Ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ είναι ο νέος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο νέος Ποντίφικας βγήκε στο κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, πραγματοποιώντας την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την εκλογή του, λέγοντας «ειρήνη σε όλους σας!».
Η επίσημη επιβεβαίωση της εκλογής ήρθε με τη λατινική φράση «Habemus Papam» από τον επικεφαλής των καρδιναλίων, ο οποίος παρουσίασε στο πλήθος τον νέο Πάπα.
Το νέο όνομα
Το όνομα που επέλεξε σαν Πάπας είναι Λέων ο 14ος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος έκανε αυτή την επιλογή καθώς ο τελευταίος πάπας που επέλεξε το όνομα «Λέων», ο Λέων ΙΓ΄ (1878-1903) αφιέρωσε το έργο του σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και συχνά του αποδίδεται ότι έθεσε τα θεμέλια για τη σύγχρονη Καθολική Εκκλησία.
Ο πρώτος χαιρετισμός: «Ειρήνη στον κόσμο»
«Ειρήνη σε όλους, αδελφοί και αδελφές», είπε αρχικά.
«Αυτός είναι ο πρώτος χαιρετισμός του αναστημένου Χριστού, του καλού ποιμένα που έδωσε τη ζωή του για τον Θεό», είπε, εξηγώντας την επιλογή αυτού του χαιρετισμού του. «Και θα ήθελα επίσης αυτός ο χαιρετισμός της ειρήνης να εισέλθει στις καρδιές μας και στις οικογένειές μας», πρόσθεσε, συγκινημένος.
Απευθυνόμενος στο πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας Λέων ΙΔ' απέτισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα Πάπα Φραγκίσκο, προτρέποντας το πλήθος να θυμάται την κληρονομιά του προκατόχου του.
«Ας κρατήσουμε στα αυτιά μας τη φωνή του Πάπα Φραγκίσκου που ευλογεί τη Ρώμη. Ο Πάπας που ευλόγησε τη Ρώμη, έδωσε την ευλογία του σε ολόκληρο τον κόσμο εκείνο το πρωί του Πάσχα. Επιτρέψτε μου να δώσω συνέχεια σε αυτή την ευλογία. Ο Θεός μας αγαπάει. Ο Θεός αγαπάει τους πάντες. Το κακό δεν θα επικρατήσει», είπε στα ιταλικά απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο Βατικανό.
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ περιέγραψε το όραμά του για την Καθολική Εκκλησία ως μια Εκκλησία που «χτίζει γέφυρες» και συμμετέχει σε συζητήσεις.
«Πρέπει να επιδιώκουμε από κοινού να είμαστε μια ιεραποστολική εκκλησία. Μια εκκλησία που χτίζει γέφυρες και κάνει διάλογο», είπε στις σημερινές του δηλώσεις.
Ο νέος Πάπας κάλεσε επίσης τους ανθρώπους να «δείξουμε τη φιλανθρωπία μας και να είμαστε σε διάλογο με αγάπη».
Habemus Papam! We have a Pope!
— Vatican News (@VaticanNews) May 8, 2025
The Cardinals gathered in the Vatican’s Sistine Chapel have elected Cardinal Robert Francis Prevost as the 267th Pope, who took the name Pope Leo XIV. pic.twitter.com/7COawsKvWu
Ποιος είναι ο νέος Πάπας - Η ζωή και το έργο του
Ο 69χρονος Πρέβοστ είναι ο πρώτος Πάπας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Γεννημένος στις 14 Σεπτεμβρίου 1955 στο Σικάγο, εισήλθε στο δόκιμο στάδιο του Τάγματος του Αγίου Αυγουστίνου (OSA) το 1977, ενώ έδωσε τις τελικές μοναχικές του υποσχέσεις το 1981.
Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Βιλανόβα, θεολογία στο Catholic Theological Union του Σικάγο, και Κανονικό Δίκαιο στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο του Αγίου Θωμά του Ακινάτη στη Ρώμη, όπου κατέθεσε διδακτορική διατριβή είχε θέμα: «Ο ρόλος του τοπικού ηγουμένου στο Τάγμα του Αγίου Αυγουστίνου».
Μετά τη χειροτονία του το 1982, πήγε ως ιεραπόστολος στο Περού το 1985, υπηρετώντας ως καγκελάριος της Εδαφικής Προλατείας του Τσουλουκανάς (1985–1986). Το 1987-1988 επέστρεψε στις ΗΠΑ ως υπεύθυνος κλήσεων και διευθυντής ιεραποστολών για την Αυγουστινιανή Επαρχία του Σικάγο.
