Οι όροι που βάζει ο Πούτιν για διαπραγματεύσεις
AP
AP

Οι όροι που βάζει ο Πούτιν για διαπραγματεύσεις

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου δηλώνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όχι μόνος με όρο την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, όπως επιθυμούν Κίεβο και Δύση, αλλά με τους δικούς του όρους. Ο βασικός εκ των οποίων είναι η αναγνώριση από τη Δύση των κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας που έχουν προσαρτηθεί από τη Μόσχα.

«Ο Πούτιν παραμένει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, αλλά η Ρωσία δεν θα αποχωρήσει από τη Ρωσία» δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όπως υποστηρίζει το Κρεμλίνο, η εύρεση αμοιβαίας βάσης για συνομιλίες είναι δύσκολη καθώς οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τα «νέα εδάφη» στην Ουκρανία που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι είναι δικά της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν σκοπεύει να επικοινωνήσει άμεσα με τον Πούτιν, αλλά ότι είναι έτοιμος να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα το έκανε μόνο σε συνεννόηση με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο Μακρόν ξεκαθάρισε ότι εκείνος και ο Μπάιντεν συμφώνησαν πως δεν θα παροτρύνουν ποτέ τους Ουκρανούς να κάνουν έναν συμβιβασμό «που δεν θα είναι αποδεκτός από τους ίδιους». «Θα συνεργαστούμε για να καταστήσουμε τον Πούτιν υπεύθυνο για αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε ως βάρβαρο πόλεμο», ανέφερε ο Μακρόν. 

Μετά από περισσότερους από εννέα μήνες μαχών και με τον χειμώνα να δείχνει τα δόντια του, δυτικές χώρες προσπαθούν να ενισχύσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία καθώς η χώρα σφυροκοπείται από τις επιθέσεις ρωσικών πυραύλων και drones που έχουν στόχο κρίσιμης σημασίας ενεργειακές υποδομές, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς θέρμανση, ηλεκτρισμό και νερό.

Οι μάχες μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις στις νότιες επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια παραμένουν σε θέσεις άμυνας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Σολτς

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς είχε Πούτιν όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το Κρεμλίνο. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στον Γερμανό καγκελάριο ότι η στάση υποστήριξης της Γερμανίας και της Δύσης απέναντι την Ουκρανία είναι «καταστροφική» και κάλεσε το Βερολίνο «να ξανασκεφτεί τη θέση του», κατά τη διάρκεια της πρώτης από τα μέσα Σεπτεμβρίου τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Ο Πούτιν είπε στον Σολτς ότι οι ρωσικές επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας είναι «αναπόφευκτες και αναγκαίες» απέναντι στις «προκλητικές επιθέσεις του Κιέβου», ενώ, σχετικά με το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream στην Βαλτική δήλωσε ότι «χρειάζεται ανεξάρτητη έρευνα» για τις «τρομοκρατικές επιθέσεις», στην οποία θα πρέπει «να επιτραπεί στην Μόσχα να συμμετάσχει».

Την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, διάρκειας μιας ώρας, επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης που είπε ότι συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή. 

Από γερμανικής πλευράς μεταφέρεται ότι στο τηλεφώνημα ο καγκελάριος κάλεσε τον Πούτιν να λύσει τις διαφορές του με την Ουκρανία μέσω της διπλωματίας και να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα. 

«Ο καγκελάριος καταδίκασε συγκεκριμένα τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον υποδομών στην Ουκρανία και τόνισε την αποφασιστικότητα της Γερμανία να στηρίξει την Ουκρανία για να εξασφαλίσει την αμυντική της ικανότητας έναντι της ρωσικής επιθετικότητας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας. 

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Welt: Ο Πούτιν δεν θα δικαστεί ποτέ