Νέες διαδηλώσεις για το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου
Κωνσταντινούπολη

Νέες διαδηλώσεις για το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου

Συνεχίζονται οι φοιτητικές διαμαρτυρίες στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου για το διορισμό του πρύτανη Μελίχ Μπουλού από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρά τη σημερινή απαγόρευση για διαδηλώσεις οργανώθηκε νέα διαμαρτυρία στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης στην οποία η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και νέες συλλήψεις.

Οι κινητοποιήσεις ήρθαν αφότου το βράδυ της Δευτέρας φούντωσαν και πάλι οι ταραχές, με αποτέλεσμα η αστυνομία να προσαγάγει τουλάχιστον 159 φοιτητές, ενώ, σύμφωνα με ΜΜΕ της αντιπολίτευσης, 2 φοιτητές διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. 

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου επιχείρησαν χθες να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία και ανάγνωση μίας ανακοίνωσης στην είσοδο μετά τη σύλληψη 2 φοιτητών το Σαββατοκύριακο, επειδή κατά τη διάρκεια της φοιτητικής διαμαρτυρίας και στο πλαίσιο έκθεσης ζωγραφικών έργων τους άπλωσαν στο έδαφος έναν πίνακα της Κάαμπα (ο ιερότερος χώρος του Ισλάμ επειδή φυλάττει τον Μαύρο Λίθο στη Μέκκα), στον οποίο είχαν καλύψει το ιερό οικοδόμημα με μία φωτογραφία του μυθικού προσώπου της Σαχμεράν (βασίλισσα των φιδιών) και στις γωνίες του πίνακα ήταν ζωγραφισμένα τα χρώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Σημειώνεται ότι, ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, αποκάλεσε τους φοιτητές που παρουσίασαν τον πίνακα με την Κάαμπα «διεστραμμένους ΛΟΑΤΚΙ», ενώ κάλεσε τους υπόλοιπους σπουδαστές σε μήνυμά του στο Twitter «να μην πέσουν στην παγίδα που έθεσαν οι αριστεροί πολιτικοί» και ότι περιμένει «να επιτύχουν στις εξετάσεις τους και να προετοιμαστούν για τη Μεγάλη και Ισχυρή Τουρκία». 

Σε βίντεο που ανήρτησαν οι φοιτητές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απαντώντας στον υπουργό Εσωτερικών, δήλωσαν ότι ο κύριος στόχος των διαδηλώσεων ήταν να αντιταχθούν στην έλλειψη δημοκρατίας στο πανεπιστήμιο, ενώ έκαναν λόγο για μια διαφορετική μορφή τέχνης, που επιδέχεται μεν κριτική, αλλά «η καταδίκη ενός έργου τέχνης είναι αντίθετη με την ελευθερία της έκφρασης». 

Το Twitter έβαλε σήμανση στο tweet του Σοϊλού, γράφοντας πως παραβίαζε κανόνες για μισαλλόδοξη συμπεριφορά, μα πρόσθεσε ότι αποφάσισε να το κρατήσει στο site, καθώς ίσως να ήταν προς το δημόσιο συμφέρον να παραμείνει προσβάσιμο.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις της Δευτέρας ήταν αντίδραση στην απόφαση του πανεπιστημίου να μπλοκάρει ένα αίτημα για δημιουργία κλαμπ ΛΟΑΤΚΙ- για το οποίο είπε πως προσπάθησε να «ποδοπατήσει τις αξίες μας».

AP Photo/Huseyin Aldemir