Οι ευρωεκλογές ανακάτεψαν την «πολιτική» τράπουλα και σε άλλες χώρες

Οι ευρωεκλογές ανακάτεψαν την «πολιτική» τράπουλα και σε άλλες χώρες

Του Γιάννη Μαντζικου

Οι ευρωκλογές δεν έφεραν πολιτικές «φουρτούνες» μόνο στην Ελλάδα όπου ως γνωστόν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει τον δρόμο των εθνικών εκλογών, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης με την Βρετανία, την Ιταλία και την Γερμανία να είναι στο προσκήνιο.

Στην Γερμανία, για την αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Αντρέα Νάλες πυκνώνουν τα «σύννεφα» αμφισβήτησης με αφορμή τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές της Βρέμης. Στις ευρωεκλογές το άλλοτε κραταιό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κατέγραψε για πρώτη φορά ποσοστό κάτω του 20% . Σαν μην έφθαναν όλα αυτά οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν την πρωτιά που διατηρούσαν εδώ και 73 χρόνια, στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Βρέμης, ένα παραδοσιακό προπύργιο του κόμματος. Η διπλή ήττα λοιπόν σε συνδυασμό με την άνοδο των Πρασίνων δημιουργούν πρόβλημα τόσο στην αρχηγό του κόμματος, ενδέχεται όμως να επιφέρει πολιτικές εξελίξεις ακόμα και για τον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου είναι εταίρος. Ήδη, η αριστερή πτέρυγα του κόμματος ζητά όχι μόνο την παραίτηση της Νάλες, αλλά σκληρότερους όρους για να παραμείνει στον συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκέλα Μέρκελ.

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στην Βρετανία όπου τα παραδοσιακά κόμματα, οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί «βυθίστηκαν» για μια ακόμα φορά, μετά τις πρόσφατες τοπικές εκλογές. Η πρώτη θέση του Brexit Party (32%) του Νάιτζελ Φάρατζ και η δεύτερη των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερών Δημοκρατών (18,5%) μετακινούν την «διαιρετική τομή» στην χώρα ανάμεσα σε «Remainers» και «Leavers» (οπαδούς της παραμονής και οπαδούς του σκληρού Brexit).

Έτσι λοιπόν, με φόντο τις κακούς χειρισμούς στο θέμα του Brexit, οι Συντηρητικοί υπέστησαν πανωλεθρία καταγράφοντας ποσοστό 9% παρά το γεγονός ότι η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ημερομηνία παραίτησης, στις 7 Ιουνίου, ενώ σοβαρά προβλήματα φαίνεται πως έχει ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Το ποσοστό των Εργατικών (14%) στάθηκε αφορμή για εσωκομματική κριτική στον Κόρμπιν τόσο εντός όσο και εκτός του κόμματος. Εντονότερη η κριτική που άσκησε η σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών Έμιλι Θορνμπέρι η οποία δήλωσε «πήγαμε στις εκλογές χωρίς ξεκάθαρη θέση για το τι θέλουμε από την Ευρώπη», μια ευθεία βολή στον αρχηγό της, ο οποίος κατηγορείται από βουλευτές του για το γεγονός ότι δεν στηρίζει ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Ένα άλλο στέλεχος του κόμματος, ο πρώην σύμβουλος του Τόνι Μπλερ Άλαστερ Κάμπελ αποκάλυψε χθες ότι ψήφισε τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, κόμμα το οποίο στήριξαν και ο πρώην πρωθυπουργός των Συντηρητικών Τζον Μέιτζορ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μάικλ Χεζελτάιν.

Στην Ιταλία, μπορεί ο επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, πανηγυρίζει για τη νίκη του κόμματός του, το οποίο κατάφερε να αποσπάσει το 34,3% των ψήφων, όμως δεν είδε το «πανευρωπαικό» εγχείρημα να αποδίδει. Το μόνο κέρδος του είναι το γεγονός ότι άφησε στην τρίτη θέση τον κυβερνητικό του εταίρο, το Κίνημα των 5 Αστέρων με 17,06%, σε ένα αποτέλεσμα που δημιουργεί τριγμούς στην συγκυβέρνηση. Από την μια πλευρά, στελέχη της Λέγκας ζητούν από τον Σαλβίνι προσφυγή στις κάλπες ώστε να το κόμμα τους να κυβερνήσει χωρίς τον σημερινό του εταίρο, από την άλλη, ο Λουίτζι Ντι Μάιο, αρχηγός των Πέντε Αστεριών αντιμετωπίζει έντονη κριτική για τις κακές επιδόσεις του κόμματος. Ήδη ο Ντι Μάιο δέχεται πιέσεις να αποσυρθεί από τον συνασπισμό, προοπτική την οποία ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει.

Τέλος, κρίση έχει ξεσπάσει και σε μια χώρα των Βαλκανίων την Ρουμανία, όπου ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Λιβίου Ντραγκνέα όχι μόνο καταδικάστηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες για θέματα διαφθοράς αλλά υπέστη σοβαρό πλήγμα από την φιλοευρωπαϊκή κεντροδεξιά, η οποία κέρδισε τις ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα, το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) και οι κεντρώοι της συμμαχίας USR-PLUS εξασφάλισαν από κοινού ποσοστό περίπου 47% των ψήφων, ενώ το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) έλαβε λίγο περισσότερο από 24% των ψήφων. Στις ευρωεκλογές του 2014 το PSD έλαβε ποσοστό 37,6% και τις μισές από τις 32 έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Δεν μας χαροποιεί αυτό το αποτέλεσμα», τόνισε ο Ντραγκνέα, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος για την προεδρία, απέναντι στον κεντροδεξιό Κλάους Γιοχάνις, στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη του έτους.