Pentagon Leaks: Πόση ζημιά έχουν προκαλέσει οι διαρροές απορρήτων εγγράφων
Shutterstock
Shutterstock

Pentagon Leaks: Πόση ζημιά έχουν προκαλέσει οι διαρροές απορρήτων εγγράφων

Τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επιμένει πως δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος εξαιτίας της διαρροής απορρήτων εγγράφων από το Πεντάγωνο, οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας παραμένουν σε «κόκκινο» συναγερμό, σε μια προσπάθεια να αξιολογήσουν την έκταση της ζημιάς που έχει προκληθεί.

Σύμφωνα με το CNN, το Πεντάγωνο έχει προχωρήσει σε δραστική μείωση της πρόσβασης σε διαβαθμισμένα και ειδικού χειρισμού (άκρως απόρρητα) έγγραφα.

Ήδη μάλιστα, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, όλες οι λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου και επανεξέτασης, ώστε να αποκλειστεί οποιοσδήποτε νέος κίνδυνος διαρροής απόρρητων εγγράφων.

Την ίδια στιγμή, πάντως, μείζον ζήτημα συνιστά η συνολική έκταση της ζημιάς που έχει προκληθεί στις ΗΠΑ σε επίπεδο εθνικής ασφαλείας.

Σε δημοσίευμά του την Πέμπτη (13/04) ο βρετανικός Guardian δίνει έναν περιεκτικό κατάλογο των εγγράφων που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Επί της ουσίας, τα σημαντικότερα σημεία της διαρροής αφορούν στο επίπεδο ετοιμότητας του Κιέβου έναντι μιας αναμενόμενης ρωσικής αντεπίθεσης, αλλά υπάρχουν αρκετές αναφορές για την εμπλοκή άλλων χωρών στη σύγκρουση που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές διπλωματικές δυσκολίες.

Ουκρανία: Σοβαρές ελλείψεις στην αεράμυνα

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την Ουκρανία, οι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ήταν απαισιόδοξοι τον Φεβρουάριο σχετικά με τις προοπτικές για μια νέα επίθεση την άνοιξη, λέγοντας ότι το Κίεβο θα μπορούσε να μείνει «πολύ πίσω» στην ανακατάληψη εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία. Υπάρχουν επίσης λεπτομέρειες για σοβαρές ελλείψεις στην αεράμυνα και για τον κίνδυνο να εξαντληθούν εντελώς οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι μέχρι τον Μάιο.

Η περίπτωση της Ρωσίας και η ομάδα Wagner

Για την περίπτωση της Ρωσίας, οι ΗΠΑ φαίνεται πως είχαν στην κατοχή τους λεπτομερέστατες περιγραφές αναφορικά με τις επιχειρήσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, με αναφορές σε συγκεκριμένους στόχους, αλλά και ένα σχέδιο καταβολής μπόνους σε Ρώσους στρατιώτες που προκαλούν ζημιές ή καταστρέφουν άρματα μάχης του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα την Πέμπτη, οι New York Times δημοσίευσαν μια νέα δέσμη απόρρητων εγγράφων συνολικού όγκου 27 σελίδων. Σε αυτά αποκαλύπτεται ότι « το βάθος της εσωτερικής διαμάχης εντός της ρωσικής κυβέρνησης φαίνεται ευρύτερο και βαθύτερο από ό,τι είχε γίνει προηγουμένως αντιληπτό».

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για το σχέδιο της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της στην Αϊτή, καθώς και για τη χρήση από τις ΗΠΑ προηγμένης τεχνολογίας δορυφορικής απεικόνισης για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ρωσικές δυνάμεις.

Βρετανοί μυστικοί πράκτορες επί ουκρανικού εδάφους

Την ίδια ώρα, σε έγγραφο αναφέρεται ότι 97 πράκτορες των ειδικών δυνάμεων βρίσκονταν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο - 50 από αυτούς Βρετανοί. Ο σκοπός τους εκεί δεν διευκρινίζεται, αλλά προτείνεται ότι οι ειδικές δυνάμεις θα μπορούσαν να είναι μέρος μιας συντονισμένης ομάδας του ΝΑΤΟ.

Η παρακολούθηση του Αντόνιο Γκουτέρες

Άλλη μία σημαντική πτυχή αφορά στις ιδιωτικές συνομιλίες του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον αναπληρωτή του σχετικά με μια συμφωνία για τη διασφάλιση των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Τα αρχεία φέρονται να υποδηλώνουν ότι οι ΗΠΑ θεωρούσαν ότι ο Γκουτέρες ήταν υπερβολικά συμπαθής προς τα ρωσικά συμφέροντα, λέγοντας ότι «υπονομεύει τις ευρύτερες προσπάθειες να θεωρηθεί η Μόσχα υπεύθυνη για τις ενέργειές της στην Ουκρανία».

Ο αντίκτυπος των διαρροών

Όπως εκτιμούν αναλυτές, η αξιολόγηση που κάνουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σχετικά με τη στρατιωτική ετοιμότητα της Ουκρανίας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τριβές ανάμεσα στο Κίεβο και την Ουάσιγκτον, ενώ η λεπτομερής εικόνα που παρουσιάζει για τις πληροφορίες που συλλέγονται στη Ρωσία είναι πιθανό να βοηθήσει τη Μόσχα να λάβει αντίμετρα για να καταστήσει πιο δύσκολη την απόκτησή τους - με τις ανθρώπινες πηγές να κινδυνεύουν ενδεχομένως.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επικεντρώνονται περισσότερο στην καταδίκη της διαρροής και στον εντοπισμό της πηγής της.

Υπάρχουν πολλά εργαλεία για να γίνει αυτό, από τις χρονοσφραγίδες στα έγγραφα που φαίνεται να δείχνουν πότε τυπώθηκαν μέχρι τα μητρώα των προσώπων που είδαν τα έγγραφα. Εάν εντοπιστεί, ο ένοχος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μακρά ποινή φυλάκισης. Αλλά ό,τι και αν συμβεί, ακόμη και η ισχύς της αμερικανικής κυβέρνησης δεν έχει πλέον τη δύναμη να αποδημοσιεύσει τα συγκεκριμένα απόρρητα έγγραφα.

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος από τη διαρροή απόρρητων εγγράφων

H Wagner έψαχνε να κλείσει «δουλειές» στην πίσω αυλή των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τον Γκουτέρες - Τον θεωρούν «μαλακό» απέναντι στη Μόσχα