Ο Δούρειος Ίππος στα πολιτικά τείχη της Ευρώπης

Ο Δούρειος Ίππος στα πολιτικά τείχη της Ευρώπης

Η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία αποτέλεσε ένα μεγάλο σοκ για όλη την Ευρώπη, καθώς αναμενόταν πως ο έμπειρος τραπεζίτης θα έφερνε εις πέρας το έργο που είχε αναλάβει. Η αστάθεια στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είναι φυσικό να επηρεάζει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το λαϊκίστικο κόμμα των Πέντε Αστέρων, ως κυβερνητικός εταίρος του Ντράγκι επιχείρησε να τον θέσει σε ομηρία, ωθώντας τον στην παραίτηση και βάζοντας τη γειτονική μας χώρα στις περιπέτειες των πρόωρων εκλογών.

Λίγο καιρό πριν η κυβέρνηση του Κιρίλ Πέτκοφ στη Βουλγαρία κατέρρευσε επίσης από την αιφνίδια αποχώρηση του λαϊκίστικου κόμματος του Τριφόνοφ «Υπάρχει τέτοιος λαός», ενώ βρισκόταν σε ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο Πέτκοφ κατήγγειλε τη μαφία, αλλά και τη Ρωσία ως υπεύθυνους για την αδυναμία της βουλγαρικής κυβέρνησης να συνεχίσει το έργο της. Η κυβέρνηση Πέτκοφ είχε επιλέξει να ταχθεί αναφανδόν υπέρ της ευρωπαϊκής προσέγγισης απέναντι στη Ρωσία, ενώ τώρα πλέον η Σόφια αναδιπλώθηκε, ξεκίνησε νέες διαπραγματεύσεις με την εταιρία φυσικού αερίου Gazprom και φαίνεται να ακολουθεί μία διαφορετική πορεία σε σχέση με τη Μόσχα.

Σειρά έχει τώρα η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν που αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο των ημερών για υποθέσεις της προσωπικής της ζωής, που είχαν ελάχιστη σχέση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της. Ως η νεότερη που καταλαμβάνει το αξίωμα στη χώρα, η Μαρίν έχει απασχολήσει το κοινό με το θετικό παράδειγμα της πορείας μίας κοπέλας στην πολιτική, μεταξύ άλλων. Λίγο πριν είχε βρεθεί στην πρωταγωνιστική θέση της κομβικής απόφασης της χώρας της να υπογράψει την αίτηση συμμετοχής της Φινλανδία στο ΝΑΤΟ.

Η ρευστότητα της περιόδου επηρεάζει όλο και περισσότερες χώρες, ενώ το επόμενο διάστημα προοιωνίζεται όλο και περισσότερο απρόβλεπτο, ενώ ο χειμώνας που έρχεται φαντάζει ως ένας από τους δυσκολότερους πανευρωπαϊκά.