Τα εμπορικά πλοία που συνεχίζουν να πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα μεταδίδουν πλέον μηνύματα για την εθνικότητα ή ακόμη και τη θρησκεία του πληρώματός τους μέσω των συστημάτων εντοπισμού τους, προσπαθώντας να αποφύγουν να γίνουν στόχος των Χούθι της Υεμένης μετά τις φονικές επιθέσεις που σημειώθηκαν αυτή την εβδομάδα.
Η Ερυθρά Θάλασσα είναι κρίσιμος θαλάσσιος δρόμος για το πετρέλαιο και τα εμπορεύματα, όμως η κυκλοφορία έχει μειωθεί δραματικά από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις των Χούθι στα ανοικτά της Υεμένης, τον Νοέμβριο του 2023. Η οργάνωση, που συνδέεται με το Ιράν, υποστηρίζει ότι ενεργεί σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο της Γάζας.
Αυτή την εβδομάδα, οι Χούθι βύθισαν δύο πλοία, έπειτα από μήνες σχετικής ηρεμίας, και ο ηγέτης τους, Αμπντούλ Μαλίκ αλ-Χούθι, επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέπεται διέλευση σε εταιρείες που μεταφέρουν αγαθά συνδεδεμένα με το Ισραήλ.
Τις τελευταίες ημέρες, όλο και περισσότερα πλοία που πλέουν στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας και στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ προσθέτουν μηνύματα στα δημόσια προφίλ εντοπισμού τους (AIS), τα οποία εμφανίζονται όταν κάποιος κάνει κλικ στο πλοίο.
Ανάμεσα στα μηνύματα περιλαμβάνονται αναφορές όπως ότι το πλήρωμα και η διαχείριση είναι αποκλειστικά Κινέζοι ή ότι στο πλοίο υπάρχουν ένοπλοι φρουροί.
«Όλο το πλήρωμα μουσουλμάνοι», έγραφε ένα μήνυμα, ενώ άλλα τόνιζαν ξεκάθαρα ότι το πλοίο δεν έχει καμία σχέση με το Ισραήλ, σύμφωνα με δεδομένα από τα συστήματα MarineTraffic και LSEG.
Πηγές από τον χώρο της ναυτικής ασφάλειας δήλωσαν ότι αυτό δείχνει αυξανόμενη απελπισία προκειμένου να αποφευχθεί επίθεση είτε από κομάντος των Χούθι είτε από θανατηφόρα drones — όμως εκτιμούν ότι τέτοιες κινήσεις μάλλον δεν θα έχουν πρακτικό αποτέλεσμα.
Όπως ανέφερε μια από τις πηγές, οι Χούθι «προετοιμάζονται με πολύ βαθύτερη και προληπτική στρατηγική».
Αναλύσεις από τον χώρο της ναυτιλίας έδειξαν ότι πλοία των ίδιων στόλων με αυτά που βυθίστηκαν αυτή την εβδομάδα είχαν πραγματοποιήσει κλήσεις σε ισραηλινούς λιμένες μέσα στο προηγούμενο έτος.
Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι, ακόμη κι αν οι ναυτιλιακές εταιρείες πρέπει πλέον να εντείνουν τον έλεγχο για κάθε έμμεση σύνδεση με το Ισραήλ πριν διαπλεύσουν την Ερυθρά Θάλασσα, ο κίνδυνος επίθεσης παραμένει υψηλός.
Τον Μάρτιο του 2024, οι Χούθι έπληξαν με βαλλιστικούς πυραύλους το κινεζικής διαχείρισης δεξαμενόπλοιο Huang Pu, παρά το ότι είχαν δηλώσει πως δεν θα επιτίθενται σε κινεζικά πλοία, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.
Οι Χούθι έχουν επίσης στοχοποιήσει πλοία που συναλλάσσονται με τη Ρωσία.
«Παρά τις ανακοινώσεις περί κατάπαυσης του πυρός, περιοχές όπως η Ερυθρά Θάλασσα και το στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ παραμένουν χαρακτηρισμένες ως υψηλού κινδύνου από τις ασφαλιστικές εταιρείες», ανέφερε η Aon σε έκθεση αυτής της εβδομάδας.
«Η συνεχής παρακολούθηση και η προσαρμογή των μέτρων ασφαλείας είναι απαραίτητα για τους διαχειριστές πλοίων.»
Το κόστος ασφάλισης για τη μεταφορά εμπορευμάτων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας έχει υπερδιπλασιαστεί μετά τις τελευταίες επιθέσεις, ενώ κάποιοι ασφαλιστές έχουν σταματήσει να καλύπτουν ορισμένα ταξίδια.
Ο αριθμός των καθημερινών διελεύσεων από το στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ, στη νότια άκρη της Ερυθράς Θάλασσας, ήταν 35 πλοία στις 10 Ιουλίου, 32 πλοία στις 9 Ιουλίου, μειωμένος από 43 την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία του Lloyd’s List Intelligence.
Σε σύγκριση, τον Οκτώβριο του 2023, πριν αρχίσουν οι επιθέσεις των Χούθι, ο ημερήσιος μέσος όρος ήταν 79 διελεύσεις.
«Οι ναυτικοί είναι η ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου εμπορίου, φροντίζοντας να προμηθεύονται οι χώρες με τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα. Δεν θα έπρεπε να ρισκάρουν τη ζωή τους για να κάνουν τη δουλειά τους», ανέφερε αυτή την εβδομάδα η Seafarers' Charity, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.