ΝΑΤΟ: Αισιοδοξία σε Σουηδία και Φινλανδία για τις συνομιλίες με την Τουρκία - Πιέζουν για λύση οι ΗΠΑ

ΝΑΤΟ: Αισιοδοξία σε Σουηδία και Φινλανδία για τις συνομιλίες με την Τουρκία - Πιέζουν για λύση οι ΗΠΑ

Η Φινλανδία και η Σουηδία, που ελπίζουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δήλωσαν αισιόδοξες την Τρίτη ότι η Τουρκία μπορεί να άρει το βέτο της για την ένταξη τους στη Συμμαχία, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής και διπλωμάτες του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι αναμένουν η Ουάσιγκτον να επιδιώξει να δώσει τέλος στο αδιέξοδο.

«Η γενική άποψη είναι ότι οι συζητήσεις πήγαν κάπως καλύτερα, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανόηση έχει αυξηθεί κάπως και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι, αναφερόμενος στις συνομιλίες μεταξύ διπλωματών.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε πήγε παρακάτω το θέμα, δηλώνοντας στην εφημερίδα Svenska Dagbladet (SvD): «Είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο κάτι θετικό να συμβεί σήμερα, αλλά μπορεί επίσης να πάρει περισσότερο χρόνο».

Τα κύρια αιτήματα της Άγκυρας είναι οι σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν τους Κούρδους του PKK και να άρουν τις απαγορεύσεις ορισμένων πωλήσεων όπλων στην Τουρκία.

Πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη, ο Ερντογάν στην Άγκυρα κράτησε σταθερά τη στάση του, λέγοντας ότι η Τουρκία ήθελε πράξεις, όχι λόγια, για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της, προσθέτοντας ότι θα πιέσει επίσης τον Μπάιντεν για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16.

«Θέλουμε αποτελέσματα. Έχουμε βαρεθεί να περνάμε την μπάλα στη μεσαία γραμμή. Προς το παρόν, βγάζουν μόνο λόγια», είπε ο Ερντογάν στο αεροδρόμιο.

Ο Ερντογάν είπε ότι μίλησε με τον Μπάιντεν την Τρίτη το πρωί πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση της Μαδρίτης και θα εξηγήσει τη θέση της Τουρκίας στους συμμάχους στη σύνοδο κορυφής και στις διμερείς συναντήσεις.

Τόνισε ότι θα συζητήσει με τον Μπάιντεν το θέμα της προμήθειας από την Άγκυρα συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία - που οδήγησαν σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ - και αίτημα για αγορά 40 αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού από την Ουάσιγκτον, καθώς και άλλα διμερή ζητήματα .

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στον «αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της», κάτι που «ισχύει και για τις υποψήφιες χώρες».

Άλλοι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ισπανίας, προέτρεψαν έμμεσα την Τουρκία να υποχωρήσει. Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της G7στη Γερμανία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε ένα μήνυμα «ενότητας και δύναμης» από το ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που στέκεται στο πλευρό του Στόλτενμπεργκ, είπε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να μπει στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χλμ. με τη Ρωσία και τη Σουηδία.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι, αν όχι τώρα, θα είναι αργότερα, αλλά τελικά θα ενταχθούν στην Ατλαντική συμμαχία», είπε ο Σάντσεθ στους δημοσιογράφους.