αρχείου
Ο Μπερλουσκόνι δικαιολογεί και πάλι τον Πούτιν
AP
AP
αρχείου

Ο Μπερλουσκόνι δικαιολογεί και πάλι τον Πούτιν

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «σπρώχτηκε» στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας για να εγκαταστήσει μια νέα κυβέρνηση στο Κίεβο, δήλωσε αργά χθες ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε σχόλια που ενδέχεται να απασχολήσουν τους δυτικούς συμμάχους ενόψει των εκλογών στην Ιταλία.

Ο Μπερλουσκόνι, του οποίου το κόμμα Forza Italia ανήκει στον δεξιό συνασπισμό που αναμένεται να κερδίσει τις γενικές εκλογές την Κυριακή, δεν είναι πρώτη φορά που υπερασπίζεται τις ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία ενώ τα σχόλιά του υπογραμμίζουν το χάσμα απόψεων που υπάρχει στους κόλπους του δεξιού συνασπισμού σχετικά με το θέμα του πολέμου. 

Ο Μπερλουσκόνι, προσωπικός φίλος του Ρώσου ηγέτη, υποβάθμισε τα φιλοπόλεμα ένστικτα του Πούτιν, αφού απείλησε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον απόηχο των οπισθοδρομήσεων στην Ουκρανία.

«Ο Πούτιν εξωθήθηκε από τον ρωσικό λαό, από το κόμμα του, από τους υπουργούς του να εφεύρει αυτή την ειδική επιχείρηση», είπε ο Μπερλουσκόνι, χρησιμοποιώντας την επίσημη ρωσική διατύπωση για τον πόλεμο.

Υπό τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, η Ιταλία ήταν ένθερμος υποστηρικτής των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία ως απάντηση στις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Η Τζόρτζια Μελόνι των ακροδεξιών Αδερφών της Ιταλίας, που θεωρείται η επόμενη πρωθυπουργός, έχει δεσμευτεί να  συνεχίσει σε αυτήν τη ρότα, αλλά ο Μπερλουσκόνι και ο άλλος σύμμαχός της, Ματέο Σαλβίνι ήταν πιο αμφίθυμοι.

Το σχέδιο της Ρωσίας ήταν αρχικά να κατακτήσει το Κίεβο «σε μια εβδομάδα», να αντικαταστήσει τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με «μια κυβέρνηση αξιοπρεπών ανθρώπων» και να φύγει «σε άλλη εβδομάδα», πρόσθεσε.

«Δεν κατάλαβα καν γιατί τα ρωσικά στρατεύματα εξαπλώθηκαν στην Ουκρανία, ενώ στο μυαλό μου θα έπρεπε να είχαν κολλήσει μόνο γύρω από το Κίεβο», επέμεινε ο Μπερλουσκόνι.

Οι δηλωμένοι πολεμικοί στόχοι του Πούτιν διέφεραν κατά τη διάρκεια του επτάμηνου πολέμου. Η Ουκρανία αρχικά κυνήγησε τα στρατεύματά της από την περιοχή του Κιέβου και πιο πρόσφατα από τα βορειοανατολικά κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Ο Πούτιν λέει τώρα ότι ο κύριος στόχος είναι να διασφαλιστεί το έδαφος στην περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας που ελέγχεται εν μέρει από φιλορώσους αυτονομιστές. 

Μιλώντας στην ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, ο Μπερλουσκόνι υποστήριξε ότι η απόφαση της Μόσχας για εισβολή ήρθε ως απάντηση σε έκκληση των αυτονομιστών.

Είπε ότι οι ηγέτες τους ήρθαν στο Κρεμλίνο και είπαν απευθείας στον Πούτιν, «παρακαλώ υπερασπιστείτε μας, γιατί αν δεν μας υπερασπιστείτε, δεν ξέρουμε πού θα καταλήξουμε».

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, ο Μπερλουσκόνι είπε ότι επισκέφτηκε τη χερσόνησο με τον Πούτιν και είδε ντόπιους να βγαίνουν και να ευχαριστούν τον Ρώσο ηγέτη.