Νέες «βολές» κατά του Κιέβου εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συμβολικής επίσκεψης που πραγματοποίησε την Τετάρτη (21/05) στο Κούρσκ, λίγες εβδομάδες αφότου οι ρωσικές δυνάμεις, με τη συνδρομή στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα, ανέκτησαν πλήρως τον έλεγχο της περιοχής από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν επισκέφθηκε την τοπική ηγεσία, συναντήθηκε με εθελοντές και αξιωματούχους, ενώ περιηγήθηκε και στον πυρηνικό σταθμό της περιοχής.
Στη διάρκεια της επίσκεψης, μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση πλάνα όπου ο Πούτιν εμφανίζεται σε χαλαρή διάθεση, γύρω από ένα τραπέζι με τσάι και γλυκίσματα, συνομιλώντας με κατοίκους και μέλη της διοίκησης.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν περιορίστηκε σε τυπικές δηλώσεις. Στο πλαίσιο της συνάντησης με εθελοντές, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Ουκρανίας, με ακραία φρασεολογία και χαρακτηρισμούς για τους Ουκρανούς μαχητές.
🚨 UPDATE: Russian President Vladimir Putin visited Kursk for the first time since Moscow recaptured the region following a surprise incursion by Ukrainian forces last year. He also visited a nuclear power plant under construction & had a meeting with local leaders in Kurchatov. pic.twitter.com/4TQxalle5w
— TV 10 Gano Mazima (@TmcMazima) May 21, 2025
«Οι άνθρωποι αυτοί, που καταστρέφουν τα μνημεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δείχνουν απλώς τη χονδροειδή τους ηλιθιότητα. Είναι άνθρωποι με νεοναζιστικές ιδέες και θα έρχονταν δεύτεροι ακόμη και σε έναν διαγωνισμό ηλιθίων. Γιατί; Επειδή είναι ηλίθιοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, προκαλώντας αντιδράσεις.
Άλλωστε, η Μόσχα επανειλημμένα επιχειρεί να παρουσιάσει την ουκρανική αντίσταση ως «νεοναζιστική», στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προπαγανδιστικής στρατηγικής. Η αναφορά του Πούτιν σε καταστροφή σοβιετικών μνημείων εντάσσεται στη ρωσική αφήγηση περί «εκκαθάρισης της ιστορικής μνήμης» από την πλευρά της Ουκρανίας – αφήγηση την οποία το Κίεβο απορρίπτει ως κυνική διαστρέβλωση.
Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημος σχολιασμός από την ουκρανική πλευρά για τις τελευταίες δηλώσεις Πούτιν, ωστόσο κύκλοι στο Κίεβο σημειώνουν ότι οι ρωσικές επισκέψεις στις πρόσφατα «ανακαταληφθείσες» περιοχές αποσκοπούν στην εσωτερική πολιτική κατανάλωση και στην ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του Πούτιν, ιδιαίτερα μετά τη δημόσια εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στο πεδίο των συγκρούσεων.