Μετά τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες, την πρώτη εξαγωγή αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Ουκρανία από την ανάληψη της προεδρίας του ενέκρινε την Πέμπτη (01/05) ο Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με τους Times και όπως αναμεταδίδει ο Guardian, μετά την υπογραφή της πολυαναμενόμενης συμφωνίας για τα ορυκτά μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου, η κυβέρνηση Τραμπ ενημέρωσε το αμερικανικό Κογκρέσο ότι σχεδιάζει να εξάγει προϊόντα που σχετίζονται με την άμυνα στην Ουκρανία μέσω άμεσων εμπορικών πωλήσεων (DCS) ύψους 50 εκατ. δολαρίων ή περισσότερο, αναφέρει η Kyiv Post.
Μια πηγή προσκείμενη στην ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε στους Times: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό ως ένα πρώτο βήμα καλής θέλησης από τον Τραμπ, αφού κάναμε αυτό που ήθελε από εμάς».
Το δημοσίευμα αναφέρει πως η κίνηση να δώσει οπλικά συστήματα, είναι παράλληλα και ένα μήνυμα στη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το τι μέλλει γενέσθαι αν εμμείνει στην τακτική της κωλυσιεργίας σχετικά με την κατάπαυση του πυρός.
Πηγή: Guardian
Υπενθυμίζεται ότι, τη σύναψη της συμφωνίας με την Ουκρανία για την αξιοποίηση σπάνιων μετάλλων και ορυκτών ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Οι δύο χώρες συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα αμερικανο -ουκρανικό επενδυτικό ταμείο, το οποίο θα στηρίξει την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας. Η εξέλιξη από αναλυτές διεθνών μέσων χαρακτηρίζεται κρίσιμη, καθώς ενδέχεται να συνδέεται με τη διασφάλιση μελλοντικής στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ: «Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση του τερματισμού αυτού του παράλογου και άδικου πολέμου. Αυτή η συμφωνία δείχνει σαφώς στη Ρωσία ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι προσηλωμένη σε μια ειρηνευτική διαδικασία με επίκεντρο μια ελεύθερη, κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία μακροπρόθεσμα. Ο πρόεδρος Τραμπ οραματίστηκε αυτή τη συνεργασία μεταξύ του αμερικανικού λαού και του ουκρανικού λαού για να δείξει τη δέσμευση και των δύο πλευρών για διαρκή ειρήνη και ευημερία στην Ουκρανία. Και για να είμαστε σαφείς, κανένα κράτος ή άτομο που χρηματοδότησε ή προμήθευσε τη ρωσική πολεμική μηχανή δεν θα επιτρέπεται να επωφεληθεί από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg η συμφωνία θα παρέχει στις ΗΠΑ πρόσβαση σε νέα επενδυτικά έργα για την ανάπτυξη του φυσικού πλούτου και μετάλλων της Ουκρανίας, όπως του αλουμινίου, του γραφίτη και πηγών όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο.