Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχική Δημοκρατία παραβίασαν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφού αρνήθηκαν να δεχθούν αιτούντες άσυλο που έφτασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το καλοκαίρι του 2015, σύμφωνα με τη γενική εισαγγελέα που συμβουλεύει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ).
Συγκεκριμένα, οι τρεις χώρες αρνήθηκαν να δεχθούν οποιονδήποτε από αυτούς τους πρόσφυγες και μετανάστες, επικαλούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια, και αμφισβητώντας τη νομική βάση της απόφασης της ΕΕ να αναθέσει σε κάθε χώρα να δεχθεί συγκεκριμένο αριθμό από αυτούς τους ανθρώπους.
Η γενική εισαγγελέας, που συμβουλεύει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τόνισε σήμερα πως το Δίκαιο της ΕΕ πρέπει να τηρείται και πως η αρχή της ΕΕ για αλληλεγγύη «συνεπάγεται υποχρεωτικά κάποιες φορές την αποδοχή του μοιράσματος των βαρών».
Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση για την υπόθεση αυτή αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους, με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να μην είναι υποχρεωμένο να υιοθετήσει την πρόταση του γενικού εισαγγελέα. Εφόσον το κάνει, μπορεί να επιβάλει πρόστιμα στις χώρες μέλη που παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης, Πιοτρ Μούλερ, σχολιάζοντας την εισήγηση της γενικής εισαγγελέως, ανέφερε πως «το να εγγυόμαστε την ασφάλεια των πολιτών μας είναι ο πιο σημαντικός σκοπός της κυβερνητικής πολιτικής. Οι πράξεις μας υπαγορεύθηκαν από τα συμφέροντα των Πολωνών πολιτών και την ανάγκη για προστασία απέναντι στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση».
Σημειώνεται πως η ΕΕ προσπάθησε να εισαγάγει ποσοστώσεις για την κατανομή των αιτούντων άσυλο ανάμεσα στα κράτη–μέλη ώστε να βοηθήσει τις χώρες της Μεσογείου, ανάμεσά τους και την Ελλάδα, όπου κατέφθαναν οι περισσότερες προσφυγικές ροές. Σε αυτή την κίνηση είχαν αντιδράσει η Πολωνία, η Ουγγαρία και άλλες χώρες της ΕΕ.
Poland, Hungary broke EU laws by refusing to host migrants: court adviser https://t.co/dF50OmFkAr pic.twitter.com/bmEx3y8TFV
— Reuters (@Reuters) 31 Οκτωβρίου 2019