Η αρχή της δράσης του μπιν Λάντεν χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, αμέσως μετά την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν το 1979.
Οσάμα μπιν Λάντεν: Συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από την εξόντωσή του
AP/RAHIMULLAH YOUSAFZAI
AP/RAHIMULLAH YOUSAFZAI

Οσάμα μπιν Λάντεν: Συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από την εξόντωσή του

Η αρχή της δράσης του μπιν Λάντεν χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, αμέσως μετά την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν το 1979.

Η 11η Σεπτεμβρίου 2001, ήταν μια μέρα που εισήγαγε, με βίαιο τρόπο ολόκληρο τον πλανήτη σε μια νέα εποχή που διήρκησε για περίπου 10 χρόνια.

Οι δίδυμοι πύργοι του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, κατέρρευσαν από την τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάιντα, που σαν αποτέλεσμα είχε τον θάνατο περίπου 3.500 ανθρώπων. 

Εμπνευστής, εγκέφαλος, και χρηματοδότης της τρομοκρατικής οργάνωσης, ήταν ο σαουδάραβας, Οσάμα μπιν Λάντεν. 

Παρόλο που ο ίδιος μια δεκαετία πριν, είχε ιδρύσει μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση στη Σομαλία, την Αλ Ιτιχάντ Αλ Ισλαμίγια, δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός, πλην των ειδικών πρακτόρων της CIA. Αντιθέτως, η φήμη του εξαπλώθηκε ταχύτατα, μέσω της Αλ Κάιντα, μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. 

Ο μπιν Λάντεν, ήταν ένα από τουλάχιστον 50 παιδιά του δισεκατομμυριούχου Μοχάμεντ μπιν Αουάντ, ο οποίος ήταν μετανάστης από την Υεμένη αλλά κατάφερε να διευθύνει μεγάλα κατασκευαστικά έργα στη Σαουδική Αραβία. Χαρακτηριστικό της οικονομικής του επιφάνειας ήταν πως η εταιρία του είχε γίνει μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές της Μέσης Ανατολής, ενώ η οικογένεια διατηρούσε στενές σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια. 

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν, είχε σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Τζέντα, όπου και μυήθηκε στο ριζοσπαστικό Ισλάμ, (ιδιαίτερα στη σουνιτική εκδοχή του σαλαφισμού), από τον Αιγύπτιο Μοχάμεντ Κουτμπ που ήταν αδελφός του Σαγίντ Κούτμπ. Αμφότεροι ηγετικά στελέχη των «Αδελφών Μουσουλμάνων».

Αλ Κάιντα

Η αρχή της δράσης του μπιν Λάντεν χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, αμέσως μετά την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν το 1979.

Ο σαουδάραβας, αμέσως ξεκίνησε σειρά επαφών με τους ηγέτες της αφγανικής αντίστασης με σκοπό της εύρεση πόρων αλλά και τη στρατολόγηση εθελοντών από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. 

Ο ίδιος, το 1988 σχηματίζει την Αλ Κάιντα που σημαίνει (Η βάση), που στην αρχή δεν είχε σαφείς επιδιώξεις ή επιχειρησιακό πρόγραμμα. Μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν το 1989, ο μπιν Λάντεν επιστρέφει στη γενέτειρά του που αρχικά γίνεται δεκτός σαν ήρωας, αλλά γρήγορα οι Αρχές τον στοχοποιούν αφού τον θεωρούν ως ενδεχόμενη απειλή.

Χαρακτηριστικό αυτού είναι το γεγονός, ότι μόλις εναν χρόνο αργότερα, το 1990, ο ίδιος προσφέρει στην κυβέρνηση της χώρας τη βοήθεια της Αλ Κάιντα προκειμένου να αποτραπεί η απειλή της εισβολής του Ιράκ στη Σαουδική Αραβία, αλλά η κυβέρνηση αρνείται.

Καταλύτη στην περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση του μπιν Λάντεν και την καμπάνια βίας που επρόκειτο να ακολουθήσει, ήταν η αποδοχή της προστασίας των ΗΠΑ, εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας στον πρώτο πόλεμου του Κόλπου το 1991. 

Σημειώνεται πως ο ίδιος, επένεσε θερμά την επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στις 26 Φεβρουαρίου 1993, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό 1.450.

Έτος – ορόσημο για τον Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν το 1994, όπου ο ίδιος μετέφερε τις δραστηριότητές του στο Σουδάν, με σκοπό τη μαζική στρατολόγηση και εκπαίδευση μαχητών για την Αλ Κάιντα. 

Το 1996, ο ίδιος κηρύσσει «ιερό πόλεμο» κατά των Αμερικάνων κατηγορώντας τους για λεηλασία των φυσικών πόρων του μουσουλμανικού κόσμου και για υποστήριξη σε διεφθαρμένα καθεστώτα στη Μέση Ανατολή. 

Η πρώτη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας της Αλ Κάιντα, ήταν οι ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ στο Ναϊρόμπι της Κένυας και στο Νταρ ες Σαλάμ της Τανζανίας με αποτέλεσμα τον θάνατο 224 ανθρώπων. 

Επίσης, σημαντικό ήταν και το χτύπημα στο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ, USS Cole στην Υεμένη με αποτέλεσμα τον θάνατο 17 μελών του πληρώματός του. 

Φτάνοντας στο κατώφλι του 21ου αιώνα, ο μπιν Λάντεν είχε καταφέρει να στρατολογήσει χιλιάδες μαχητές, σε πολλές χώρες του κόσμου οι οποίες μεταξύ τους είχαν δομικές διαφορές. Κάποιες από αυτές ήταν η Σαουδική Αραβία, η Υεμένη, η Λιβύη, η Βοσνία και οι Φιλιππίνες.

Το τέλος

Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, ακολούθησε η ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, και η αρχή ενός ατελείωτου κηνυγητού του μπιν Λάντεν. Σημειώνεται πως ο ίδιος, είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος. 

Τα επόμενα χρόνια, ο σαουδάραβας έδινε αναδιαστήματα στη δημοσιότητα, κυρίως στο δίκτυο Al Jazeera, ηχητικά του μηνύματα.

Μετά από 10 ολόκληρα χρόνια ανθρωποκυνηγητού, μια μέρα σαν σήμερα, στις 2 Μαΐου 2011, μια επίλεκτη ομάδα του ναυτικού των ΗΠΑ, εντόπισε τον μπιν Λάντεν σε συγκρότημα κατοικιών στο Πακιστάν και τον εκτέλεσε. Η σορός του ταυτοποιήθηκε μέσω DNA, και στη συνέχεια πετάχτηκε στη θάλασσα. Το γεγονός της δολοφονίας του, ανακοίνωσε με διάγγελμα ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα. Το γεγονός επιβεβαίωσε λίγες μέρες αργότερα και η Αλ Κάιντα.