Πάνω από 100 υπάλληλοι τέθηκαν σε υποχρεωτική άδεια λόγω συμμετοχής σε επικρτική επιστολή κατά του Τραμπ
AP Photo
AP Photo
ΗΠΑ - Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος

Πάνω από 100 υπάλληλοι τέθηκαν σε υποχρεωτική άδεια λόγω συμμετοχής σε επικρτική επιστολή κατά του Τραμπ

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ έθεσε 139 υπαλλήλους της σε υποχρεωτική διοικητική άδεια επειδή υπέγραψαν μια επιστολή επικριτική για τις πολιτικές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την EPA να δηλώνει πως έχει «μηδενική ανοχή» γι' αυτούς που σαμποτάρουν την κυβερνητική ατζέντα.

Η επιστολή δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και τιτλοφορήθηκε «Δήλωση Διαφωνίας». Κατηγορεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε «επιβλαβή απορρύθμιση», «αγνοεί την επιστημονική συναίνεση για να ωφελήσει ρυπαντές» και «προωθεί μια κουλτούρα του φόβου» μέσα στην υπηρεσία.

Η επιστολή ήρθε ενώ υποβόσκει άλλος ένας γύρος μειώσεων προσωπικού και καθώς η υπηρεσία υποβάλλεται σε μείζονα αναδιοργάνωση, που περιλαμβάνει τη διάλυση του γραφείου της για έρευνες και την ακύρωση επιχορηγήσεων ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εκατοντάδες εν ενεργεία και προσφάτως απολυθέντες εργαζόμενοι της EPA υπέγραψαν την επιστολή. Στην εκδοχή της που δόθηκε αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ στη δημοσιότητα έχουν παραλειφθεί τα ονόματα των υπογραφόντων.

Μια προηγούμενη εκδοχή της επιστολής είχε σταλεί εσωτερικά στον επικεφαλής της EPA, Λι Ζέλντιν πριν δημοσιοποιηθεί.

«Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος έχει πολιτική μηδενικής ανοχής για γραφειοκράτες καριέρας που παρανόμως υπονομεύουν, σαμποτάρουν και υποσκάπτουν την ατζέντα της κυβέρνησης», σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της EPA.

Η EPA πρόσθεσε ότι η επιστολή παραπλανά το κοινό σχετικά με τη δουλειά της και ότι η υπηρεσία θέτει 139 εργαζομένους σε υποχρεωτική διοικητική άδεια, εν αναμονή της διεξαγωγής έρευνας, επειδή υπέγραψαν την επιστολή χρησιμοποιώντας τους επίσημους τίτλους και τις θέσεις τους στην EPA.

Μια παρόμοια δήλωση είχε σταλεί τον Ιούνιο από εργαζομένους στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στον διευθυντή τους για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτικοποίηση της έρευνας και την αποδιοργάνωση της επιστημονικής προόδου.