Τα επόμενα βήματα μέχρι την κυβέρνηση Μελόνι
Shutterstock
Shutterstock

Τα επόμενα βήματα μέχρι την κυβέρνηση Μελόνι

Μετά τη Σουηδία, η άκρα δεξιά σημειώνει νέα νίκη στην Ευρώπη, καθώς στην Ιταλία -για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου- μεταφασιστικό κόμμα βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας.

«Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς» δήλωσε η επικεφαλής της ιταλικής άκρας δεξιάς Τζόρτζια Μελόνι, η οποία θέλει να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός μετά τη νίκη της παράταξής της στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ιταλία, προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες στη χώρα της και στο εξωτερικό.

Tα διαδικαστικά που προβλέπει το ιταλικό Σύνταγμα είναι αρκετά και περίπλοκα. 

Αφού γίνει η επιβεβαίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων που θα δημοσιευτεί από το υπουργείο Εσωτερικών σήμερα, δίνεται διορία στους εκλεγμένους να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους συνεδρίαση είκοσι μέρες μετά τις εκλογές δηλαδή στις 15 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια θα γίνουν οι συνεδριάσεις για την εκλογή των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας και θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τον Ιταλό πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα. 

Δεδομένης της καθαρής νίκης του ακροδεξιού συνασπισμού οι διαβουλεύσεις αυτές θα είναι fast-track και μέσα σε λίγες μέρες από την πρώτη συνάντηση ο Ματαρέλα θα καλέσει τη Μελόνι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Η νικήτρια των εκλογών θα ξεκινήσει τις διαδικασίες των διαπραγματεύσεων με τους συμμάχους της για το μοίρασμα των Υπουργείων και την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος. Θα ακολουθήσει η ορκωμοσία και θα πραγματοποιηθεί το πρώτο υπουργικό συμβούλιο αφού γίνει η τελετή παράδοσης από το Μάριο Ντράγκι στη Μελόνι. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά από τέλη Οκτωβρίου.  

Οι προκλήσεις

Η Τζόρτζια Μελόνι και οι σύμμαχοί της, αντιμετωπίζουν μια τρομακτική λίστα προκλήσεων, όπως η άνοδος των τιμών της ενέργειας, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επιβράδυνση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

"Πρέπει να θυμόμαστε ότι δε βρισκόμαστε στο τελικό σημείο, είμαστε στην αφετηρία. Από αύριο πρέπει να αποδείξουμε την αξία μας", είπε η 45χρονη Μελόνι στους επευφημώντας υποστηρικτές του εθνικιστικού της κόμματος Αδέρφια της Ιταλίας νωρίς σήμερα το πρωί.

Η Μελόνι υποβαθμίζει  τις μεταφασιστικές ρίζες του κόμματός της και το παρουσιάζει ως μια κυρίαρχη ομάδα όπως οι Συντηρητικοί της Βρετανίας. Έχει δεσμευτεί να στηρίξει τη δυτική πολιτική για την Ουκρανία και να μην πάρει ρίσκα με τα εύθραυστα οικονομικά της Ιταλίας.

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα εξετάσουν προσεκτικά τις πρώτες της κινήσεις, δεδομένου του ευρωσκεπτικιστικού παρελθόντος της και της αμφίθυμης θέσης των συμμάχων της για τη Ρωσία.

Στη νικητήρια ομιλία της, η Μελόνι έδωσε έναν συμβιβαστικό τόνο.

«Αν κληθούμε να κυβερνήσουμε αυτό το έθνος, θα το κάνουμε για όλους τους Ιταλούς, με στόχο να ενώσουμε τον λαό και να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν παρά σε αυτά που μας χωρίζουν», είπε. «Αυτή είναι η στιγμή για να είμαστε υπεύθυνοι».

Το στραπάτσο Σαλβίνι 

Τα Αδέρφια της Ιταλίας λαμβάνουν 26,3%, από μόλις 4% στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2018, καθώς οι ψηφοφόροι επέλεξαν ένα σε μεγάλο βαθμό αδοκίμαστο νούμερο για να λύσουν τα πολλά προβλήματα του έθνους.

Αντίθετα, ο κύριος σύμμαχός της υπέστη μια καταστροφική νύχτα, με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι να συγκεντρώνει  το 8,9% των ψήφων, από περισσότερο από 17% πριν από τέσσερα χρόνια, και να ξεπερνιέται από τη Μελόνι σε όλα τα παραδοσιακά φέουδα του στο βορρά.

Το άλλο μεγάλο συντηρητικό κόμμα, το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συγκέντρωσε  8,1%. 

