Ρωσικός βομβαρδισμός στοίχισε τη ζωή σε δύο παιδιά 8 και 12 ετών, καθώς και σε έναν έφηβο 17 ετών στην ουκρανική περιφέρεια του Ζιτόμιρ (βορειοδυτική Ουκρανία), ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες διάσωσης.
Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, από την αεροπορική επίθεση, η οποία χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη από την αρχή του πολέμου, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.
Πρόκειται για τη δεύτερη νύκτα σημαντικών επιθέσεων εναντίον της Ουκρανίας, αφού περίπου 250 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 14 βαλλιστικοί πύραυλοί είχαν εντοπισθεί τη νύκτα της Παρασκευής προς το Σάββατο από τις ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις. Στόχος των περισσότερων από τα όπλα αυτά ήταν η ουκρανική πρωτεύουσα.
Οι ουκρανικές υπηρεσίες άμεσης δράσης περιέγραψαν σήμερα, με μήνυμά τους στο Telegram, μια «νύκτα τρόμου στην περιφέρεια του Κιέβου». «Η μαζική νυκτερινή επίθεση προκάλεσε τέσσερις νεκρούς και 16 τραυματίες, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά» στην περιοχή.
Just crying… can’t imagine the pain of the grieved parents. Russia killed three siblings today: Stanislav, Roman and Tamara.
— Mariana Betsa (@Mariana_Betsa) May 25, 2025
Roman forever 17😢
Stanislav forever 8😢
Tamara forever 12😢
Deepest condolences to the family … RIP, angels #StopRussia #StandWithUkraine pic.twitter.com/JiFklvxKRZ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τις ΗΠΑ «να σπάσουν τη σιωπή τους» εκτιμώντας ότι η Ουάσινγκτον έχει υιοθετήσει μια πιο ήπια στάση απέναντι στη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
«Η σιωπή της Αμερικής, η σιωπή του υπόλοιπου κόσμου ενθαρρύνει τον Πούτιν», έγραψε στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. «Κάθε τέτοια τρομοκρατική ρωσική επίθεση είναι επαρκής λόγος για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ιχόρ Κλιμένκο είπε ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 60 τραυματίστηκαν. Άλλοι απολογισμοί που ανακοινώθηκαν ξεχωριστά από τις τοπικές αρχές και τους διασώστες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 13.
Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, η Ρωσία εκτόξευσε 298 δρόνους και 69 πυραύλους αλλά η αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε να καταρρίψει 266 δρόνους και 45 πυραύλους.
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία Κιθ Κέλογκ χαρακτήρισε την επίθεση αυτή «ξεκάθαρη παραβίαση» των Πρωτόκολλων της Γενεύης του 1977 που αφορούν την προστασία των αμάχων και ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόχαν Βάντεφουλ είπε ότι η απάντηση σε αυτό το κύμα επιθέσεων θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των δυτικών κυρώσεων. Μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD υποστήριξε ότι «ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για ειρήνη, θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Για αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συμφωνήσει (στην επιβολή) πρόσθετων κυρώσεων».
«Ο εχθρός χρησιμοποιεί μεγάλο αριθμό drones και πυραύλων από στρατηγικά αεροπλάνα», είχε αναφέρει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μέσω του Telegram ο Τιμούρ Τκατσένκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου.
«Το Κίεβο υφίσταται μαζική επίθεση», επιβεβαίωσε αργότερα ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.
Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται εν μέσω ανταλλαγής αιχμαλώτων, ένας τελευταίος σταθμός στην οποία προβλέπεται για σήμερα. Ήταν το μοναδικό απτό αποτέλεσμα των πρώτων άμεσων συνομιλιών ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς στα μέσα Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη.
Χθες, Σάββατο, 307 Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου ανταλλάχθηκαν με τον ίδιο αριθμό Ουκρανών στρατιωτικών, ανακοίνωσαν το Κίεβο και η Μόσχα. Η πρώτη πτυχή της ανταλλαγής αυτή - για 1.000 έναντι 1.000- αφορούσε την Παρασκευή 270 στρατιωτικούς και 120 αμάχους κάθε στρατοπέδου.
Η ανταλλαγή αιχμαλώτων και πτωμάτων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στη μάχη παραμένει ένας από τους τελευταίους τομείς συνεργασίας ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, την ώρα που η Ρωσία κατέχει περίπου 20% του ουκρανικού εδάφους.