Ένας ηγέτης με παγκόσμια εμπειρία, πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του ως ιεραπόστολος στη Νότια Αμερική και πιο πρόσφατα ηγήθηκε ενός ισχυρού γραφείου του Βατικανού για τους διορισμούς επισκόπων. Ενώ αναμένεται να βασιστεί στις μεταρρυθμίσεις του Πάπα Φραγκίσκου.
Εργάστηκε για μια δεκαετία στο Τρουχίγιο του Περού και αργότερα διορίστηκε επίσκοπος του Τσικλάγιο, μιας άλλης πόλης του Περού, όπου υπηρέτησε από το 2014 έως το 2023. Ο ίδιος είναι επίσης περουβιανός πολίτης από το 2015.
Ο Πρέβοστ δεν θεωρείται απλώς Αμερικανός, αλλά ως κάποιος που ήταν επικεφαλής της Ποντιφικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική.
Σε συνέντευξή του στο Vatican News λίγο αφότου ανέλαβε την ηγεσία του Δικατείου Επισκόπων, είχε δηλώσει: «Εξακολουθώ να θεωρώ τον εαυτό μου ιεραπόστολο. Η κλίση μου, όπως και κάθε χριστιανού, είναι να είμαι ιεραπόστολος, να διακηρύσσω το Ευαγγέλιο όπου κι αν βρίσκομαι».
Πριν δύο χρόνια, επιλέχθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο για να αντικαταστήσει τον Μαρκ Ουελέτ ως έπαρχο της Επισκοπικής Διεύθυνσης του Βατικανού, αναθέτοντάς του το καθήκον να επιλέξει την επόμενη γενιά επισκόπων.
Στις αρχές του 2025 ο Πάπας Φραγκίσκος τον διόρισε επικεφαλής του πανίσχυρου γραφείου που ελέγχει τις υποψηφιότητες επισκόπων από όλο τον κόσμο για να γίνουν καρδινάλιοι, μια από τις σημαντικότερες θέσεις στην Καθολική Εκκλησία. Αυτό έδωσε στον Πρέβοστ μια σημαντική θέση στο κονκλάβιο που λίγοι άλλοι καρδινάλιοι είχαν.
Όσον αφορά τις θέσεις του, είναι κοντά στο όραμα του Φραγκίσκου για το περιβάλλον, τους φτωχούς, τους μετανάστες και την ποιμαντική εγγύτητα. Υποστήριξε την ποιμαντική αλλαγή που επέτρεψε στους διαζευγμένους και ξαναπαντρεμένους να κοινωνούν. Εμφανίζεται, πάντως, πιο επιφυλακτικός ως προς τη στήριξη των ΛΟΑΤΚΙ.
Γιατί θεωρείται έκπληξη η εκλογή του
Η εκλογή του 69χρονου θεωρείται έκπληξη, καθώς ήταν ένα από τα «αουτσάιντερ» της διαδικασίας στην οποία τις προηγούμενες ημέρες έδειχναν να προηγούνται οι Ιταλοί Πιέτρο Παρολίν και Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα.
Αγία Έδρα: Ανακοίνωσε το πρόγραμμα του νέου Πάπα
Όπως έκανε γνωστό ο Διευθυντής της αίθουσας τύπου της Αγίας Έδρας, συγκεκριμενοποιήθηκε το πρόγραμμα του νέου Πάπα για το επόμενο τριήμερο.
Αναλυτικά:
- Την Παρασκευή 9/5 ο Πάπας θα λειτουργήσει στην Καπέλα Σιξτίνα μαζί με τους καρδιναλίους στις 11 π.μ.
- Την Κυριακή 11/5 θα απαγγείλει την Regina Coeli στις 12 το μεσημέρι από την κεντρική Λότζια.
- Τη Δευτέρα 12 Μαΐου στις 10 π.μ., όπως είναι παράδοση, ο Πάπας Λέων ΙΔ’, (το όνομα που επέλεξε ο νεοεκλεγής Ρόμπερτ Πρεβόστ) θα συναντήσει τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης για ακρόαση στην αίθουσα Παύλος VI στις 10 π.μ.
