ΟΗΕ: Ο Ύπατος Αρμοστής καλεί όλες τις χώρες να αποποινικοποιήσουν την άμβλωση
AP Photo/Hadi Mizban
AP Photo/Hadi Mizban

ΟΗΕ: Ο Ύπατος Αρμοστής καλεί όλες τις χώρες να αποποινικοποιήσουν την άμβλωση

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ κάλεσε τις χώρες όλου του κόσμου «να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μεξικού» και να διασφαλίσουν ασφαλή και νόμιμη πρόσβαση στην άμβλωση, μετά την απόφαση αυτή την εβδομάδα του μεξικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου να αποποινικοποιήσει την άμβλωση.

Η απόφαση αυτή «αποτελεί μεγάλη νίκη για τις Μεξικανές στη μάχη τους που διαρκεί πολλές δεκαετίες για τη σωματική τους αυτονομία, την υγεία τους και τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά τους δικαιώματα», τόνισε ο Τουρκ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού απεφάνθη την Τετάρτη, 6 Σεπτέμβρη, ότι «η ποινικοποίηση της άμβλωσης στον Ομοσπονδιακό Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είναι αντισυνταγματική, επειδή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των ατόμων που μπορούν να αποκτήσουν παιδιά».

Με βάση την απόφαση αυτή, οι Μεξικανές αποκτούν πρόσβαση στην άμβλωση στις ομοσπονδιακές δομές υγείας και το ιατρικό προσωπικό δεν κινδυνεύει με διώξεις αν προσφέρει αυτή την υπηρεσία.

Το 2021 το ίδιο δικαστήριο είχε κρίνει την ποινικοποίηση της άμβλωσης αντισυνταγματική, ανοίγοντας τον δρόμο για την απόφαση της Τετάρτης.

Ο Τουρκ κάλεσε εξάλλου το Μεξικό να εφαρμόσει γρήγορα την απόφαση αυτή. «Ζητώ από το μεξικανικό κογκρέσο να λάβει άμεσα μέτρα για να προωθήσει την απαραίτητη νομοθεσία ώστε να θεμελιώσει το δικαίωμα στην άμβλωση στον ομοσπονδιακό ποινικό κώδικα και από τις πολιτείες όπου η άμβλωση εξακολουθεί να διώκεται ποινικά να πράξουν το ίδιο», σημείωσε.

Η αποποινικοποίηση της άμβλωσης είναι μια ιστορική απόφαση για το Μεξικό, όπου περισσότερο από το 80% των 130 εκατ. κατοίκων είναι καθολικοί. Η μεταρρύθμιση αυτή έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση της εκκλησίας του Μεξικού.

Στη Λατινική Αμερική η άμβλωση είναι νόμιμη στην Αργεντινή, την Κολομβία, την Κούβα και την Ουρουγουάη. Σε πολλές άλλες χώρες επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως ο βιασμός ή ο κίνδυνος για την υγεία της μητέρας. Ωστόσο, υπάρχουν και κράτη όπου απαγορεύεται συνολικά η άμβλωση, όπως το Σαλβαδόρ, η Ονδούρα, η Νικαράγουα, η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία.

Στις ΗΠΑ το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε τον Ιούνιο του 2022 την ιστορική απόφαση στην υπόθεση Ρόου εναντίον Ουέιντ, που διασφάλιζε το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση.