Οι περικοπές στην διεθνή βοήθεια από τον Τραμπ παγώνουν έργα ύδρευσης, αυξάνοντας τους κινδύνους για εκατομμύρια ανθρώπους
AP Newsroom
AP Newsroom
Reuters

Οι περικοπές στην διεθνή βοήθεια από τον Τραμπ παγώνουν έργα ύδρευσης, αυξάνοντας τους κινδύνους για εκατομμύρια ανθρώπους

Η απόφαση της διοίκησης Τραμπ να περικόψει σχεδόν ολόκληρη τη διεθνή βοήθεια των ΗΠΑ έχει αφήσει δεκάδες έργα ύδρευσης και αποχέτευσης ημιτελή σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας νέους κινδύνους για κάποιους από τους ανθρώπους που θα έπρεπε να ωφεληθούν, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Το Reuters εντόπισε 21 ημιτελή έργα σε 16 χώρες, μετά από συνομιλίες με 17 πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια υποδομών. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως.

Μετά την ακύρωση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων χρηματοδότησης από τον Ιανουάριο, οι εργάτες άφησαν τα εργαλεία τους, αφήνοντας σκαμμένες τρύπες και απροστάτευτα οικοδομικά υλικά, σύμφωνα με συνεντεύξεις με Αμερικανούς και τοπικούς αξιωματούχους και εσωτερικά έγγραφα που είδε το Reuters.

Ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια άνθρωποι που είχαν υποσχεθεί καθαρό πόσιμο νερό και αξιόπιστες εγκαταστάσεις αποχέτευσης από τις ΗΠΑ έχουν μείνει να αντιμετωπίζουν μόνοι τους την κατάσταση.

Πύργοι ύδρευσης που προορίζονταν για σχολεία και κλινικές στο Μάλι εγκαταλείφθηκαν, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Στο Νεπάλ, σταμάτησε η κατασκευή σε πάνω από 100 συστήματα πόσιμου νερού, αφήνοντας υλικά υδραυλικών και 6.500 σακιά τσιμέντου στις τοπικές κοινότητες. Η χώρα θα χρησιμοποιήσει δικούς της πόρους για να ολοκληρώσει το έργο, σύμφωνα με τον Υπουργό Νερού Πραντίπ Γιαντάβ.

Στον Λίβανο, ένα έργο για παροχή φθηνής ηλιακής ενέργειας σε υπηρεσίες ύδρευσης ακυρώθηκε, με αποτέλεσμα περίπου 70 άνθρωποι να χάσουν τη δουλειά τους και να παγώσουν τα σχέδια βελτίωσης των περιφερειακών υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες τώρα βασίζονται σε ντίζελ και άλλες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τη σύμβουλο του υπουργείου Ενέργειας, Σούζι Χοαγέκ.

Στην Κένυα, οι κάτοικοι της κομητείας Τάιτα Ταβέτα δηλώνουν πως είναι πλέον πιο ευάλωτοι σε πλημμύρες, καθώς οι ημιτελείς αρδευτικοί κανάλια κινδυνεύουν να καταρρεύσουν και να παρασύρουν τις καλλιέργειες. Οι κοινοτικοί ηγέτες εκτιμούν ότι το κόστος μείωσης του κινδύνου ανέρχεται στα 2.000 δολάρια — διπλάσιο από το μέσο ετήσιο εισόδημα της περιοχής.

«Δεν έχω καμία προστασία από τις πλημμύρες που θα προκαλέσει τώρα το κανάλι, οι πλημμύρες σίγουρα θα χειροτερέψουν», δήλωσε η 74χρονη αγρότισσα Μαρί Κιμπάτσια.

Η αποδόμηση της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) από τον Τραμπ έχει αφήσει σωρούς με ζωτικής σημασίας τρόφιμα και ιατρική βοήθεια να σαπίζουν σε αποθήκες, ρίχνοντας τα ανθρωπιστικά προγράμματα ανά τον κόσμο σε χάος. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, οι περικοπές αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν επιπλέον 14 εκατομμύρια θανάτους μέχρι το 2030.

Η διοίκηση Τραμπ και οι υποστηρικτές της υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δαπανούν τα χρήματά τους για το όφελος των Αμερικανών στο εσωτερικό και όχι στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας πως η USAID είχε απομακρυνθεί από την αρχική της αποστολή χρηματοδοτώντας έργα όπως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στη Σερβία.

Με ετήσιο προϋπολογισμό 450 εκατομμυρίων δολαρίων, τα αμερικανικά έργα ύδρευσης αποτελούσαν μικρό μέρος από τα 61 δισεκατομμύρια δολάρια ξένης βοήθειας που διένειμαν οι ΗΠΑ πέρυσι.

Πριν τις προεδρικές εκλογές του Τραμπ τον Νοέμβριο, τα έργα ύδρευσης δεν είχαν προκαλέσει αντιπαράθεση στην Ουάσινγκτον. Ένας νόμος του 2014 που διπλασίαζε τη χρηματοδότηση είχε εγκριθεί ομόφωνα και από τις δύο Βουλές του Κογκρέσου.

Υποστηρικτές αναφέρουν πως οι ΗΠΑ έχουν βελτιώσει τη ζωή δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων μέσω της κατασκευής αντλιών, αρδευτικών καναλιών, τουαλετών και άλλων έργων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από υδατογενείς ασθένειες όπως η διάρροια, τα κορίτσια έχουν περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν στο σχολείο και οι νέοι άνδρες λιγότερες πιθανότητες να στρατολογηθούν από εξτρεμιστικές ομάδες, δήλωσε ο Τζον Όλντφιλντ, σύμβουλος και λομπίστας για έργα υποδομών ύδρευσης.

«Θέλουμε τα κορίτσια να κουβαλάνε νερό στο κεφάλι για τις οικογένειές τους; Ή να κουβαλάνε σχολικά βιβλία;», ρώτησε.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, που ανέλαβε τη διαχείριση της ξένης βοήθειας από τη USAID, δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού για τις επιπτώσεις της διακοπής των έργων ύδρευσης.

Η υπηρεσία έχει αποκαταστήσει κάποια χρηματοδότηση για ζωτικής σημασίας έργα, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο έχει δηλώσει ότι η αμερικανική βοήθεια θα είναι πιο περιορισμένη στο μέλλον.

Τουλάχιστον ένα έργο ύδρευσης έχει ξεκινήσει ξανά. Η χρηματοδότηση ενός έργου αφαλάτωσης 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ιορδανία αποκαταστάθηκε μετά από διπλωματικές προσπάθειες του βασιλιά Αμπντάλα.

Ωστόσο, η χρηματοδότηση δεν έχει επανέλθει για έργα σε άλλες χώρες, όπως η Αιθιοπία, η Τανζανία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με ανθρώπους εξοικειωμένους με αυτά τα προγράμματα που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αυτό σημαίνει πως οι γυναίκες σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να περπατούν ώρες για να βρουν μη ασφαλές νερό, τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο ασθενειών και οι υγειονομικές εγκαταστάσεις θα κλείσουν, δήλωσε η Τζάδα Ντ’Ουέν ΜακΚέννα, διευθύνουσα σύμβουλος της Mercy Corps, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που συνεργάστηκε με τη USAID σε έργα ύδρευσης στο Κονγκό, τη Νιγηρία και το Αφγανιστάν, που προορίζονταν να ωφελήσουν 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Δεν είναι απλώς η απώλεια της βοήθειας - είναι η αποδόμηση της προόδου, της σταθερότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», κατέληξε.