Οι θηριωδίες στην Μπούκα και η θέση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι θηριωδίες στην Μπούκα και η θέση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Τα συγκλονιστικά βίντεο με τα πτώματα στην Μπούκα έχουν προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση, θέτοντας σε κινητοποίηση τα αντανακλαστικά όλων διεθνώς. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία συγκέντρωσε άλλωστε όλα τα βλέμματα. Οι καταγγελίες για δολοφονίες αμάχων και επανειλημμένους βιασμούς στις περιοχές που εισήλθαν οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να πυροδοτούν εξελίξεις που φτάνουν μέχρι και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τόσο οι καταγγελίες, όσο και οι εικόνες και οι δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν με τον πιο δυσάρεστο τρόπο τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στους δρόμους της μαρτυρικής πόλης, όσο και αν από τη ρωσική ηγεσία αποποιούνται τις ευθύνες τους. Όλα συντείνουν πως η θανάτωση αμάχων που συντελέστηκε έπειτα από την κατάληψη της Μπούκα στις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής μας γυρνούν πολλές δεκαετίες ή και αιώνες πίσω.

Ταυτόχρονα, οι σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στη χώρα που επικαλούνταν οι ουκρανικές επιθέσεις έχουν αρχίσει να τεκμηριώνονται. Ο βιασμός μίας 33χρονης γυναίκας, καθώς και ο επαναλαμβανόμενος βιασμός της 31χρονης Όλια (όχι το πραγματικό της όνομα) στα περίχωρα του Χάρκοβο επιστεγάζουν τραγικά τις εκτελέσεις αμάχων.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) κατηγορεί ανοιχτά και τεκμηριωμένα ρωσικά στρατεύματα ως υπεύθυνα για εγκλήματα πολέμου, σε περιοχές, οι οποίες βρέθηκαν υπό την κατοχή τους, από το Χάρκοβο, περιοχές του Κίεβου μέχρι αι στο Τσερνίχιβ.

Ενώ η διαδικασία νέων τιμωρητικών μέτρων ήταν σε εξέλιξη, η πίεση έχει αυξηθεί σε αρκετές κυβερνήσεις της Ευρώπης να επιβάλουν γρήγορα καινούριες κυρώσεις, έπειτα από τις νέες αποκαλύψεις. Όπως δήλωσε άλλωστε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γερμανία, η οποία φαίνεται να απελαύνει 40 Ρώσους διπλωμάτες.

Δεν είναι η μόνη βέβαια, καθώς η Γαλλία ακολουθεί με 30 Ρώσους διπλωμάτες, ενώ η Λιθουανία ζήτησε από τον Ρώσο πρέσβη να εγκαταλείψει τη χώρα και Δανία και Σουηδία θα απελάσουν άλλους 15 και 3 Ρώσους αντίστοιχα.

Όσο η Μόσχα απειλεί με αντίποινα για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών, ο κλοιός σφίγγει διεθνώς για τη Μόσχα. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έδειξε του λόγου το αληθές.

Το δραματικό βίντεο με τις σορούς αμάχων και τα παιδιά, που προβλήθηκε έπειτα από την ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκέντρωσε παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς δεν έχει ξανασυμβεί σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Έπειτα από τις αποκαλύψεις για τις θηριωδίες στην Μπούκα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία ήγειραν το ζήτημα της «αναστολής» της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αν και οι πιθανότητες να συμβεί είναι μάλλον περιορισμένες.

Ωστόσο, έχει τη σημασία του πως εκφράστηκε η έντονη ανησυχία του ΟΗΕ για τη χρήση βομβών διασποράς σε κατοικημένες ζώνες της Ουκρανίας, και οι έρευνες για σεξουαλικά εγκλήματα που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις, και τις αναφορές για ομαδικούς βιασμούς ή βιασμούς μπροστά στα μάτια ανηλίκων.

Επιπλέον, η δήλωση του Αμερικανού πρόεδρου Τζο Μπάιντεν ότι θεωρεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν έναν εγκληματία πολέμου και επιθυμεί μια δίκη για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, όπου ο Ρώσος πρόεδρος θα πρέπει να λογοδοτήσει, παίρνει άλλες διαστάσεις. Τόσο καιρό η Ουκρανία τόνιζε πως ζητήσει τα εγκλήματα πολέμου των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων να διερευνηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Έπειτα από τη φρίκη της Μπούκα, ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπαίνει στο κάδρο των ποινικών ευθυνών, φέρνοντας πλέον πιο κοντά το ενδεχόμενο να πλήξουν προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο οι διεθνείς κυρώσεις.