Ο Ίλον Μασκ μίλησε για «πληθυσμιακή κατάρρευση» της Ελλάδας, αλλά βασίστηκε σε fake news
AP Photo/Kirsty Wigglesworth, Pool, File
AP Photo/Kirsty Wigglesworth, Pool, File

Ο Ίλον Μασκ μίλησε για «πληθυσμιακή κατάρρευση» της Ελλάδας, αλλά βασίστηκε σε fake news

Τη στιγμή που το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα παραμένει ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας, ένα δημοσίευμα της ιστοσελίδας The People’s Voice, το οποίο κοινοποίησε στο X ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ και μιλά για «πληθυσμιακή κατάρρευση» της χώρας μας, φαίνεται τελικά πως κινείται στη «σφαίρα» των fake news.

Το επίμαχο tweet

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», αν και το επίμαχο δημοσίευμα αναφέρεται στο όντως υπαρκτό και εξόχως σοβαρό πρόβλημα του δημογραφικού στην Ελλάδα, εντούτοις βασίζεται σε θεωρίες και εικασίες υποτιθέμενων «ειδικών».

Συγκεκριμένα, το εν λόγω δημοσίευμα του The People’s Voice αναφέρει ότι η Ελλάδα προβλέπεται ότι θα γίνει η πρώτη χώρα που θα υποφέρει από «πληθυσμιακή κατάρρευση». Η ιστοσελίδα αποδίδει τα παραπάνω στους «αναπάντεχους θανάτους που εξακολουθούν να εκτοξεύονται σε όλη τη χώρα, ενώ τα ποσοστά γονιμότητας έχουν πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που οι ειδικοί θεωρούσαν προηγουμένως δυνατά».

Το επίμαχο δημοσίευμα επικαλείται μια σειρά «ειδικών», οι οποίοι, ωστόσο, δεν αναφέρονται πουθενά μέσα σ’ αυτό ως προς την ταυτότητά τους.

Μολαταύτα, το άρθρο αναφέρεται σε δύο όντως υπαρκτά και ανησυχητικά φαινόμενα στην Ελλάδα: την υπογονιμότητα και την αυξημένη θνησιμότητα. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 καταγράφηκαν 76.541 γεννήσεις και 140.801 θάνατοι.

Ο μανδύας της αληθοφάνειας

Η ιστοσελίδα όμως προχωρά ένα βήμα παραπέρα, στην προσπάθεια να εξηγήσει τις αιτίες αυτού του φαινομένου. Προκειμένου να προσδώσει αληθοφάνεια στο επίμαχο δημοσίευμα, η ιστοσελίδα παραθέτει δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος χαρακτήρισε στο παρελθόν το ζήτημα του δημογραφικού ως «ωρολογιακή βόμβα».

Πράγματι, η συγκεκριμένη δήλωση είχε γίνει από τον πρωθυπουργό στις 8 Ιουνίου 2022, όταν στο πλαίσιο ενεργειών και παρεμβάσεων που ανακοίνωσε για το δημογραφικό, είχε αναφέρει πως αυτό «είναι μια βόμβα, το χρονόμετρο της οποίας κινείται γρήγορα και που καλούμαστε να απενεργοποιήσουμε εγκαίρως και με μεθοδικές κινήσεις…». Αντίστοιχα, στο δημοσίευμα παρατίθενται σχετικές δηλώσεις του νυν υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη οι οποίες όντως έχουν πραγματοποιηθεί. Μάλιστα, σε αντίστοιχο δημοσίευμα της ιστοσελίδας newsaddicts, το οποίο γράφτηκε μια ημέρα νωρίτερα παρατίθενται δηλώσεις και της νυν υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη.

Buzzfeed News: Το The People's Voice είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή fake news στο Facebook

Μία πρώτη ματιά στο παρελθόν της ιστοσελίδας The People's Voice αναδεικνύει το μέγεθος του προβληματος: το επίμαχο site ιδρύθηκε τ0 2014 υπό την ονομασία  Your News Wire και εν συνεχεία άλλαξε όνομα, για να λάβει την τωρινή του μορφή μόλις πέρυσι. 

Το Buzzfeed News έχει χαρακτηρίσει από το 2017 σε έρευνά του το The People's Voice ως τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή fake news στο Facebook.

Το 2018 ο ερευνητικός οργανισμός Poynter είχε αποκαλύψει ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα διαψεύστηκε περισσότερες από 80 φορές από διαπιστευμένους από τον συγκεκριμένο οργανισμό ελεγκτές.