Ο Τραμπ, η «ήττα» του Ισλαμικού Κράτους και οι... διαψεύσεις

Ο Τραμπ, η «ήττα» του Ισλαμικού Κράτους και οι... διαψεύσεις

Του Γιάννη Μαντζίκου

Η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ και η ανακοίνωση στην συνέχεια του Λευκού Οίκου περί αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία και ήττας του Ισλαμικού Κράτους ήρθε σαν «κεραμίδα» τόσο για αυτούς που θεωρούνται κοντά στον Αμερικανό πρόεδρο όσο και αυτούς που τηρούν διακριτικά, αποστάσεις.

Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Μπόλτον, ο «μυστικοσύμβουλος» Ουαλίντ Φαρές, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστή Λίντσει Γκρέιαμ, ενώ στην δεύτερη ο Υπουργός Αμύνης Τζέιμς Μάτις, ο Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων Τζόσεφ Ντανφορθ και ο Απεσταλμένος στην Συρία Τζιμ Τζέφρι. Άπαντες εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια. Ο προβληματισμός των ανωτέρω όμως, δεν εδράζεται μόνο στο αν η αμερικανική αποχώρηση αφήνει ανοικτό πεδίο για το Ιράν, την Ρωσία και την Τουρκία στην περιοχή, αλλά για το αν όντως το Ισλαμικό Κράτος έχει ηττηθεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινούνται οι αναλύσεις χθες στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης από το συντηρητικό National Review ως το CNN, τα οποία συνέκλιναν στο ότι «κάθε άλλο παρά ηττημένο είναι το Ισλαμικό Κράτος». Ορισμένοι δε χαρακτήριζαν την δήλωση Τραμπ «περί νίκης» «στιγμή Μπους» αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο Νεότερος είχε πει το 2003 «αποστολή εξετελέσθη» μετά την εισβολή στο Ιράκ. Η ιστορία δεν τον δικαίωσε αφού μέχρι το 2007, αντιμετώπισε την οργάνωση πρόγονο του Ισλαμικού Κράτος, Αλ Κάιντα του Ιράκ. Στην συνέχεια ο Μπάρακ Ομπαμα την εποχή που διέταζε αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, η οργάνωση δεν είχε πάνω από 700 μαχητές.

Δυο χρόνια όμως αργότερα, εμφανιζόταν η μεγαλύτερη και ισχυρότερη τρομοκρατική οργάνωση που είδε πότε ο πλανήτης η οποία έφτασε να ελέγχει μια τεράστια έκταση ανάλογη της πολιτείας του Τέξας των ΗΠΑ. Ειρωνείας της ιστορίας είναι ότι ο Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο κατηγορούσε τον Ομπάμα για την «άνοδο του ISIS».

Πριν λίγες μόνο μέρες ο γενικός γραμματέας της Interpol, Γιούργκεν Στόρκ προειδοποιούσε για το «Ισλαμικό Κράτος νούμερο 2» όπως το χαρακτήριζε και τον κίνδυνο από τους μαχητές που επιστρέφουν στην Ευρώπη. Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν σε ειδική έκθεση τον περασμένο Αύγουστο ότι το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να έχει 20.000 έως 30.000 μαχητές στο Ιράκ και τη Συρία «εν υπνώσει. Ο Χασάν Χασάν, εκ των πλέον ειδικών για το θέμα, συγγραφέας του βιβλίου «ISIS: Μέσα στο Στρατό της Τρόμου» προειδοποιούσε ότι η ομάδα είναι έτοιμη να κάνει επιστροφή στη Συρία.

Πρόσφατο ρεπορτάζ των New York Times από την περιοχή απαντούσε στο γιατί: «Αν κάποιος έχει χάσει τα πάντα, τους δικούς του, το σπίτι του, δεν έχει που να πάει και ο πρόεδρος Άσαντ της Συρίας θέλει να τον εξοντώσει γιατί θεωρεί ότι ήταν εναντίον, αυτός ο άνθρωπος είναι πολύ πιθανόν να βρει καταφύγιο στο Ισλαμικό Κράτος με όποια μορφή και αν εμφανιστεί αυτό».

Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά ούτε από το γειτονικό Ιράκ, πρόσφατη ανάλυση του Κέντρου Τρομοκρατίας της στρατιωτικής ακαδημίας στο West Point των ΗΠΑ ανέφερε ότι τόσο στην Συρία όσο και στο Ιράκ, το Ισλαμικό Κράτος παρότι έχει χάσει εδάφη και μαχητές, επιστρέφει στην προσφιλή του τακτική, τον ανταρτοπόλεμο.

Ήδη τα γεγονότα φαίνεται πως διαψεύδουν τον Αμερικανό πρόεδρο αφού όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε σε διάστημα δυο μηνών σχεδόν 700 κρατουμένους, ένα καθόλου καλό μήνυμα για το μέλλον.