυβέρνησης των Δημοκρατικών δεν διαφέρει ουσιαστικά από εκείνην του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ: επιμονή σε αυτήν την περιοχή, η οποία υπό την απειλή, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, των «εκφοβισμών» του Πεκίνου, παραμένει «ελεύθερη και ανοικτή».

Η ομάδα Μπάιντεν προσπαθεί να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη δύναμη των συμμαχιών της όχι χωρίς ορισμένα 'φάλτσα', όπως δείχνει η υπόθεση των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων που υποσχέθηκε στην Αυστραλία, η οποία της κόστισε την οργή της Γαλλίας λόγω της απώλειας ενός μεγάλου συμβολαίου με την Καμπέρα.

Στην Ινδονησία, και στη συνέχεια στη Μαλαισία και στην Ταϊλάνδη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει «την ενίσχυση των περιφερειακών υποδομών ασφαλείας σε απάντηση της παρενόχλησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα», δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για την Ασία και τον Ειρηνικό Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ.

Η μεγαλύτερη γεωπολιτική πρόκληση του 21ου αιώνα

 

«Εναντιωνόμαστε σε όλες τις ενέργειες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ή σε κάθε άλλο παράγοντα που έχει στόχο να αποσταθεροποιήσει την περιοχή» σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, πρόσθεσε υπεραμυνόμενος «της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της ελευθερίας των υπερπτήσεων».

Ο Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε την αυξανόμενη φιλοδοξία της Κίνας στη διεθνή σκηνή «μεγαλύτερη γεωπολιτική πρόκληση του 21ου αιώνα» και αναζητεί καλή ισορροπία ανάμεσα στον ανταγωνισμό και την αντιπαράθεση. Όμως οι σχέσεις είναι εξαιρετικά τεταμένες, κυρίως τελευταία, για το θέμα της Ταϊβάν, το δημοκρατικό μοντέλο της οποίας εκθειάζουν οι Αμερικανοί, ενώ το Πεκίνο θεωρεί πως το νησί είναι μία από τις επαρχίες του που καλείται να επιστρέψει στην αγκαλιά του.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νοτιοανατολική Ασία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται επίσης να συζητήσει την κρίση στη Μιανμάρ που προκλήθηκε από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.