Αν και η συμμαχία της Μελόνι προβλέπεται να έχει άνετες πλειοψηφίες στην Άνω και την Κάτω Βουλή, τα μέλη της έχουν αποκλίνουσες θέσεις σε πολλά ζητήματα που μπορεί να είναι δύσκολο να συμβιβαστούν.

Ο Σαλβίνι, για παράδειγμα, αμφισβητεί τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και τόσο αυτός όσο και ο Μπερλουσκόνι έχουν εκφράσει συχνά τον θαυμασμό τους για τον ηγέτη της Βλαντιμίρ Πούτιν.

Έχουν επίσης διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας και έχουν δώσει μια σειρά από υποσχέσεις, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών περικοπών και μεταρρυθμίσεων των συντάξεων, που η Ιταλία θα δυσκολευτεί να αντέξει οικονομικά.

Η Σάρα Κάρλσον, ανώτερη αντιπρόεδρος του οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's, δήλωσε ότι η επόμενη ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί ένα χρέος «που είναι τρωτό στην αρνητική ανάπτυξη, το κόστος χρηματοδότησης και τις εξελίξεις στον πληθωρισμό».

Η Μελόνι παίρνει τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος ώθησε τη Ρώμη στο επίκεντρο της χάραξης πολιτικής της ΕΕ κατά τη διάρκεια της 18μηνης θητείας του στην εξουσία, σφυρηλατώντας στενούς δεσμούς με το Παρίσι και το Βερολίνο.

Η αλλαγή φρουράς φαίνεται να βάζει την Ιταλία και σε διαφορετικό «κλαμπ». Μεταξύ των πρώτων ηγετών που συνεχάρη τον Μελόνι ήταν ο Βίκτορ Όρμπαν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από τις Βρυξέλλες για παραβίαση του κράτους δικαίου, αλλά είναι κοντά τόσο στον Μελόνι όσο και στον Σαλβίνι.

Παρά τη ξεκάθαρη νίκη της, η ψηφοφορία δεν ήταν μια ηχηρή υποστήριξη για την υπερσυντηρητική συμμαχία. Η προσέλευση ήταν μόλις 64% έναντι 74% πριν από τέσσερα χρόνια -- ιστορικό χαμηλό σε μια χώρα που είχε κατά κανόνα μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές. 

Η δεξιά εκμεταλλεύτηκε πλήρως τον εκλογικό νόμο της Ιταλίας, ο οποίος ωφελεί τα κόμματα που σφυρηλατούν προεκλογικές συμφωνίες.  Κεντροαριστερά και κεντρώα κόμματα δεν κατάφεραν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και παρόλο που κέρδισαν περισσότερες ψήφους από τους συντηρητικούς, κατέληξαν με πολύ λιγότερες έδρες.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) πήρε περίπου 19%, το αριστερό, αδέσμευτο Κίνημα των 5 Αστέρων, σημείωσε  15,2 %, ενώ η κεντρώα ομάδα «Δράση» ήταν στο 7,8%.

"Αυτό είναι ένα θλιβερό βράδυ για τη χώρα", δήλωσε η  Ντέμπορα Σερακιάνι, αξιωματούχος του PD. «(Η δεξιά) έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά όχι στη χώρα».

 

Οι έδρες 

Η κατανομή των εδρών για τα κόμματα σύμφωνα με το YouTrend είναι ως εξής: 

Κάτω Βουλή (400 έδρες, πλειοψηφία 201)

Αδέρφια της Ιταλίας -  118  

Λίγκα - 65

Φόρτσα Ιτάλια - 45 

Κεντροδεξιά - 7

Δεξιό μπλοκ - 235 

Δημοκρατικό κόμμα - 65

+ Europe - 2 

Λοιπά κεντροαριστερά - 12 

Κεντροαριστερό μπλοκ -79

Κίνημα 5 Αστέρων - 51

Azione  - 21 

Λοιπά - 14 

 

Γερουσία (200 έδρες, πλειοψηφία 101)

 

Αδέρφια της Ιταλίας - 66

Λίγκα - 29 

Φόρτσα Ιτάλια - 18

Λοιπά κεντροδεξιά - 2 

Δεξιό μπλοκ - 115

Δημοκρατικό κόμμα - 37

+Europe - 0 

Λοιπά κεντροαριστερά - 4 

Κεντροαριστερό μπλοκ -  41

Κίνημα 5 Αστέρων - 28

Azione - 9

Λοιπά - 7

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Η Ιταλία έτοιμη να προκαλέσει ξανά σεισμό στην Ευρώπη