Συγχαρητήρια Τραμπ στον νέο Πάπα
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, συνεχάρη μέσω Truth Social τον πρώτο Πάπα με καταγωγή από τις ΗΠΑ, λέγοντας πως «είναι η τιμή για τη χώρα».
«Συγχαρητήρια στον καρδινάλιο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, ο οποίος μόλις ορίστηκε Πάπας. Είναι μεγάλη τιμή να συνειδητοποιούμε ότι είναι ο πρώτος Αμερικανός Πάπας. Τι συγκίνηση και τι μεγάλη τιμή για τη χώρα μας. Ανυπομονώ να συναντήσω τον Πάπα Λέοντα XIV. Θα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή!», είπε.
Λευκός καπνός στο Βατικανό
Σημειώνεται ότι μετά από τρεις άκαρπες ψηφοφορίες, το απόγευμα της Πέμπτης βγήκε λευκός καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα, μετά την τέταρτη ψηφοφορία, για την εκλογή του νέου Πάπα.
Τον «λευκό καπνό» υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και κραυγές οι πιστοί που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.
Οι καμπάνες χτυπούσαν εορταστικά ανακοινώνοντας την εκλογή του 267ου Πάπα.
Δείτε live:
Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις πρώτες ψηφοφορίες του κονκλάβιου απέβησαν άκαρπες και οι 133 καρδινάλιοι ψηφίζουν για τέταρτη φορά. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολύ, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά outsider μεταξύ των υποψηφίων.
Οι Ρωμαιοκαθολικοί καρδινάλιοι, οι «πρίγκιπες της Εκκλησίας» με τα κόκκινα καπέλα ξεκίνησαν την Τετάρτη (07/05) την τελετουργική διαδικασία επιλογής ενός νέου ηγέτη για τα 1,4 δισεκατομμύρια καθολικούς του κόσμου. Παρόλα αυτά, μαύρος καπνός βγήκε το βράδυ της Τετάρτης (07/05) από την καμινάδα, ορατή από την πλατεία του Αγίου Πέτρου, για να σηματοδοτήσει μια ατελέσφορη ψηφοφορία.
Όπως αναφέρει το Reuters, κανένας Πάπας στη σύγχρονη εποχή δεν έχει εκλεγεί με την πρώτη ψηφοφορία, οπότε το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα ήταν ευρέως αναμενόμενο. Αλλά, δεδομένης της πρόσφατης ιστορίας, ένα τελικό αποτέλεσμα είναι πιθανό από τη δεύτερη ημέρα, όταν μπορούν να διεξαχθούν έως και τέσσερις γύροι ψηφοφορίας.
Στη μυστική ψηφοφορία συμμετείχαν 133 καρδινάλιοι από 70 χώρες, έναντι 115 από 48 έθνη στο τελευταίο κονκλάβιο το 2013 – αύξηση που αντανακλά τις προσπάθειες του αείμνηστου Πάπα Φραγκίσκου να επεκτείνει την εμβέλεια της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της 12ετούς θητείας του.
Ο γεννημένος στην Αργεντινή Φραγκίσκος, ο οποίος πέθανε τον περασμένο μήνα, εξελέγη στο τέλος της δεύτερης ημέρας, μετά από πέντε γύρους ψηφοφορίας. Οκτώ χρόνια νωρίτερα, χρειάστηκαν επίσης δύο ημέρες αλλά μόνο τέσσερις ψήφοι για να αναδειχθεί στον παπισμό ο Γερμανός Βενέδικτος ΙΣΤ'.
Το κονκλάβιο
Κατά τη διάρκεια του Κονκλάβιου, οι Καρδινάλιοι απομονώνονται από τον κόσμο και ορκίζονται μυστικότητα, τα τηλέφωνα και οι υπολογιστές τους κατάσχονται.
Τις τελευταίες ημέρες, είχαν προσφέρει διαφορετικές εκτιμήσεις για το τι αναζητούν από τον επόμενο Πάπα, έπειτα από ένα σχετικά φιλελεύθερο ποντιφικό αξίωμα που σημαδεύτηκε από πικρές διαιρέσεις μεταξύ παραδοσιακών και εκσυγχρονιστών.
Ενώ ορισμένοι προέτρεπαν για συνέχεια με το όραμα του Φραγκίσκου για μεγαλύτερο άνοιγμα και μεταρρυθμίσεις, άλλοι λαχταρούσαν να γυρίσουν το ρολόι πίσω και να αγκαλιάσουν τις παραδόσεις.