Ουκρανία, μια χώρα της Ευρώπης χωρίς φως
AP
AP
Ρωσικές επιθέσεις

Ουκρανία, μια χώρα της Ευρώπης χωρίς φως

«Μια χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο όπου δεν υπάρχει φως» είναι η Ουκρανία μετά τις τελευταίες μαζικές ρωσικές επιθέσεις, όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρός της, περιγράφοντας μια κατάσταση πρωτοφανή, για τα τελευταία τουλάχιστον 80 χρόνια.

Μεγάλο μέρος της Ουκρανίας παρέμεινε την Πέμπτη χωρίς θέρμανση και χωρίς ηλεκτρισμό μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο ενεργειακό της δίκτυο, τις πιο καταστροφικές από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι κάτοικοι του Κιέβου προειδοποιήθηκαν να προετοιμαστούν για περαιτέρω επιθέσεις και να εφοδιαστούν με νερό, τρόφιμα και ζεστά ρούχα.

Η Ukrenergo, η οποία εποπτεύει το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, ανέφερε ότι το 50% της ζήτησης στην Ουκρανία δεν ικανοποιούνταν από τις 7 μ.μ. (τοπική ώρα) εξαιτίας του πλήγματος στις βασικές ενεργειακές εγκαταστάσεις και δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει πότε ακριβώς θα αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία τους.

Χωρίς ρεύμα με θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν

Στην πρωτεύουσα Κίεβο, πόλη τριών εκατομμυρίων, το 60% των κατοίκων είναι χωρίς ρεύμα με θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν, δήλωσε ο δήμαρχος, Βιτάλι Κλίτσκο.

«Κατανοούμε ότι πυραυλικές επιθέσεις όπως αυτή θα μπορούσαν να επαναληφθούν. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιεσδήποτε εξελίξεις», πρόσθεσε, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο του Κιέβου.

Η Ukrenergo ανέφερε ότι το ρεύμα θα επανασυνδεθεί πρώτα σε τοποθεσίες κρίσιμης σημασίας -- το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, τα δίκτυα ύδρευσης, τα συστήματα αποχέτευσης και τα νοσοκομεία. Οι ιδιωτικοί καταναλωτές θα επανασυνδεθούν σταδιακά, πρόσθεσε.

Σε εικόνες από το διάστημα, που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, η Ουκρανία φαίνεται τη νύχτα σαν ένα σκοτεινό κομμάτι στον κόσμο.

Το κύμα πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας προκάλεσε τον θάνατο δέκα ανθρώπων και οδήγησε στο αναγκαστικό κλείσιμο όλων των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια.

Ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι τα χτυπήματα αυτής της εβδομάδας δημιούργησαν κατάσταση πρωτοφανή για τα τελευταία 80 ή 90 χρόνια. Έκανε λόγο χαρακτηριστικά για «μια χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο όπου δεν υπάρχει καθόλου φως».

Μέχρι νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ένας αντιδραστήρας στο πυρηνικό εργοστάσιο Κμελνίτσκι, είχε επανασυνδεθεί με το δίκτυο.

Ο τεράστιος σταθμός της Ζαπορίζια επανασυνδέθηκε επίσης την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις σε ενεργειακούς στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία περίπου μία φορά την εβδομάδα, εκτοξεύοντας κάθε φορά πυραύλους αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για να καταστρέψει το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.

«Έγκλημα πολέμου»

Η Μόσχα αναγνωρίζει ότι επιτίθεται σε βασικές υποδομές, υποστηρίζοντας ότι στόχος της είναι να μειώσει την ικανότητα της Ουκρανίας να πολεμήσει και να την ωθήσει σε διαπραγματεύσεις. Το Κίεβο απαντά ότι τέτοιες επιθέσεις έχουν ξεκάθαρο σκοπό να βλάψουν τους αμάχους, γεγονός που τις καθιστά έγκλημα πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε ότι τα λάθη του Κιέβου οδήγησαν τους Ουκρανούς στα σημερινά δεινά, τονίζοντας ότι η ουκρανική ηγεσία αρνήθηκε να αποδεχτεί τα αιτήματα της Μόσχας, τα οποία δεν διευκρίνισε. Η Ουκρανία από την πλευρά της διαμηνύει ότι δεν θα σταματήσει να μάχεται στο πεδίο, παρά μόνο όταν αποχωρήσουν όλες οι ρωσικές δυνάμεις από την επικράτειά της.

Κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής

Στο μεταξύ, πυρηνικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι διακοπές στην τροφοδοσία θα μπορούσαν να διαταράξουν τα συστήματα ψύξης και να προκαλέσουν ατομική καταστροφή.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να προκληθεί πυρηνική καταστροφή από τα πλήγματα σε ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια με ρωσικούς πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους», δήλωσε ο Πέτρο Κοτίν, επικεφαλής της ουκρανικής πυρηνικής εταιρείας Energoatom.

«Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για αυτό το επαίσχυντο έγκλημα», τόνισε ο ίδιος.

Χιλιάδες αγνοούμενοι

Την Πέμπτη, αξιωματούχος της Διεθνούς Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ICMP) που εδρεύει στη Χάγη, δήλωσε ότι περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν χαθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Διεθνής Επιτροπή άνοιξε γραφείο στο Κίεβο τον περασμένο Ιούλιο για να συμβάλλει στον εντοπισμό αγνοουμένων. Ο επικεφαλής της Επιτροπής για την Ευρώπη, ανέφερε ότι δεν είναι σαφές πόσα από τα άτομα που αγνοούνται έχουν απομακρυνθεί βίαια από τη χώρα, πόσα βρίσκονται υπό κράτηση στη Ρωσία, πόσα ζουν ή έχουν πεθάνει.

Ρωσικές ήττες στο πεδίο

Στο Κίεβο, μέλη του Εθνικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου Οπερέτας της πόλης αποχαιρέτησαν με δάκρυα στα μάτια τον 26χρονο χορευτή μπαλέτου Βαντίμ Κλουπιάνετς που σκοτώθηκε πολεμώντας ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία.

Η Μόσχα έχει στραφεί σε τακτικά χτυπήματα στις υποδομές της Ουκρανίας, καθώς το Κίεβο πετυχαίνει νίκες στο πεδίο της μάχης από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Ρωσία ανακοίνωσε παράλληλα την προσάρτηση των περιφερειών που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της, ενώ κάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους να πολεμήσουν, κηρύσσοντας μερική επιστράτευση.

Ο πρώτος χειμώνας του πολέμου θα δοκιμάσει τις αντοχές της Ουκρανίας και θα δείξει κατά πόσο το Κίεβο θα καταφέρει να συνεχίσει την εκστρατεία ανακατάληψης εδαφών ή αν οι διοικητές της Ρωσίας θα καταφέρουν να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους και να βάλουν φρένο στην ορμή του Κιέβου.

Έχοντας ήδη υποχωρήσει από εδάφη που έλεγχε, η Ρωσία έχει πλέον πολύ μικρότερη γραμμή να υπερασπιστεί, με περισσότερο από το ένα τρίτο του μετώπου να εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου.

«Η Ουκρανία θα αυξήσει σταδιακά την ικανότητά της να αμυνθεί, αλλά υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δοθούν σκληρές μάχες ανατολικά του ποταμού Δνείπερου, καθώς και στην κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή Ντονμπάς», όπως γράφει στο Twitter ο Μαρκ Χέρτλινγκ, πρώην διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Την Πέμπτη, οι ρωσικές δυνάμεις έσκαψαν την ανατολική όχθη του Δνείπερου, βομβαρδίζοντας περιοχές απέναντι, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Χερσώνας, που ανακαταλήφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

 

Διαβάστε ακόμα:

Τέσσερις νεκροί σε ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη της Χερσώνας