Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είναι πρόθυμες να αγοράσουν αμερικανικά όπλα για την Ουκρανία στο πλαίσιο ενός σχεδίου που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αν και οι λεπτομέρειες πρέπει ακόμη να διευθετηθούν, μετέδωσε την Τρίτη το Reuters.
Ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουάσιγκτον θα προμηθεύσει στην Ουκρανία συστήματα αεροπορικής άμυνας Patriot, πυραύλους και άλλα όπλα για τον πόλεμο της κατά της ρωσικής εισβολής και ότι τα όπλα θα πληρωθούν από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, πολλά παραμένουν άγνωστα, όπως το ποσό και ο ακριβής τύπος των όπλων που θα παρασχεθούν, το χρονοδιάγραμμα της προμήθειας και ο τρόπος πληρωμής.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποδείξει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα είναι πρόθυμες να παραχωρήσουν μέρος των δικών τους αποθεμάτων όπλων στην Ουκρανία και στη συνέχεια να αγοράσουν αντικαταστάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, ορισμένες από τις εμπλεκόμενες χώρες δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν ακόμη τι τους ζητείται.
Μια τέτοια κίνηση θα εξασφάλιζε ταχύτερη προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, αλλά θα άφηνε την άμυνα των χωρών δωρητών πιο εκτεθειμένη έως ότου τα νέα συστήματα είναι έτοιμα.
«Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε. Φυσικά δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, χρειαζόμαστε άλλους εταίρους, αλλά είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Τρίτη, πριν από τη συνάντηση των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μιλώντας μαζί με τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η Γερμανία, η Φινλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και ο Καναδάς θέλουν να συμμετάσχουν στη νέα πρωτοβουλία.
Πολλές από αυτές τις χώρες συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων δωρητών στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, είτε συνολικά είτε κατά κεφαλήν.
Ερωτηθείς εάν η Δανία θα μπορούσε να παράσχει όπλα των ΗΠΑ από τα δικά της αποθέματα στο πλαίσιο του σχεδίου, ο Ράσμουσεν απάντησε: «Δεν διαθέτουμε αυτού του είδους τα συστήματα – τα συστήματα Patriot – οπότε, εάν αποφασίσουμε να συμμετάσχουμε, και είμαστε απολύτως έτοιμοι να το κάνουμε, θα είναι με χρήματα και πρέπει να επεξεργαστούμε τις λεπτομέρειες.»
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί δήλωσαν ότι θα πρέπει τώρα να εξετάσουν πώς θα χρηματοδοτηθούν οι νέες αγορές αμερικανικών όπλων. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό φαίνεται πιθανό να περιλαμβάνει τη συνεργασία χωρών για την αγορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων.
«Τώρα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να χρηματοδοτήσουμε, μεταξύ άλλων, τα Patriot, τα οποία σχεδιάζουν να στείλουν στην Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Μαρία Μάλμερ Στενέργκαρντ, στο σουηδικό ραδιόφωνο.
Στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Κάσπαρ Βέλντκαμπ δήλωσε ότι η χώρα του εξετάζει το σχέδιο «με θετική διάθεση».
Ερωτηθείς για το σχέδιο, ο υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Τόρε Σάντβικ δήλωσε στο Reuters ότι το Όσλο βρίσκεται «σε στενό διάλογο με την Ουκρανία» για τη στρατιωτική βοήθεια και ότι «η αεροπορική άμυνα παραμένει υψηλή προτεραιότητα για την Ουκρανία και για τη νορβηγική στρατιωτική υποστήριξη».
«Η Νορβηγία έχει συνεισφέρει σημαντικά στην αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της συγχρηματοδότησης της δωρεάς ενός συστήματος Patriot και πυραύλων», δήλωσε.
Το φινλανδικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι το Ελσίνκι «θα συνεχίσει να παρέχει υλική υποστήριξη στην Ουκρανία».
«Οι λεπτομέρειες της αμερικανικής πρωτοβουλίας... δεν είναι ακόμη γνωστές και ενδιαφερόμαστε να μάθουμε περισσότερα πριν λάβουμε πιο συγκεκριμένη θέση επί του θέματος», ανέφερε.