ΟΗΕ: Οι πλούσιες χώρες μείωσαν τις δαπάνες για ανθρωπιστικές κρίσεις

ΟΗΕ: Οι πλούσιες χώρες μείωσαν τις δαπάνες για ανθρωπιστικές κρίσεις

 

Λιγότερα χρήματα ξόδεψαν πέρυσι οι «πλούσιοι» της υφηλίου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Γερμανίας και Μεγ. Βρετανίας, για την παροχή βοήθειας και την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων όπως δείχνει έκθεση που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, παρόλο που ο ΟΗΕ αντιμετωπίζει πρωτόγνωρα αυξημένες ανάγκες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με τα στοιχεία από την ετήσια έκθεση του Global Humanitarian Assistance οι ΗΠΑ μείωσαν τις δαπάνες τους για ανθρωπιστική βοήθεια κατά 6% ή 423 εκατομμύρια δολάρια το 2018, ενώ η Γερμανία και η Βρετανία δαπάνησαν 11% λιγότερα χρήματα σε σχέση με το 2017.

Παράλληλα, όμως, οι εκκλήσεις που απηύθυναν διεθνείς οργανισμοί υπό τον ΟΗΕ για βοήθεια έφτασαν το ποσό-ρεκόρ των 28,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ περισσότεροι από 200 εκατ. άτομα έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, με τις εμπόλεμες Συρία και Υεμένη να έχουν τους μεγαλύτερους πληθυσμούς που χρειάζονται βοήθεια.

Σύμφωνα με την έκθεση, το συνολικό ποσό ανθρωπιστικής βοήθειας που παρείχαν οι κυβερνήσεις αυξήθηκε λίγο πέρυσι καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία αύξησαν τις δαπάνες τους παρέχοντας κυρίως βοήθεια στην Υεμένη, όπως επισήμανε ο διευθυντής ερευνών και ανάλυσης στο Global Humanitarian Assistance Νταν Κόπαρντ.

Ωστόσο, ανέφερε, «πρέπει να παρακολουθήσουμε τη στάση αυτών των τριών μεγάλων δωρητών πολύ στενά και να διασφαλίσουμε ότι δεν πρόκειται για την έναρξη μιας τάσης που θα συνεχιστεί».

Η έρευνα σημειώνει πως τα προγράμματα που δίνουν στους ανθρώπους τον έλεγχο των πόρων που τους παρέχονται ως ανθρωπιστική βοήθεια αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με το 2017 για να φτάσουν το ποσό των 4,7 δισ. δολαρίων το 2018.