Ουκρανία: Εν αναμονή τηλεφωνήματος του Κινέζου προέδρου που βρίσκεται στη Μόσχα
AP
AP

Ουκρανία: Εν αναμονή τηλεφωνήματος του Κινέζου προέδρου που βρίσκεται στη Μόσχα

Το Κίεβο περιμένει να μάθει αν θα πραγματοποιηθεί τηλεφώνημα μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε η  αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Corriere della Sera. 

«Δεν ξέρω, περιμένουμε επιβεβαίωση», δήλωσε η Βερεστσούκ όταν ρωτήθηκε αν θα πραγματοποιηθεί τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ηγετών. «Αυτό θα ήταν μια σημαντική κίνηση. Έχουν πράγματα να πουν ο ένας στον άλλον», πρόσθεσε στην ιταλική εφημερίδα. 

Ο πρόεδρος της Κίνας που συναντάται αυτήν την ώρα με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μισούστιν, αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα νέο γύρο συνομιλιών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς ο διεθνώς απομονωμένος Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι είναι ανοιχτός να συζητήσει τις προτάσεις της Κίνας σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα και ο Κινέζος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να «σταθούν φρουροί της παγκόσμιας τάξης».

Το ταξίδι του Σι στη Μόσχα θεωρείται σημαντική ώθηση για τον στρατηγικό εταίρο του Πούτιν, ο οποίος υπόκειται σε διεθνές ένταλμα ποινικού δικαστηρίου για κατηγορίες περί παράνομης απέλασης παιδιών από την Ουκρανία. Ο Κινέζος ηγέτης αναμένεται να συνεχίσει να λανσάρεται ως πιθανός ειρηνοποιός στον πόλεμο της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στη Ρωσία - της πρώτης κρατικής επίσκεψής του μετά την εισβολή του Πούτιν.

 

Διαβάστε επίσης: 

Πού αποβλέπει η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα;