Φωτογραφία αρχείου
Τα πυρομαχικά θερμίτη εν γένει έχουν χαρακτηριστεί ως τα πιο σκληρά όπλα στο οπλοστάσιο της Ρωσίας.
Ουκρανία: Οι Ρώσοι έριξαν βόμβες θερμίτη στο Βούχλενταρ (vid)
Shutterstock
Shutterstock
Φωτογραφία αρχείου

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έριξαν βόμβες θερμίτη στο Βούχλενταρ (vid)

Τα πυρομαχικά θερμίτη εν γένει έχουν χαρακτηριστεί ως τα πιο σκληρά όπλα στο οπλοστάσιο της Ρωσίας.

Η ουκρανική πόλη Βούχλενταρ, που θεωρείται στρατηγικής σημασίας λόγω των μεταλλείων στην περιοχή, έγινε το επίκεντρο των ρωσικών επιθέσεων με τις φονικές και απαγορευμένες βόμβες θερμίτη, όπως φανερώνουν διάφορα πλάνα που κυκλοφόρησαν στα social media.

Οι βόμβες θερμίτη φέρεται να έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Οι θανατηφόρες βόμβες - οι οποίες αποτελούνται από μεταλλική σκόνη αναμεμειγμένη με οξείδιο του μετάλλου - θεωρούνται πάρα πολύ επικίνδυνες επειδή καίγονται αντί να εκρήγνυνται.

Τα συστατικά τους καίγονται σε θερμοκρασία που υπερβαίνει τους 2.400 βαθμούς Κελσίου, αρκετά καυτή ώστε να διαπεράσει το ατσάλι και να κάψει την ανθρώπινη σάρκα μέχρι το κόκκαλο.

Τα πυρομαχικά θερμίτη εν γένει έχουν χαρακτηριστεί ως τα πιο σκληρά όπλα στο οπλοστάσιο της Ρωσίας επειδή στοχεύουν αδιάκριτα και μπορούν να προκαλέσουν «άμεσο και δια βίου ανθρώπινο πόνο», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μαίνονται οι σφοδρές μάχες στο Μπαχμούτ

Στο μεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις είναι αντιμέτωπες με συνεχείς επιθέσεις των Ρώσων στην Μπαχμούτ στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, με τις δύο πλευρές να έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες.

Η κατάσταση στην σχεδόν έρημη πόλη είναι δύσκολη, δήλωσε σήμερα ο συνταγματάρχης Ολεξάντρ Σίρσκι, επικεφαλής του στρατού ξηράς της Ουκρανίας, όμως πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του απωθούν όλες τις επιθέσεις των Ρώσων.

«Όλες οι προσπάθειες του εχθρού να καταλάβουν την πόλη απωθούνται με το πυροβολικό, άρματα μάχης και άλλα μέσα», επεσήμανε ο Σίρσκι.

Ο συνταγματάρχης πρόσθεσε ότι η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner «επιτίθεται από διάφορες πλευρές προσπαθώντας να σπάσει την άμυνα των δυνάμεών μας και να προχωρήσει προς τις κεντρικές συνοικίες της πόλης».

Οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν τη δυτική Μπαχμούτ, ενώ η Wagner το ανατολικό μέρος, με τον ποταμό Μπαχμούτκα να αποτελεί τη γραμμή του μετώπου.

Ο ιδρυτής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν παραδέχθηκε χθες Κυριακή ότι η κατάσταση στην πόλη είναι «δύσκολη, πολύ δύσκολη».

«Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο κέντρο της πόλης, τόσο πιο σκληρές οι μάχες (…) Οι Ουκρανοί στέλνουν συνεχώς εφέδρους. Αλλά προχωράμε και θα προχωράμε», τόνισε.


Ο Πριγκόζιν σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία έχει στείλει πυρομαχικά στις δυνάμεις του.

«Χθες λάβαμε 15 φορτηγά, σήμερα 12. Και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει διαμάχη μεταξύ των δυνάμεών του και των ρωσικών στρατευμάτων.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αργά χθες Κυριακή ότι περισσότεροι από 1.100 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη Μπαχμούτ τις τελευταίες ημέρες.


«Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ξεκινώντας από τις 6 Μαρτίου, καταφέραμε να σκοτώσουμε περισσότερους από 1.100 στρατιώτες του εχθρού στη Μπαχμούτ μόνο, μια ανεπανόρθωτη απώλεια για τη Ρωσία», είπε.

Εξάλλου πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν 1.500 «απώλειες για λόγους υγείας», δηλαδή στρατιώτες που έχουν τραυματιστεί σοβαρά και δεν μπορούν πλέον να πολεμήσουν.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε επισημάνει νωρίτερα χθες ότι περισσότεροι από 220 Ουκρανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί το προηγούμενο 24ωρο στο Ντονέτσκ.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι κατέρριψαν τέσσερις πυραύλους στο Μπέλγκοροντ
 


Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι η Wagner «θα αρχίσει την επανεκκίνηση» και θα αρχίσει να προσλαμβάνει νέους μαχητές μετά την κατάληψη της Μπαχμούτ. Η Wagner έχει ανοίξει κέντρα στρατολόγησης σε 42 πόλεις.